Εχουμε ένα νομοσχέδιο σκούπα ακόμα μια φορά, ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει διάφορες διατάξεις που αφορούν από τη μια μεριά τη διαχείριση των αποβλήτων,
τα φωτοβολταϊκά, τα πράσινα νησιά, το πρασίνισμα των νησιών και χίλιες δύο άλλες διατάξεις, εκ των οποίων οι περισσότερες στη συντριπτική πλειοψηφία -θα έλεγα- είναι διατάξεις οι οποίες έρχονται να διορθώσουν διατάξεις της ίδιας Κυβέρνησης της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου. Διαβάζοντας κανείς αυτό το νομοσχέδιο, έχει την εντύπωση -σε πρώτη ανάγνωση- ότι είναι πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. Δεν είναι, όμως, αυτό. Υπάρχει ένα νήμα που διαπερνά όλο αυτό το νομοσχέδιο, όπως και αντίστοιχα άλλα, που όσο «σκούπα» και να είναι, έχουν μια κεντρική ιδέα, ένα νήμα: Ιδιωτικοποίηση, η οποία περνάει μέσα από το Μαξίμου στα πάντα.
Ερχομαι στο πρώτο θέμα που αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και μιλάμε για τους ΦΟΔΣΑ, μια ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές μέσα
στις οποίες είναι και της Δυτικής Ελλάδας. Θέλω να ρωτήσω μερικά πράγματα: Με ποιά λογική η Κυβέρνηση έρχεται εναντίον της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων
που έχει δημιουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση, σχεδιασμών που έχουν γίνει επί πάρα πολλά χρόνια και φέρνει, χωρίς καμία επιστημονική μελέτη, χωρίς καμία διαβούλευση, ξαφνική ενοποίηση των φορέων και πέρασμα βέβαια σε ιδιωτικά χέρια.
Κυρία Υφυπουργέ, σας έχουνε στείλει αυτοί οι άνθρωποι -από την τοπική αυτοδιοίκηση, από την περιφέρεια δήμων της Δυτικής Ελλάδας- επιστολές με τις οποίες αντιτίθενται σε αυτές τις διατάξεις. Στην Αχαΐα μετά από δεκαπέντε χρόνια τεράστιας προσπάθειας ο φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων κατόρθωσε να φτάσει ένα βήμα πριν τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας αυτών των αποβλήτων, με δημόσιο χρήμα. Και επιμένω με δημόσιο χρήμα. Μετά από πάρα πολλές διαβουλεύσεις και προσπάθεια και αφού είχαμε διάφορα προβλήματα, φτάνουμε ένα βήμα πριν από την πηγή και με στόχο -έγιναν επενδύσεις δημοσίου και ευρωπαϊκού χρήματος- πολύ φτηνά σκουπίδια για τους πολίτες της Αχαΐας.
Ερχεστε τώρα και κάνετε μια ενοποίηση με την Ηλεία με την Αιτωλοακαρνανία. Στην Ηλεία, δε, έχουμε έναν φορέα ο οποίος έχει φτιάξει εργοστάσιο. Εχουμε ένα
εργοστάσιο το οποίο είναι ΣΔΙΤ. Στην Αιτωλοακαρνανία είναι πολύ πίσω ακόμα αυτή η περίπτωση. Σας το λένε οι άνθρωποι με όλους τους τρόπους, αντιτίθενται σε αυτήν την ενοποίηση, αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση σε έναν φορέα κεντρικό, σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας η οποία θα γίνεται από ιδιώτες και που θα στοιχίζει ακριβά στους πολίτες. Θέλω να έρθω σε κάτι που είπατε στην Επιτροπή, κυρία Υφυπουργέ και το είδα στα Πρακτικά. Είπατε ειρωνικά –απευθυνόμενη προφανώς στην αντιπολίτευση- «οι
φιλολαϊκοί προστάτες των πολιτών». Εγώ θέλω να σας κάνω μια ερώτηση. Εχουμε επιστολή από τους δημάρχους και τους φορείς να μην ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Εγώ ως Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου σε ποιούς λογοδοτώ; Εσείς θα μου πείτε ότι είμαι φιλολαϊκή προστάτης των πολιτών ή εγώ πρέπει να ακούσω την κοινωνία από κάτω και αυτούς τους υπεύθυνους, οι οποίοι επί δεκαπέντε χρόνια, που τους έχει ψηφίσει η τοπική κοινωνία, τους έχει εμπιστευτεί τη διαχείριση των αποβλήτων και τη δημιουργία εργοστασίου; Και ερχόσαστε εσείς να μας ειρωνευτείτε ότι είμαστε φιλολαϊκοί προστάτες των πολιτών; Σε αυτούς λογοδοτώ, δεν λογοδοτώ σε εσάς. Και θέλετε συναίνεση; Πρέπει να συναινέσουν αυτοί.
Κοιτάξτε, όταν λέμε ότι είμαστε σε φάση πράσινης μετάβασης και πρέπει να την κάνουμε για την κλιματική κρίση, ή το βήμα θα το κάνουμε όλοι μαζί και εκεί χρειάζεται εθνικό σχέδιο με πάρα πολλή διαβούλευση, με αρμοδιότητες και ενίσχυση των δήμων και των φορέων και των τοπικών κοινωνιών, ή από την άλλη μεριά γίνεται η μεγάλη ευκαιρία γι’ αυτό που ζούμε τα τελευταία πολλά χρόνια.
Εχει στείλει επιστολή επανειλημμένως ο κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, δήμαρχος της Δυτικής Αχαΐας, ο οποίος είναι και υπεύθυνος του φορέα διαχείρισης. Ζητάει συγκεκριμένα πράγματα και λέει να μη γίνει αυτό το πράγμα. Πάρτε πίσω τη διάταξη που αφορά την ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ. Το δεύτερο μεγάλο θέμα που αφορά τις ΑΠΕ. Αν δεν γίνει διαβούλευση, γνώμη των ΟΤΑ, των πολιτών. Τι έχουμε, τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι σημερινές κοινωνίες; Αντιμετωπίζουν ένα θέμα δημοκρατίας, συνέγερσης των πολιτών από κάτω, σε ένα μείζον θέμα που είναι η κλιματική κρίση. Αντί γι’ αυτό εσείς φέρνετε τους πολίτες εναντίον και λέτε μετά ότι είμαστε εναντίον της κλιματικής κρίσης και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.
Θα δεχτούμε ποτέ ως τοπικές κοινωνίες για παράδειγμα, χωρίς καμία διαβούλευση να στηθούν ΑΠΕ, χωρίς κανένα χωροταξικό σχέδιο, χωρίς καμία εξήγηση, χωρίς
τίποτα, όπως για παράδειγμα, τεράστιες ανεμογεννήτριες στον Πατραϊκό, έναν κόλπο ιδιαίτερα επιβαρυμένο; Δεν γίνονται αυτά. Δεν γίνονται και δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Οχι μόνο δεν είναι διάβημα συνέγερσης της κοινωνίας από κάτω, όχι μόνο δεν έχετε ένα εθνικό σχέδιο το οποίο να συζητήσουμε και να συζητήσετε με αυτούς που τους αφορούν, αλλά έχουμε μία επιβολή από πάνω, μία στην πράξη εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία είναι άνευ προηγουμένου.
Ο κ. Καζαμίας το πρωί στην ομιλία του για το πρασίνισμα των νησιών, που εννοείται ότι όλοι είμαστε υπέρ καθώς ξέρουμε τι γίνεται στα νησιά, έθεσε μερικά ερωτήματα για τον Πόρο. Δεν έχω ακούσει ακόμα απάντηση και είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα για το τι γίνεται. Εκεί γίνεται δώρο από την Masdar, την εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μιλάει για κάποια λεφτά, που πρέπει να δώσει το δημόσιο. Θα δώσει; Δεν θα δώσει; Τι γίνεται με αυτή την περίπτωση; Οταν εσείς μας λέτε συνέχεια -το περάσατε και σε νόμο- ότι τα κόμματα πρέπει να καταθέτουν κοστολογημένα προγράμματα, εδώ πάμε να ψηφίσουμε κάτι που δεν θα ήμασταν εναντίον για το πρασίνισμα των νησιών χωρίς να ξέρουμε τι γίνεται.
Αλλά το μείζον θέμα είναι ότι βρισκόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο κατώφλι, αυτού που ονομάζεται πράσινη μετάβαση. Δεν μπορεί να γίνει πράσινη μετάβαση, χωρίς να έχουμε δημοκρατική διαβούλευση στη βάση της κοινωνίας και κυρίως στους ενδιάμεσους που είναι οι ΟΤΑ.
Ενισχύστε τους ΟΤΑ. Αυτό είναι το πρώτο μέλημα για να πάμε παρακάτω.