Με ερώτηση προς τις Υπουργούς Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας o Πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και οι 10 βουλευτές της, μετά από πρωτοβουλία της Θεανώς Φωτίου, έφεραν στη Βουλή το παραπάνω θέμα, ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα κονδύλια της ΔΥΠΑ που χρηματοδότησαν και θα χρηματοδοτήσουν γενικές στεγαστικές πολιτικές της κυβέρνησης.
Κι αυτό διότι μετά την κατάργηση, το 2012, με το 2ο Μνημόνιο, του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και τη συγχώνευσή τους με τον ΟΑΕΔ, εισέρευσαν στα ταμεία του οι εισφορές που είχαν παρακρατηθεί έως τότε από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Σκοπός η ανταποδοτική, αλ ιλά με κοινωνικά κριτήρια στεγαστική αποκατάσταση των εργαζομένων (ΟΕΚ) και η στήριξη των οικογενειών τους με βρεφονηπιακούς σταθμούς, κοινωνικό τουρισμό και ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Το 2013 δημιουργήθηκε στον ΟΑΕΔ ο «Ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών» (Ε.Λ.Ε.Κ.Π.) που απορρόφησε τα αποθεματικά των δύο φορέων. Εκεί συνέχισαν να εισρέουν εισφορές 1% υπέρ ΟΕΚ καθώς και τα ποσά αποπληρωμής δανείων και παραχωρημένων κατά ιδιοκτησία κατοικιών του. Από 1/1/2023 ο ΕΛΕΚΠ καταργήθηκε και το αποθεματικό του παρέμεινε στον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) για την επίτευξη, γενικά, των σκοπών του φορέα.
Το 2022 η κυβέρνηση θεσμοθέτησε διάφορα προγράμματα στέγασης από τα οποία ως σήμερα υλοποίησε το πρόγραμμα δανείων για νέους «Σπίτι μου» το οποίο χρηματοδότησε με 750 εκατομμύρια από τη ΔΥΠΑ.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η προσεχής υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων από τα θεσμοθετημένα το 2022 ως χρηματοδοτούμενα από τη ΔΥΠΑ, (π.χ. κοινωνική αντιπαροχή), αλλά δεν δόθηκαν στοιχεία για το ποιος ακριβώς ο π/υ τους και πόσα ποσά θα αντληθούν από το αποθεματικό του τ. ΕΛΕΚΠ
Οι 9 βουλευτές της Νέας Αριστεράς ρώτησαν τις δύο Υπουργούς:
1. Πόσο ήταν το αποθεματικό του καταργηθέντος ΟΕΚ που περιελήφθη στον ΕΛΕΚΠ το 2013.
2. Πόσο ακριβώς ήταν το αποθεματικό του ΕΛΕΚΠ κατά την κατάργησή του στις 31/12/2022 και τι ποσό είχε σωρευτεί εκεί από τις εισφορές των εργαζομένων στο διάστημα 2012-2022 και όποιο άλλο έσοδο.
3. Τι ποσό, επιπλέον των 750 εκατομμυρίων του «Σπίτι μου 1» προϋπολογίζεται να δαπανηθεί από τα χρήματα του τ. ΕΛΕΚΠ για κάλυψη γενικών προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Στις 14/2/2012, με το 2ο Μνημόνιο, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) καταργήθηκαν και συγχωνεύτηκαν με τον ΟΑΕΔ που ορίσθηκε καθολικός τους διάδοχος, απορροφώντας τις εισφορές που είχαν παρακρατηθεί έως τότε από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και ορισμένων ΝΠΔΔ. Σκοπός του τ. ΟΕΚ ήταν η ανταποδοτική, αλλά με κοινωνικά κριτήρια στεγαστική αποκατάσταση των εργαζομένων και του τ. ΟΕΕ η στήριξη των οικογενειών με βρεφονηπιακούς σταθμούς, κοινωνικό τουρισμό και ενίσχυση πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Με το άρθρο 34 του ν. 4144/2013 (Α’ 88) δημιουργήθηκε στον ΟΑΕΔ ο «Ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών» (Ε.Λ.Ε.Κ.Π.) που το αποθεματικό του αποτελείτο από τα αποθεματικά των δύο καταργηθέντων φορέων, καθώς και εισφορές 1% υπέρ ΟΕΚ και 0,35% υπέρ ΟΕΕ των εργαζομένων, αφού οι εισφορές των εργοδοτών είχαν καταργηθεί από το 2012. Στον ΕΛΕΚΠ εισέρεαν επίσης και τα ποσά αποπληρωμής δανείων και κατοικιών του τ. ΟΕΚ. Ετσι, μέχρι το 2022 οι πόροι του ΕΛΕΚΠ κάθε χρόνο αυξάνονταν, ενώ οι εκταμιεύσεις για τη στέγη ήταν ελάχιστες.
Με το άρθρο 15 του ν. 4921/22 ο ΕΛΕΚΠ καταργήθηκε και μηδενίστηκαν οι εισφορές των εργαζομένων προς αυτόν. Ορίσθηκε δε ότι «τα αποθεματικά που είχαν σχηματισθεί μέχρι την 31η.12.2022 παραμένουν στη Δ.ΥΠ.Α. και αξιοποιούνται για την επίτευξη των σκοπών της»
Στα τέλη του 2022, η κυβέρνηση, με το ν. 5006/2022) θεσμοθέτησε πολιτικές για τη στέγη, για τις οποίες όρισε αρμόδια τη ΔΥΠΑ, Είναι προφανές ότι η επιλογή αυτή έγινε για να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του ΕΛΕΚΠ για γενικές στεγαστικές πολιτικές.
Ετσι, για το πρόγραμμα δανείων για νέους «Σπίτι μου», που θεσμοθετήθηκε με τον ίδιο νόμο, εκταμιεύτηκαν από τα ταμεία της ΔΥΠΑ προς τις Τράπεζες 750 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου οι Τράπεζες να χορηγήσουν επιδοτούμενα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου χαμηλότερου από το εμπορικό για νέους έως 39 ετών.
Στην πρόσφατη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δρομολόγηση προγραμμάτων του ν. 5006/22 που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Δεν έχει όμως διευκρινισθεί ποιος ο π/υ των προγραμμάτων που θα εξειδικευτούν προσεχώς (π.χ. κοινωνική αντιπαροχή) και πόσοι πόροι θα δαπανηθούν από το αποθεματικό του τ. ΕΛΕΚΠ στη ΔΥΠΑ για το σκοπό αυτόν.
Επειδή οι πόροι του τ. ΟΕΚ που είχαν μεταφερθεί στον ΕΛΕΚΠ προέρχονταν από τις υποχρεωτικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών για στεγαστική τους αποκατάσταση, ενώ μετά την κατάργησή του οι εισφορές των εργαζομένων συνέχισαν να εισρέουν στον ΕΛΕΚΠ
Επειδή με τη διάχυση του αποθεματικού του ΕΛΕΚΠ στα ταμεία της ΔΥΠΑ, δεν γνωρίζουμε τι ποσά από το αποθεματικό του θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των γενικών στεγαστικών πολιτικών
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
4. Πόσο ήταν το αποθεματικό του καταργηθέντος ΟΕΚ που περιελήφθη στον ΕΛΕΚΠ με την ίδρυσή του το 2013;
5. Πόσο ακριβώς ήταν το αποθεματικό του καταργηθέντος ΕΛΕΚΠ κατά την κατάργησή του στις 31/12/2022 και τι ποσό είχε σωρευτεί από τις εισφορές των εργαζομένων στο διάστημα 2012-2022;
6. Τι ποσό, επιπλέον των 750 εκατομμυρίων του «Σπίτι μου 1» προϋπολογίζεται να δαπανηθεί από τα χρήματα του τ. ΕΛΕΚΠ για κάλυψη γενικών προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής ;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Φωτίου Θεανώ
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Αχτσιόγλου Ευτυχία (Εφη)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Τζανακόπουλος Δημήτριος
Τζούφη Μερόπη
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φερχάτ Οζγκιούρ