Καμία δέσμευση του υπουργείου Παιδείας για το πανεπιστημιακό δάσος του ΑΠΘ

συζήτηση επίκαιρης ερώτησης – εδώ το σχετικό video: https://www.youtube.com/watch?v=kd2hg5Ncj7A

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, η επίκαιρη ερώτηση της Μερόπης Τζούφη προς το υπουργείο Παιδείας με τίτλο: «Αδυναμία διεξαγωγής πρακτικής άσκησης φοιτητών του ΑΠΘ στο πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου Τρικάλων».

Οπως τόνισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, ο νόμος 4957/2022 κατήργησε το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης & Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών» που διαχειριζόταν άρτια το πανεπιστημιακό δάσος του ΑΠΘ στο Περτούλι Τρικάλων. Στη συνέχεια, η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο υδροδότησης και στις κτιριακές υποδομές του ΑΠΘ εντός του δάσους, οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί. Ως αποτέλεσμα, δύο χρόνια μετά, είναι αδύνατη η πρακτική άσκηση των φοιτητών του 3ου και 4ου έτους, με το Τμήμα να κατηγορεί τόσο το υπουργείο Παιδείας για τη νομοθέτηση, όσο και τις υπηρεσίες του ΑΠΘ για την αδράνεια που έχουν επιδείξει.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή υπερασπίστηκε το νόμο και τη διάταξη, χωρίς να αιτιολογήσει τη σκοπιμότητα της ρύθμισης. Για την μη-αποκατάσταση των ζημιών σημείωσε πως την ευθύνη έχει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και οι υπηρεσίες του ΑΠΘ, χωρίς να αναγνωρίζει πρόβλημα στην κατάργηση του ΝΠΔΔ, το οποίο διαχειριζόταν τις εκτάσεις για 71 χρόνια, από το υπουργείο Παιδείας. Αναφορικά με την πρακτική άσκηση των φοιτητών αναφέρθηκε σε ΚΥΑ που πρόκειται να υπογραφεί, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει που θα γίνει η εκπαίδευση των φοιτητών, δεδομένων των ζημιών στο δάσος Περτουλίου.