– εδώ το σχετικό video: https://youtu.be/CQbShos8Q-E
Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και τις αλλαγές στην Ακαδημία Αθηνών, τόνισε δύο κρίσιμα ζητήματα: τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ που ανακοινώθηκαν εχθές.
Διορισμοί Εκπαιδευτικών
Αναφορικά με τους μόνιμους διορισμούς των εκπαιδευτικών, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς σημείωσε πως πρόκειται για απαραίτητο βήμα για την καλύτερη στελέχωση των σχολείων. Υπενθύμισε ότι η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από το 2018 με την προηγούμενη κυβέρνηση, με προτεραιότητα στον τομέα της Ειδικής Αγωγής. Ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για καθυστερήσεις και αλαζονική στάση, υποστηρίζοντας ότι οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί καθυστέρησαν για έναν χρόνο λόγω πολιτικών παιχνιδιών σε βάρος των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.
Επιπλέον, η βουλευτής επεσήμανε ότι οι εξαγγελίες για 10.000 μόνιμους διορισμούς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών μειώνουν τον πραγματικό αριθμό των νέων διορισμών στις 5.000. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα στέγασης και ακρίβειας.
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και Πανελλαδικές Εξετάσεις
Στη συνέχεια, η Μερόπη Τζούφη κατέκρινε την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία, όπως ανέφερε, οδήγησε στον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τα δημόσια πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου 50.000 θέσεις στα πανεπιστήμια έμειναν κενές λόγω της ΕΒΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, ανέφερε ότι η υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων και η υποστήριξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης από την πλευρά της κυβέρνησης, δημιουργούν ανισότητες και αποκλεισμούς στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και για πολιτικές που εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα ιδιωτικά κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αναβάθμιση της Ακαδημίας Αθηνών
Σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ακαδημία Αθηνών, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού είναι απαραίτητοι. Μίλησε για την ιστορική συμβολή της Ακαδημίας στις επιστήμες και τις τέχνες, αλλά επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερη εξωστρέφεια, διαφάνεια και συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, όπως καθορισμένα κριτήρια επιλογής τακτικών μελών και συμμετοχή των ερευνητών στη λήψη αποφάσεων. Κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική αναβάθμιση της Ακαδημίας. Κλείνοντας την ομιλία της, υπογράμμισε την ανάγκη για σεβασμό, συμμετοχή και αντιπροσώπευση των ανθρώπων που πραγματοποιούν την έρευνα. Ζήτησε από την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις ώστε η αναβάθμιση του θεσμού της Ακαδημίας να είναι ολοκληρωμένη και ουσιαστική.