Η ΝΔ μεθοδεύει τη μεγαλύτερη μεταπολεμικά αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου από τους φτωχούς στους πλούσιους. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και η συστηματική διάλυση του δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Σήμερα συζητάμε άλλο ένα νομοσχέδιο με ψευδή και προσβλητικό τίτλο.
Διότι όταν η κυβέρνηση της ΝΔ λέει στον τίτλο «Δράσεις Δημόσιας Υγείας» εννοεί τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, με τους εξουθενωμένους εναπομείναντες γιατρούς που θα δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέχρι τα 72 τους χρόνια, με μπλοκάκι, χωρίς καμία ενίσχυση ούτε στις αμοιβές ούτε με νέους μόνιμους γιατρούς.
Αυτή η κατάσταση διώχνει στο εξωτερικό τους νέους γιατρούς και συγχρόνως αυξάνει την θνησιμότητα των ασθενών.
Είναι ντροπή ο τίτλος του νομοσχεδίου «Ενίσχυση του ΕΣΥ» όταν δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας το οποίο ιδιωτικοποιείται για να πληρώνουν όλοι, έχοντες και μη έχοντες για την υγεία τους. Αφού όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς.
Η κυβέρνηση που έσπρωξε στους ιδιωτικούς ομίλους υγείας το 40% των δαπανών όταν στην Ευρώπη είναι ο μ.ο είναι στο 15% – σήμερα διαλύει το ΕΣΥ για να τους αυξήσει περισσότερο την κερδοφορία.
Ηδη από το 2022 όπως λέει πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, 1 στους 4 πολίτες (23,6%) δεν έχει χρήματα για να κάνει θεραπείες και εξετάσεις. Χειρότερη κατάσταση στα οδοντιατρικά όπου η αναλογία είναι 1 στους 3 πολίτες (32,3%).
Από το 2022 όμως όπως επίσης λέει η ΕΛΣΤΑΤ, το 47% του πληθυσμού, 1 στα 2 νοικοκυριά δηλαδή, δεν μπορούν να πληρώσουν έξοδα στέγης και στοιχειώδη έξοδα διαβίωσης (τρόφιμα, μεταφορές, υγεία). Από τότε τα πράγματα χειροτέρεψαν και στα 10 νοικοκυριά τα 6 απαντούν ότι πλέον το μηνιαίο εισόδημα φτάνει μέχρι τη 19η μέρα.
Δηλαδή, μέσα σε 4,5 χρόνια, η κυβέρνηση ΝΔ κατάφερε, για πάνω από τα μισά νοικοκυριά το εισόδημά τους να τελειώνει τις πρώτες 2-3 εβδομάδες του μήνα. Αντίθετα, την ίδια περίοδο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν ρεκόρ κερδών.
Επομένως, η ΝΔ επιχειρεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος στην Ελλάδα μεταπολεμικά.
Δεν επιχειρεί όμως μόνο αναδιανομή του εισοδήματος, αλλά και αναδιανομή του πλούτου. Μια διπλή αναδιανομή από τους φτωχούς προς τους πλούσιους.
Διότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα στέγασης (νοίκι-δάνειο, νερό, ρεύμα, θέρμανση-ψύξη). Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε στεγαστική κρίση. Οπως λέει η ΕΛΣΤΑΤ, από το 29,1% του πληθυσμού που αντιμετώπιζε πρόβλημα στην έρευνα του 2022, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 47,3% στην έρευνα του 2023.
Ετσι το μόνο που έχει απομείνει στον ελληνικό λαό να εκποιήσει για να καλύψει το κόστος στέγασης και γενικά διαβίωσης είναι η ακίνητη περιουσία του, το 75% του πλούτου των νοικοκυριών, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Πριν το ΕΣΥ, οι πολίτες έλεγαν «τι το θέλω το χωράφι, αν είναι να πεθάνω». Σήμερα, τους φτάσατε να λένε «τι το θέλω το σπίτι, αν είναι να πεθάνω». Εκεί οδήγησε η πολιτική της ΝΔ με τη διάλυση του ΕΣΥ – το τελευταίο αποκούμπι των πολιτών – με την αναδιανομή της ακίνητης περιουσίας που πραγματοποιούν.
Περιουσία που ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει κίνδυνο ή να την πουλήσει ή να του την πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – ακόμη και την κύρια κατοικία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που μεθοδεύουν Μητσοτάκης και ΝΔ. Θυμίζω ότι στελέχη της ΝΔ όπως ο κ. Πάτσης πρωτοστατούσαν σε αυτό το πλιάτσικο.
Φτώχεια, παιδική φτώχεια και ανισότητες ανεβαίνουν σταθερά. Αυτή είναι η σταθερότητα που προσφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
Πάνω από το 1 στα 4 παιδιά (28,1%) βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας και αντιμετωπίζει υλικές στερήσεις.
Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν και υγειονομική φτώχεια. Ισως αγνοείτε ότι οι σπάνιες παθήσεις αφορούν στην Ελλάδα 500.000 ασθενείς και ότι οι 250.000 από αυτούς είναι παιδιά.
Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί για τους θαλασσαιμικούς, δηλαδή τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, τους νεφροπαθείς κ.ο.κ.
Και βεβαίως υπέρμετρα επιβαρύνονται οι γυναίκες. Διότι αυτές όχι μόνο παρουσιάζουν μεγαλύτερους δείκτες φτώχειας αλλά επωμίζονται και τις επιπλέον φροντίδες για ασθενείς της οικογένειάς τους (αλλά και την ψυχολογική πίεση) που δημιουργεί η διάλυση του ΕΣΥ.
Ως Νέα Αριστερά καλέσαμε εκπροσώπους συλλόγων ασθενών και υγειονομικών στη Βουλή τη Δευτέρα 8 Απριλίου. Μας επιβεβαίωσαν τη δραματική επιδείνωση στις δημόσιες δομές υγείας εξαιτίας υποχρηματοδότησης και σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, και τη συνεχή οικονομική επιβάρυνση των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- Αυξημένη συμμετοχή για αγορά γενοσήμων φαρμάκων
- Νέο χαράτσι 1 και 3 ευρώ για παραπεμπτικά εξετάσεων
- Εμπόδια πρόσβασης στα καινοτόμα, ακριβά φάρμακα (πχ ογκολογικά)
- Προαναγγελία νέων αυξήσεων στα φάρμακα καθημερινής χρήσης
- Μη αποζημίωση συνταγογραφούμενων σκευασμάτων (πχ ασβεστίου)
- Θεσμοθέτηση «παραβόλου» 5 ευρώ για εμβολιασμό κατά της covid-19 στα φαρμακεία
Η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε τη σημερινή, διαλυτική κατάσταση. Αντίθετα, καταψηφίζουμε διότι θεωρούμε αναγκαία τη γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ. Και τούτο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για την αναβάθμιση του Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας.