Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας , μέσω της οποίας απαιτούν να σταματήσουν οι μετακινήσεις εντατικολόγων στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου και να προκηρυχθεί το σύνολο των απαιτούμενων θέσεων τόσο του ΓΝ Αγρινίου όσο και των υπόλοιπων νοσοκομείων της περιοχής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση , κατά τη συνήθη πρακτική, ο διοικητής του ΓΝ Αγρινίου ζήτησε από τον αντίστοιχο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου κάλυψη για δέκα εφημερίες της ΜΕΘ Αγρινίου για το μήνα Ιανουάριο, όπως και έξι από τα Γιάννενα και δύο από το ΓΝ Πατρών. Η κατάσταση στη ΜΕΘ του Αγρινίου γνωστή εδώ και πολύ καιρό μιας και έχουν απομείνει δύο ιατροί για την κάλυψη των αναγκών του νομού- και όχι μόνο- παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ενωσης Αιτωλοακαρνανίας, οπότε και προκηρύχθηκαν οι τρεις θέσεις. Ωστόσο λόγω και της υποστελέχωσης του υπόλοιπου νοσοκομείου , η προκήρυξη απέβη άγονη, με την εν λόγω ΜΕΘ να λειτουργεί από τον Οκτώβρη του 2023 με δανεικούς μετακινούμενους ιατρούς. Σύμφωνα με την Ελληνική εταιρεία εντατικής θεραπείας, οι ελάχιστες προϋποθέσεις για λειτουργία ΜΕΘ με χωρητικότητα κάτω από 8 κλίνες είναι 6 ιατροί με τη ΜΕΘ του Αγρινίου να λειτουργεί με 2. Την ίδια στιγμή η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου λειτουργεί με 16 κλίνες με άλλες 6 να παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού όταν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές θα έπρεπε να έχουν αναπτυχθεί τουλάχιστον 50 κλίνες ΜΕΘ.
Αβέβαιο μέλλον αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στις ΜΕΘ της χώρας, καθώς η υποστελέχωση, οι ελλιπείς πόροι και οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού θέτουν σε κίνδυνο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Η Κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα επιλέγει παροδικές λύσεις, όπως οι μετακινήσεις προσωπικού, ενώ η έλλειψη μόνιμων προσλήψεων, οι μειωμένοι μισθοί και οι περικοπές υπονομεύουν το σύστημα και οδηγούν σε μαζικές παραιτήσεις, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της υγείας των πολιτών.