Ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των κυρώσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας

Ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής ως εισηγήτριας της Νέας Αριστεράς κατά τη συζήτηση επί των κυρώσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας: «Κύρωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας» και «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Αμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Αμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Αμυνας της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Αμυνας του Βασιλείου της Ολλανδίας και του Υπουργού Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας σε σχέση με την Παράδοση του Προγράμματος για το Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη Ελικοπτέρων Νέας Γενιάς (NGRC)», χθες Τετάρτη 26.2.2025.

Ολόκληρη η ομιλία:

Κάθε φορά που η Κυβέρνηση στριμώχνεται, ανασύρει το έθνος, ότι μιλάει στο όνομα του έθνους. Το ακούμε όλες αυτές τις τελευταίες μέρες. Το ακούσαμε και από τον Πρωθυπουργό σήμερα. Μίλησε και ο Πρωθυπουργός για την πατρίδα για να μην γίνει τίποτα που θα αποσταθεροποιήσει την καλή πορεία της πατρίδας. Αυτή είναι μια πολύ παλιά, πετυχημένη δυστυχώς σε άλλους καιρούς, συνταγή της Δεξιάς. Σήμερα δεν περνάει.

Εάν κάτι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, οφείλουμε στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, το οφείλουμε ως κοινωνία και όλοι και όλες εδώ μέσα, είναι ότι με το βαρύ πένθος τους, με την αίσθηση της δικαιοσύνης, ότι θέλουν να αποδοθεί δικαιοσύνη, έσκαψαν σε δαιδαλώδεις διαδρομές για να μπορέσουν να ενημερώσουν την κοινωνία για να γνωρίζει τι έχει γίνει. Αυτό είναι το πρώτιστο, το θεμέλιο για να υπάρχει η έννοια του πολίτη. Γι’ αυτό οι πολίτες θα κατέβουν στις διαδηλώσεις παντού σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό, ως πολίτες που είναι ενημερωμένοι, έχουν γνώση και δεν έχουν το φόβητρο ότι θα κινδυνέψει το έθνος.

Ερχομαι τώρα στις δύο συμφωνίες και με αφορμή όλα όσα γίνονται να μιλήσω λίγο πιο γενικά για την εθνική άμυνα, κύριε Υφυπουργέ. Εάν σε κάτι χρειάζεται οι πολίτες να έχουν γνώση, να λειτουργούν ως πολίτες -και τα πολιτικά κόμματα να διευρύνουμε και να ενισχύουμε την έννοια του πολίτη- είναι η γνώση και η ενημέρωση, την οποία δεν έχουμε ούτε εμείς. Ενημέρωση για τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα λεφτά που δίνουμε, που δίνει ο ελληνικός λαός, που δίνουν οι φορολογούμενοι αυτής της χώρας, δεν υπάρχει, και δεν είναι ποτέ μα ποτέ πλήρης, γιατί δεν έχουμε μια συστηματική ενημέρωση του Κοινοβουλίου.

Πολλές φορές, και λυπάμαι που το λέω, και το λέω και για το ΠΑΣΟΚ και για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη Νέα Αριστερά όταν καταψηφίζουμε, και το έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, υπερεξοπλισμούς δεν γίνεται, κύριε Υφυπουργέ, όπως μου είπατε προχθές, επειδή εμείς ως Αριστερά έχουμε άλλη αίσθηση για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Είναι γιατί δεν μπορούμε, λογοδοτώντας στην κοινωνία, να εξηγήσουμε αυτό το ράλι, έτσι όπως αποδείχτηκε και με τους Meteor και συζητήσαμε μαζί την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης.

Για την πρώτη συμφωνία λοιπόν, που αφορά την αμυντική μας συνεργασία με την Πορτογαλία, δεν θα πω ότι έρχεται με καθυστέρηση πέντε χρόνων. Δεν είναι η πρώτη φορά. Υπογράφηκε το 2020 κι εμείς ερχόμαστε να την επικυρώσουμε σήμερα. Αυτό που είπα και χθες και θα το τονίσω και σήμερα είναι ότι σε αυτά τα πέντε χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Εχουν έρθει τα πάνω κάτω με τέτοιο δραματικό τρόπο που δεν γίνεται η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας να μην συζητάει, να μην έχει ανοίξει καθόλου τη συζήτηση, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και η Κυβέρνηση τουλάχιστον με επίκεντρο το εθνικό συμφέρον της χώρας, αλλά και σε σχέση με το τι γίνεται σε επίπεδο διεθνών ανακατατάξεων.

Ζητάμε, διεκδικούμε, για να μη χρησιμοποιήσω τη λέξη «απαιτούμε», ως Νέα Αριστερά να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας και να γίνει συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στην επιτροπή, ώστε να συζητηθούν τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας στο πλαίσιο των νέων ανακατατάξεων που υπάρχουν στον κόσμο.

Και όσον αφορά στο πλαίσιο αυτό των ανακατατάξεων, λέω ότι εδώ μέσα σε αυτή τη Βουλή, στην Ολομέλεια, μας φωνάζατε κουνώντας μας το δάχτυλο για τη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν ακούγατε τίποτα -κι εδώ πάλι το έθνος, για το έθνος είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας-, ούτε βάζατε έναν αστερίσκο σχετικά με το τι συμφέρει εθνικά αυτή τη χώρα. Τίποτα απολύτως και σε ό,τι αφορούσε την Ουκρανία, αλλά και σε ό,τι αφορούσε το παλαιστινιακό, όταν στέλναμε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Το θέμα ήταν πάντα η σωστή πλευρά της ιστορίας. Τώρα πού είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας; Θα το συζητήσουμε αυτό; Θα δούμε έστω μία αναθεώρηση της πολιτικής; Και για να μη χρησιμοποιήσω τη λέξη «αναθεώρηση», γιατί η σημασία της είναι βεβαρημένη, θα ρωτήσω αν θα γίνει μία συζήτηση για τη σωστή πλευρά της ιστορίας σήμερα.

Αντί, λοιπόν, να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις στην επιτροπή, ασχολούμαστε με μία συμφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ δεν ξέρουμε τι γίνεται με το ΝΑΤΟ και ποια είναι η θέση της χώρας μας, πώς την έχουμε συζητήσει και ποια θα είναι για το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Ερχομαι τώρα στη συμφωνία για τα ελικόπτερα, στη συμφωνία στην οποία είναι εμφανής πια η προχειρότητα που έγκειται στο ότι άλλος πληρώνει και δεν έχει σημασία και στο «μπαίνουμε-βγαίνουμε» από ομάδες και μπαίνουμε σε άλλες.

Το 2022, λοιπόν, μπήκαμε σε αυτή την ευρωπαϊκή συμφωνία υπό την ασπίδα ευρωπαϊκών κρατών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για ελικόπτερο και όλα όσα αφορούσαν αυτό το νέο ελικόπτερο νέας γενιάς τα μαθαίναμε από δημοσιεύματα στον Τύπο. Μας έρχεται τώρα η συμφωνία και αφού έχει προηγηθεί η απάντηση στην ερώτηση του συναδέλφου κ. Κατρίνη από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όταν το 2024, το φθινόπωρο αν δεν κάνω λάθος, πριν ελάχιστους μήνες, μάθαμε πάλι από δημοσιεύματα του εξωτερικού ότι φεύγουμε από αυτή τη συμφωνία, γιατί δεν είναι συμφέρουσα. Ετσι απάντησε στην ερώτηση του κ. Κατρίνη ο κ. Δένδιας.

Και ερχόμαστε σήμερα να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία, από την οποία φεύγουμε, όπως κατάλαβα χθες από εσάς. Στο μεταξύ, θα πληρώσουμε, θα πληρώσει δηλαδή ο ελληνικός λαός, τα 4,5 εκατομμύρια. Εγώ, λοιπόν, ζητάω να δοθούν, να κατατεθούν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας τα παραδοτέα, αυτά για τα οποία πληρώσαμε. Διότι διαβάζοντας αυτή τη συμφωνία, εγώ βλέπω κάτι ρήτρες θηριώδεις για ευρεσιτεχνία και για όλα αυτά. Αν δεν πληρώσουμε αυτά τα 4,5 εκατομμύρια, τότε εντάξει, φεύγουμε, δεν έγινε και τίποτα. Ομως, αν τα πληρώσαμε, εγώ θέλω να δω στη Βουλή εντός εύλογου χρόνου τα παραδοτέα. Εμείς, δηλαδή, ως Νέα Αριστερά, όπως φαντάζομαι και οι πάντες, θέλουμε να τα δούμε στη Βουλή, για να ξέρουμε τι γίνεται.

Προσέξτε, τα είπα και χθες, στα ελικόπτερα ειδικά -δεν είναι τα μόνα- έχουμε μία φοβερή πολυτυπία, διάφορους τύπους ελικοπτέρων, όπου έχουν δαπανηθεί πάρα πολλά λεφτά. Τώρα είναι να πάρουμε 35 αν δεν κάνω λάθος Black Hawk από την Αμερική. Αυτά όλα τα ελικόπτερα και η πολυτυπία τους δεν στηρίζονται από μία εθνική αεροπορική βιομηχανία, από την ΕΑΒ. Θα σας τα πει και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος και φαντάζομαι και ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, ο κ. Χαρίτσης που εχθές επισκέφθηκαν την ΕΑΒ για να δούμε εκεί πώς είναι απαραίτητο επιτέλους σε αυτήν τη χώρα -και απορώ γιατί δεν μιλάμε- να έχουμε μία δημόσια ελληνική εταιρεία αμυντικών συστημάτων και αεροπορίας. Δημόσια. Γιατί τι βλέπουμε από κινήσεις του κ. Δένδια; Τα βλέπουμε από τα δημοσιεύματα, δεν ξέρουμε εμείς τίποτα άλλο. Βλέπουμε διάφορους ιδιώτες στην Ευρώπη με την ευρωπαϊκή άμυνα και την πολεμική βιομηχανία της Ευρώπης και ένα κεφάλαιο πολεμικών να μπαίνει στην υπόθεση δραστικά. Θα συζητήσουμε γι’ αυτά τα θέματα; Θα έχουμε τον Υπουργό να συζητήσουμε η θα μας έλθει πάλι τελευταία στιγμή μία συμφωνία και αν δεν την ψηφίσουμε, θα είμαστε εμείς που δεν βλέπουμε το εθνικό συμφέρον;

Σας είπα και χτες, ζητάμε ως Νέα Αριστερά να μάθουμε τι έγινε στο Στεφανοβίκειο. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι μία μονάδα ολόκληρη ελικοπτέρων χάθηκε και δεν έχουμε μάθει τίποτα. Δεν ξέρουμε τίποτα. Δηλαδή χάθηκαν λεφτά. Και θέλουμε να μάθουμε επιπλέον τι γίνεται με την εν γένει πολιτική της χώρας. Ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει κάτι, ακούμε την κ. Φον ντερ Λάιεν να λέει κάποια άλλα πράγματα και βεβαίως η Γερμανία να επιμένει ότι «αν περάσετε το έλλειμμα για θέματα εξοπλισμού, θα πρέπει να έχετε ισοδύναμα από την κοινωνική πολιτική». Αυτά είναι κρίσιμα θέματα που δεν μπορούν να μένουν έτσι.

Οπως καταλαβαίνετε καταψηφίζουμε και τις δύο συμφωνίες και ζητάμε ρητά και κατηγορηματικά να γίνει σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας και να κατατεθούν τα παραδοτέα έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Βουλή. Ευχαριστώ.

Μοιράσου το: