Με πρόφαση το Airbnb το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού συνεχίζει και επιδεινώνει την υπερκμετάλλευση γης και θάλασσας για τον πολυτελή τουρισμό χωρίς μέριμνα για το περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό.

Μιλώντας επί της αρχής στο Νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού με τίτλο «Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης…. Διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης …τουριστικών υποδομών, η Θεανώ Φωτίου τόνισε:

Το νομοσχέδιο είναι μια επέκταση και επιδείνωση των διατάξεων του ν. 5121, που μόνοι τους οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν πριν έξι μήνες, στις 15 Ιουλίου. Ενός νομοσχεδίου που προωθούσε απροκάλυπτα την υπερεκμετάλλευση γης και θάλασσας για τον πολυτελή τουρισμό, υπέρ της ανεξέλεγκτης κερδοφορίας μεγαλοξενοδόχων και επενδυτικών ομίλων, χωρίς μέριμνα για τη φέρουσα ικανότητα των τουριστικών περιοχών, το περιβάλλον ή το ανθρώπινο δυναμικό.

Ομως η πριμοδότηση του υπερτουρισμού είναι ο κρυφός επιταχυντής της στεγαστικής κρίσης. Διότι, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας, ευθύνεται για τη μεγάλη αύξηση στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών με αποτέλεσμα στην  Ελλάδα να έχουμε τη χειρότερη στεγαστική κρίση στην Ευρώπη (1 στα 2 νοικοκυριά σε κρίση, ενώ ο   Ευρωπαϊκός Μέσος Ορος είναι 1 στα 10).

Οι κλίνες airbnb ξεπερνούν τις κλίνες των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.  Εφθασαν αντίστοιχα 1.000.000 τον Αύγουστο έναντι  886.000. Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι έχει πάρει μέτρα για τον περιορισμό του Airbnb, όπως κάνει και με το σημερινό νομοσχέδιο όπου προτάσσει στον τίτλο το αirbnb. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μετά το νόμο του Ιουλίου, οι μονάδες airbnb αυξήθηκαν τον Οκτώβριο του 2024 σε 224.800 έναντι 183.700 τον Οκτώβριο του 2023.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι εταιρείες που νοικιάζουν ή αγοράζουν και διαχειρίζονται ως airbnb εκατοντάδες κατοικίες και ολόκληρα κτίρια ενώ είναι ξεκάθαρα boutique hotels  και τουριστικά καταλύματα. Γι αυτό η Νέα Αριστερά επαναφέρει την τροπολογία του Ιουλίου 2024 που προτείνει: α) Η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών να επιτρέπεται μόνον σε φυσικά πρόσωπα για έως δύο κατοικίες ανά ΑΦΜ. β) Να μην επιτρέπεται σε Νομικά Πρόσωπα (εταιρείες) κάθε είδους να εκμισθώνουν κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση και γ) να μην επιτρέπεται σε πολίτες τρίτων χωρών η αγορά έτοιμων κατοικιών για την απόκτηση golden visa.

Οι προδιαγραφές που θέτει το νομοσχέδιο για το Airbnb είναι προσχηματικές και υποκρύπτουν δύο μείζονα ζητήματα: 1) Οτι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό στις υπηρεσίες τουρισμού ώστε να γίνονται έλεγχοι και 2) ότι τα πρόστιμα ποτ δεν σχετίζονται με την επιφάνεια του καταλύματος θίγουν περισσότερο τους μικροϊδιοκτήτες των 50-100 € τη βραδιά, και όχι εκείνους με τις μεγάλες βίλες που χρεώνουν 1.500-2.000. Πολύ δε, λιγότερο τις εταιρείες που, έχοντας γλυτώσει κοστοβόρες προδιαγραφές τουριστικών προϊόντων, έχουν ήδη εφαρμόσει τις ελάχιστες προδιαγραφές αερισμού-φωτισμού, πυροσβεστήρων και ασφάλισης.  

Στο Γ΄ μέρος, υπό τον τίτλο του ελέγχου και ενίσχυσης των τουριστικών υποδομών,  στην ουσία επιδεινώνονται όλες οι προβλέψεις του ν. 5121 στην κατεύθυνση  πριμοδότησης  πολυτελών υποδομών σε κάθε χιλιοστό γης και θάλασσας και δημιουργίας «δεδικασμένων» στις παραβιάσεις και παρανομίες για να προλάβουν το χωροταξικό νομοσχέδιο του Τουρισμού  που υποτίθεται ότι θα κατατεθεί σύντομα.

Απολύτως ακραία είναι η πρόβλεψη για έργα αγωγών για την άντληση και απάντληση θαλασσίου ύδατος για πισίνες. Οι ξενοδόχοι, δηλαδή, στα άνυδρα νησιά μας θα  μπορούν να απλώνουν κατά βούληση μόνιμες σωληνώσεις που θα «τρέχουν» εκατοντάδες μέτρα, περνώντας πάνω από πολύτιμα βραχώδη τοπία και αμμουδιές. αλλιώνοντας το τοπίο, θα γεμίζουν δωρεάν τις πισίνες τους και θα ξαναρίχουν το χρησιμοποιημένο νερό, επιβαρυμένο με χλώριο, αλγοκτόνες ουσίες, μικρόβια πελατών κλ.π, στη θάλασσα μεταξύ των κολυμβητών.

Από την άλλη, διευκολύνεται σκανδαλωδώς η δημιουργία spa, ακόμη και χωρίς ύπαρξη νερού,  η εγκατάσταση glampings (glamorous campings) εντός και εκτός σχεδίου πόλης και η τμηματική λειτουργία των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας σε βάθος χρόνου.

Απαράδεκτη είναι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για να διαμένουν οι δημόσιοι λειτουργοί, στις τουριστικές περιοχές στα δωμάτια προσωπικού των ξενοδοχείων. Δηλαδή σε χώρους 14 -15 τ.μ., συνήθως σε άθλιες συνθήκες διαμονής. Τέλος, η απαγόρευση, ακόμη και σε ιδιώτες, να φιλοξενούν σε οικόπεδό τους πέρα από ένα τροχόπιστο, δείχνει την τεράστια μεροληψία της κυβέρνησης για τα υψηλού κόστος τουριστικά καταλύματα, σε μια χώρα όπου ένας στους δύο πολίτες φέτος δεν έκανε διακοπές λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Και η βουλεύτρια κατέληξε ότι, με αυτά τα δεδομένα, η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Μοιράσου το: