Μ. Τζούφη: Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός της Ακαδημίας Αθηνών

τοποθέτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί η Ακαδημία Αθηνών τόνισε η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οπως τόνισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς: «έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας, η Ακαδημία έχει καταγράψει πλούσιο έργο. Ωστόσο, έχει καταγράψει και σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις, που ελπίζουμε να βελτιωθούν στο εξής προς όφελος των επιστημών, της εκπαίδευσης, της έρευνας και του πολιτισμού».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε φαινόμενα συντηρητισμού που «εμποδίζουν την ενσωμάτωση σύγχρονων επιστημονικών και κοινωνικών εξελίξεων». Επίσης, μίλησε για γραφειοκρατικά προβλήματα και αδιαφανείς πρακτικές, υπενθυμίζοντας την άρνηση της Ακαδημίας να εκλέξει ως μέλη σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Τίτος Πατρίκιος και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη για εξωστρέφεια και διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα και την ίδια την κοινωνία, όπως και για ενίσχυση των συνεργασιών με άλλους ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στις υποτροφίες που χορηγεί η Ακαδημία, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή ώστε να μη μετατραπούν σε εργαλείο που ενισχύουν τις ανισότητες.

Μιλώντας για συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, σημείωσε την αναγκαία συμμετοχή των ερευνητών στην Ολομέλεια και στις Συνεδρίες της Συγκλήτου ώστε τα όργανα να είναι πιο συμμετοχικά και αντιπροσωπευτικά.

Κλείνοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων υπογράμμισε πως «ο εκσυγχρονισμός της Ακαδημίας Αθηνών έχει καθυστερήσει. Πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ιστορία και τη συμβολή της, διασφαλίζοντας όλες τις αρχές που εγγυώνται ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

εδώ το σχετικό video: https://youtu.be/BNkbn7J2C4o