Νίκος Φίλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής Νέας Αριστεράς: Μηνύματα από την περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία

Προικισμένη από τη φύση, αλλά παραμελημένη από το κράτος είναι η Αιτωλοακαρνανία. Στο διήμερο οδοιπορικό μας, με την συνυποψήφια για την Ευρωβουλή, Νάντια Κουλουμπή και με κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες. Και να ξεχωρίσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που δείχνουν το δρόμο της ανασυγκρότησης.
 
Η Αιτωλοακαρνανία παράγει περίπου 100.000 τόνους βρώσιμες ελιές, 45% της εθνικής παραγωγής. Εξω από τα Σταμνά μια ομάδα 25 ελαιοπαραγωγών έχουν αναστήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας ελιών και τυποποιούν 1,5 χιλιάδες  τόνους. Πρόκειται για το εργοστάσιο της  Aitolia olives.  
 
Συναντηθήκαμε, με κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς και τον γεωπόνο Κώστα Μπούρο,  με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, τον γεωπόνο Χρήστο Χειμώνα και άλλα μέλη της Διοίκησης και διαπιστώσαμε πώς ένα εργοστάσιο που η κακοδιαχείριση και ο μαρασμός των συνεταιρισμών το είχαν μετατρέψει  σε κουφάρι μπορεί τώρα να δώσει ζωή στην περιοχή. Οι ελαιοπαραγωγοί μίσθωσαν το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο από  το fund intrum στο οποίο έχουν περιέλθει όλα τα αγροτικά δάνεια της χώρας, επένδυσαν σε νέα μηχανήματα και με την περιουσία και την προσωπική δουλειά τους δημιουργούν ένα παράδειγμα υγιούς και παραγωγικού συνεταιρισμού, μακριά από τη χειραγώγηση των πελατειακών δικτύων. Οπως μας είπαν, είναι κρίσιμο θέμα η εθνική κατοχύρωση του προϊόντος Κalamata olives.
 
To δεύτερο παράδειγμα-μήνυμα έρχεται από το Μεσολόγγι. Πρόκειται για το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», http://diexodos.com.gr με το ιστορικό-εθνολογικό μουσείο στην οικία Ραζηκώτσικα. Ψυχή της διεξόδου ο γνωστός δικηγόρος Νίκος Κορδόσης, μία προσωπικότητα, ένας λόγιος που έχει τάξει ως σκοπό του την ανάδειξη του «ηθικού πολιτισμού» που σηματοδοτεί το Μεσολόγγι με την Εξοδο. 
 
Παιδί της «Διεξόδου» είναι το Μουσείο Αλατος που τιμήθηκε φέτος από το European museums forum καθώς επελέγη  ανάμεσα σε άλλα ευρωπαϊκά μουσεία. Μια βράβευση που αντανακλά σε όλη την κοινωνία του Μεσολογγίου. Στο Μεσολόγγι συναντηθήκαμε επίσης με το εργατικό Κέντρο όπου από πρώτο χέρι ακούσαμε για τη χρόνια αποβιομηχάνιση της περιοχής. Μια ματιά στην πόλη με πολλά κλειστά μαγαζιά θυμίζει εικόνες της εποχής των Μνημονίων στην Αθήνα… 
 
Στην επίσκεψή μας στο Αγρίνιο, μαζί με τον πρώην βουλευτή Γιώργο Βαρεμένο, συναντηθήκαμε με το σωματείο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου ακούσαμε για τη συρρίκνωση του προσωπικού σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαριότητα που ετοιμάζεται να δοθεί σε εργολάβους. Η οικονομική κρίση είναι εμφανής και στο Αγρίνιο. Μείζον πρόβλημα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι είναι η κατ’ ουσίαν εγκατάλειψη των δύο νοσοκομείων, παρά τον τραγικό απολογισμό της πανδημίας. 
 
Η περιοδεία έκλεισε με μια πετυχημένη συγκέντρωση φίλων στην Ναύπακτο, μια πόλη που ζει μέρες ανάπτυξης.