Με πρωτοβουλία της Θ. Φωτίου ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή για το θέμα των ψευδών ανακοινώσεων περί πρωτοεισαγόμενου» παιδαγωγικού προγράμματος στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και του πραγματικού στόχου των διαδοχικών πειραματισμών σε βρέφη και νήπια.

Με ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας  οι βουλευτές της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα και Μερόπη Τζούφη, με πρωτοβουλία της Θεανώς Φωτίου, ανέδειξαν στη Βουλή το παραπάνω θέμα.

 Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Ζαχαράκη ότι υπερηφάνως  προωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα,  την καθιέρωση παιδαγωγικού πλαισίου στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τόνισε, δε, ότι «Στη χώρα μας, παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει ως κυβέρνηση από το 2019, έλειπε ένα ολιστικό παιδαγωγικό πρόγραμμα για τα παιδάκια έως 4 ετών».

Ανακοίνωσε επίσης ότι, μετά την εκπόνηση του παιδαγωγικού πλαισίου, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά, από το β’ εξάμηνο του 2025, σε 100 βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα ακολουθήσει η πανελλαδική εφαρμογή στους 3.000 Β/Ν της χώρας,  όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί.

Η Υπουργός όμως ψεύδεται. Διότι από το 2021, η προκάτοχός της, κ. Μιχαηλίδου,  είχε νομοθετήσει  με τον ν. 4837/1-10-2021 το κοινό παιδαγωγικό πλαίσιο για βρέφη και νήπια προσχολικής ηλικίας με τίτλο ΚΥΨΕΛΗ. Είχε ακριβώς τους ίδιους στόχους και τον ίδιο πληθυσμό κάλυψης με το δήθεν «πρωτοεισαγόμενο» πρόγραμμα,  θα εφαρμοζόταν πιλοτικά σε 100 σταθμούς από τον Ιανουάριο του 2022, και θα ετίθετο σε  πανελλαδική εφαρμογή μέχρι το 2023. Το κείμενο περιγραφής της ΚΥΨΕΛΗΣ είχε εκπονήσει η ΔιαΝΕΟσις, υποτίθεται δωρεάν για το Υπουργείο και είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων για το παιδί (www.paidi.gov.gr) από τον Ιούλιο του 2021.

Το πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ υπέστη δριμεία κριτική από όλους τους πανεπιστημιακούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς  σχετικούς με την προσχολική αγωγή, ως επιστημονικά διάτρητο και εν δυνάμει βλαπτικό για το παιδί.  Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση τώρα επέλεξε να συνεργαστεί με το ΔΙΠΑΕ, ένα Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε μόλις το 2008, αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα δημόσια ΑΕΙ. 

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, με βάση την υποτιθέμενη υλοποίηση της ΚΥΨΕΛΗΣ, το Υπουργείο είχε αποσπάσει πόρους από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική «Εγγύηση για το Παιδί» που πήγαν στη χρηματοδότηση των vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών την τριετία 2022-2024.

Ομως, από τα όσα ανακοινώνει η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σήμερα, συμπεραίνουμε ότι το πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ ουδέποτε υλοποιήθηκε. Εν ολίγοις, η χώρα μας δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πόρους που έλαβε για τα vouchers. Φαίνεται λοιπόν ότι σήμερα καταβάλλεται μια προσπάθεια, εκ μέρους της κυβέρνησης να αιτιολογηθούν εκ των υστέρων οι εκταμιεύσεις των τριών χρόνων, και ενδεχομένως να ζητηθούν και άλλοι πόροι για τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών από την επόμενη χρονιά. Αλλωστε η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα vouchers των Β/Ν σταθμών.

Οι Βουλευτές/εύτριες της Νέας Αριστεράς ρωτούν την Υπουργό:

  1. Για ποιο λόγο ανακοίνωσε ψευδώς ότι για πρώτη φορά από το 2019 αναλαμβάνει η κυβέρνηση να εφαρμόσει ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πλαίσιο στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως και 4 ετών αποσιωπώντας την ύπαρξη του νομοθετημένου προγράμματος ΚΥΨΕΛΗ με τους ίδιους σκοπούς, στόχους και πληθυσμό εφαρμογής;
  2. Αν έχει εφαρμοστεί, έστω και στο ελάχιστο το πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ και αν ναι, σε πόσους Β/Ν σταθμούς και πόσα παιδιά αφορούσε
  3. Αν ισχύει ότι εκταμιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί πόροι για χρηματοδότηση των vouchers στην τριετία 2022-24 έναντι υποχρέωσης της χώρας μας να εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εγγύηση για το Παιδί, μέρος του οποίου αποτελούσε η πανελλαδική εφαρμογή  του προγράμματος ΚΥΨΕΛΗ έως το τέλος του 2023 και
  4. θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα που επεξεργάζεται τώρα η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΔΙΠΑΕ προκειμένου να εκταμιευτούν νέοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί για χρηματοδότηση των vouchers  από το 2025;

Επίσης υπέβαλαν Αίτημα Κατάθεσης όλων των εγγράφων σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος  ΚΥΨΕΛΗ μετά τη νομοθέτησή του και εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της «Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί».

 

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:   

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς: Την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

 

ΘΕΜΑ: Ψεύδη για «πρωτοεισαγόμενο» παιδαγωγικό πρόγραμμα στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ποιος ο πραγματικός στόχος των πειραματισμών σε βρέφη και νήπια.

 

Σε Δελτίο Τύπου  της 17ης Οκτωβρίου και μεταγενέστερες συνεντεύξεις της σε ΜΜΕ η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε υπερηφάνως ότι  προωθεί,   για πρώτη φορά στην Ελλάδα,  την καθιέρωση παιδαγωγικού πλαισίου στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η Υπουργός δήλωσε: «Στη χώρα μας,  παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει ως κυβέρνηση από το 2019, έλειπε ένα ολιστικό παιδαγωγικό πρόγραμμα για τα παιδάκια έως 4 ετών» και ότι σήμερα «γίνεται πράξη αυτή η μεγάλη τομή για τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας».

Για τον λόγο αυτόν, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου  της Ελλάδας για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου παιδαγωγικού πλαισίου που θα εφαρμόζουν οι Β/Ν σταθμοί στα παιδιά ηλικίας έως και 4 ετών (προφανώς από 3 μηνών που φιλοξενούν οι σταθμοί τα βρέφη).

Μετά την εκπόνηση του παιδαγωγικού πλαισίου, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά, από το β’ εξάμηνο του 2025, σε περίπου 100 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μετά από την επιμόρφωση των παιδαγωγών τους στο νέο παιδαγωγικό πλαίσιο. Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του Προγράμματος, το σχετικό παιδαγωγικό υλικό θα διανεμηθεί και στους περίπου 3.000 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας, ώστε να ακολουθήσει η πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί.

Δεν κατανοούμε τι σκοπό έχει η ψευδής αυτή ανακοίνωση.  Διότι από τις αρχές του 2021 η Υφυπουργός Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, προκάτοχος της κ. Ζαχαράκη στην αρμοδιότητα για την Παιδική Προστασία, είχε ξεκινήσει να  προβάλλει επικοινωνιακά την προσεχή υλοποίηση προγράμματος κοινού παιδαγωγικού πλαισίου για τα βρέφη και νήπια προσχολικής ηλικίας με τίτλο ΚΥΨΕΛΗ.  Ηταν ένα πρόγραμμα με τους ίδιους ακριβώς στόχους με το υποτιθέμενο πρωτοεισαγόμενο τώρα, που απευθυνόταν στον ίδιο ακριβώς πληθυσμό βρεφών και νηπίων των Β/Ν σταθμών.  Και τότε η Υφυπουργός δήλωνε ότι το ΚΥΨΕΛΗ θα εφαρμοζόταν πιλοτικά σε 100 περίπου σταθμούς από τον Ιανουάριο του 2022, προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθεί και να τεθεί σε πανελλαδική εφαρμογή μέχρι το 2023.

Το πρόγραμμα αυτό νομοθετήθηκε με το μέρος Β’ του ν. 4837/1-10-2021 (άρθρα 13-21) με τίτλο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΥΨΕΛΗ» – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΒΡΕΦΙΚΟΥΣ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ.

Το ουσιαστικό περιεχόμενο του προγράμματος ΚΥΨΕΛΗ, οι βασικοί του άξονες, οι όροι σύνθεσης  του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης, οι λεπτομέρειες επιλογής και κατάρτισης του σώματος των  μεντόρων και κάθε άλλη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος παραπεμπόταν σε ΥΑ και ΚΥΑ, κατά την προσφιλή τακτική των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Ωστόσο, από τον Ιούλιο του 2021 είχε αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση  στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου για το παιδί (www.paidi.gov.gr) το 100σέλιδο κείμενο περιγραφής του προγράμματος ΚΥΨΕΛΗ που είχε εκπονήσει η ΔιαΝΕΟσις, υποτίθεται δωρεάν για το Υπουργείο. Το πρόγραμμα αυτό υπέστη δριμεία κριτική από όλους τους πανεπιστημιακούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς  σχετικούς με την προσχολική αγωγή, τόσο κατά τη διαβούλευση, όσο και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Το κατήγγειλαν, με πρώτους τους καθηγητές των σχολών προσχολικής αγωγής των δημόσιων πανεπιστημίων, ως επιστημονικά διάτρητο και εν δυνάμει βλαπτικό για το παιδί.  Ενα από τα βασικά επιχειρήματα των ειδικών ήταν ότι το στάδιο ανάπτυξης κάθε παιδιού αυτής της ηλικίας είναι μοναδικό και χρειάζεται ευελιξία και ένα απλό, χαλαρό πλαίσιο αρχών, όχι ένα ενιαίο οριζόντιο υποχρεωτικό παιδαγωγικό περιεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση τώρα επέλεξε να συνεργαστεί με το ΔΙΠΑΕ, ένα Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε μόλις το 2008, αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα δημόσια Πανεπιστήμια. 

Ο νόμος 4837/21 προέβλεπε ότι της καθολικής εφαρμογής του προγράμματος ΚΥΨΕΛΗ θα προηγηθεί πιλοτικό πρόγραμμα στο διάστημα 2021-23, κόστους 14,5 εκ. ευρώ από χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την «Ανάπτυξη ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών με στόχο τη γνωστική ανάπτυξη βρεφών και νηπίων (3 μηνών έως 4 ετών)» (Πυλώνας 3.4. Μεταρρύθμιση 2).

Η χρηματοδότηση αυτή αποτελούσε τμήμα των ευρωπαϊκών πόρων που είχαν δεσμευτεί για την υλοποίηση, στη χώρα μας, της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Εγγύηση για το Παιδί». Η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά θεσμοθετήθηκε με τον ίδιο νόμο (4837/21, άρθρο 53) και Εθνικός Συντονιστής  της ορίσθηκε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). Αυτό κατάρτισε και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών σε ανάγκη, την προώθηση της ένταξης αυτών, την αποφυγή και καταπολέμηση των διακρίσεων και του στιγματισμού τους». Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ΕΚΚΑ και αναφέρει συγκεκριμένα: «Στο πλαίσιο αναβάθμισης υπηρεσιών προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας  τέθηκε ως ποιοτικός στόχος η βελτίωση και εναρμόνιση του «εκπαιδευτικού» περιεχομένου για την εκπαίδευση και τη φροντίδα παιδιών προσχολικής αγωγής  (πρόγραμμα «Κυψέλη»), το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά με ορόσημο την καθολική εφαρμογή του το 2023».

Σε διαδοχικές επίκαιρες ερωτήσεις της βουλεύτριας Θεανώς Φωτίου στην τότε Υφυπουργό Εργασίας και Κοιν. Υπηρεσιών τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2021, σχετικά με την τεράστια καθυστέρηση έκδοσης των ΚΥΑ και έναρξης υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα των vouchers  για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς 2021-22, η κα Μιχαηλίδου απάντησε ρητά ότι εξασφαλίστηκαν ευρωπαϊκοί πόροι μέσω της Εγγύησης για το Παιδί για 3 χρόνια, δηλαδή έως το 2024. Επομένως, οι πόροι αυτοί πλέον έχουν εξαντληθεί.

Σήμερα, από όσα ανακοινώνει η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, περί πρώτης φοράς εισαγωγής, στη χώρα μας,  ενός ολιστικού παιδαγωγικού προγράμματος για τα παιδάκια έως 4 ετών και μεγάλης τομής στους Β/Ν σταθμούς της χώρας, συνάγεται ότι το πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ ουδέποτε υλοποιήθηκε. Δεν έχουμε άλλωστε βρει δημοσιευμένες ΥΑ και ΚΥΑ που να εξειδικεύουν τα σχετικά άρθρα του νόμου 4837/21. Εν ολίγοις, η χώρα μας δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει το πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ προκειμένου να λάβει πόρους από την  Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί  ώστε  να χρηματοδοτήσει  τα vouchers. Δηλαδή, σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ, οι πόροι αυτοί είναι αχρεωστήτως καταβληθέντες! Και σήμερα καταβάλλεται μια προσπάθεια, εκ μέρους της κυβέρνησης, με ασαφείς στόχους. Αποσκοπεί άραγε στο να αιτιολογηθούν εκ των υστέρων οι εκταμιεύσεις των τριών χρόνων, ώστε να μη ζητηθεί η επιστροφή τους, ή στο να ζητηθούν και άλλοι πόροι για τα vouchers των επόμενων χρόνων, αφού η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα vouchers των Β/Ν σταθμών;

Επειδή το πρόγραμμα που εξαγγέλλει η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει τους ίδιους σκοπούς, στόχους και πληθυσμό κάλυψης με το νομοθετημένο με το ν. 4837/21 πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ και αναφέρεται στο ίδιο Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί και είναι πολύ προβληματικό να μην αναφέρεται η Υπουργός αρμόδια για την παιδική προστασία στις ενέργειες της προκατόχου της για το ίδιο ακριβώς θέμα,

Επειδή η εφαρμογή του προγράμματος ΚΥΨΕΛΗ αποτέλεσε προϋπόθεση άντλησης ευρωπαϊκών πόρων από την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί οι οποίοι κατευθύνθηκαν στη χρηματοδότηση των  vouchers για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς την τριετία 2022-24

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο ανακοίνωσε ψευδώς ότι για πρώτη φορά από το 2019 αναλαμβάνει η κυβέρνηση να εφαρμόσει ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πλαίσιο στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως και 4 ετών αποσιωπώντας την ύπαρξη νομοθετημένου (ν. 4837/21) προγράμματος ΚΥΨΕΛΗ με τους ίδιους σκοπούς, στόχους και πληθυσμό εφαρμογής;
  2. Εχει εφαρμοστεί, έστω και στο ελάχιστο το πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ; Αν ναι, σε πόσους Β/Ν σταθμούς και πόσα παιδιά αφορούσε;
  3. Ισχύει ότι εκταμιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί πόροι για χρηματοδότηση των vouchers στην τριετία 2022-24 έναντι υποχρέωσης της χώρας μας να εφαρμόσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εγγύηση για το Παιδί, μέρος του οποίου αποτελούσε η πανελλαδική εφαρμογή  του προγράμματος ΚΥΨΕΛΗ έως το τέλος του 2023;  
  4. θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα που επεξεργάζεται τώρα η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΔΙΠΑΕ προκειμένου να εκταμιευτούν νέοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί για χρηματοδότηση των vouchers  από το 2025;

Παρακαλούμε να μας κοινοποιηθεί το σύνολο των εγγράφων που έχουν συνταχθεί από όλες  τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σχετικά με:

α) την εξειδίκευση και υλοποίηση του προγράμματος ΚΥΨΕΛΗ (ΥΑ, ΚΥΑ, δημιουργία των προβλεπόμενων σωμάτων εποπτείας, διαδικασίες εκπαίδευσης, εκταμιεύσεις, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί εφαρμογής και αριθμός παιδιών).

β) την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί» (αναθέσεις έργων, δεσμεύσεις και εκταμιεύσεις  πόρων, αξιολογήσεις)

γ) τη χρηματοδότηση των vouchers για την τριετία 2022-24 από την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί (ΥΑ και ΚΥΑ, δεσμεύσεις και εκταμιεύσεις πόρων).

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Εφη)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Τζούφη Μερόπη

Μοιράσου το: