Η τουριστική πολιτική της ΝΔ είναι αντιαναπτυξιακή διότι υπονομεύει την ποιότητα και άρα τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού

Η Νέα Αριστερά καταθέτει τροπολογία για τον δραστικό περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στηρίζει τις προτάσεις των ξεναγών για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Κατά την ομιλία της στην Επιτροπή της Βουλής για το Σ/Ν του Υπ. Τουρισμού «Ενίσχυση τουριστικών υποδομών και εκπαίδευσης, επικαιροποίηση των επαγγέλματος των ξεναγών κ.λπ», η βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών Θεανώ Φωτίου σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Μετά τη συζήτηση στις συνεδριάσεις της Επιτροπής η άποψή μας για την καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής ενισχύθηκε. Οσα έχουμε πει στην κατ’ άρθρο συζήτηση βλέπουμε ότι συγκλίνουν με τις απόψεις της αντιπολίτευσης. Καμιά απάντηση δεν είχαμε από την κ. Υπουργό στις ερωτήσεις που κάναμε. Δεν θα επαναλάβω όσα έχω ήδη πει. Θα θίξω 4 θέματα που δεν τα έχω αναπτύξει επαρκώς.

– Καταρχάς υπογραμμίζω ότι είμαστε υπέρ των προτάσεων των εκπροσώπων των ξεναγών για τον ορισμό του επαγγέλματός τους και για την απόσυρση των επίμαχων άρθρων, και κατά των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που θα έχουν ως αποτέλεσμα να δίνονται οι δουλειές τους σε tour operators. Βεβαίως, περιμένουμε να δούμε μήπως το Υπουργείο τελικά αποδεχτεί αυτό τον ορισμό.

– Η συζήτηση μέχρι σήμερα στην Επιτροπή ανέδειξε και φώτισε μια πλευρά της αύξησης τιμών και ενοικίων για τις κατοικίες που δεν είχε γίνει πλήρως κατανοητή. Πρόκειται για την εκτεταμένη χρησιμοποίηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως μορφή τουριστικής εκμετάλλευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2023 διέθετε 939.167 κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης όταν οι παραδοσιακές δομές φιλοξενίας, δηλαδή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα αριθμούσαν μόλις 885.624 κλίνες. Η ολοένα αυξανόμενη βραχυχρόνια μίσθωση για τουριστικούς σκοπούς μειώνει δραματικά το απόθεμα διαθέσιμων ενοικιαζόμενων κατοικιών για κύρια κατοικία. Ολόκληρες γειτονιές ή οικισμοί μετατρέπονται σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης προς τουριστική χρήση, εκδιώκοντας τους μόνιμους κατοίκους και αλλάζοντας ριζικά τη μορφή των πόλεων ή των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό καταθέτουμε τροπολογία που περιορίζει τη βραχυχρόνια μίσθωση και την Golden Visa με τις εξής τρεις ρυθμίσεις:

1. Η βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών επιτρέπεται μόνον σε φυσικά πρόσωπα για έως δύο κατοικίες ανά ΑΦΜ.
2. Δεν επιτρέπεται σε Νομικά Πρόσωπα (εταιρείες) κάθε είδους να εκμισθώνουν κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση.
3. Δεν επιτρέπεται σε πολίτες τρίτων χωρών η αγορά ακινήτων, γης και έτοιμων κατοικιών, για την απόκτηση της Golden Visa

Καλούμε όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν την τροπολογία αυτή.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για την τουριστική εκπαίδευση επισημαίνω ότι το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό και αφορά σε 3 επίπεδα:

(α) Τις Σχολές Ανώτερης Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) οι οποίες παρόλο που έγιναν 4ετους φοίτησης τα πτυχία τους δεν αναβαθμίστηκαν και παραμένουν στο επίπεδο 5. Την ίδια στιγμή με τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας ένας απόφοιτος Κολεγίου που έχει συνδεθεί με πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα έχει αναγνωρισμένο πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης.

(β) Τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού (ΣΕΑΚ) όπου έχουμε επί δεκαετίες πλήρη απουσία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2023 -2024 στους 1500 σπουδαστές οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί ήταν 5 άτομα και 110 άτομα ωρομίσθιοι καθηγητές, δηλαδή το 96% των αναγκών καλύφθηκαν από ωρομίσθιους.

(γ) Τα «Τμήματα Δημόσιας Μετεκπαίδευσης» για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τα οποία εσείς μόνο δεν τα λειτουργήσατε αλλά δώσατε χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης σε ιδιωτικά ΚΕΚ για να κάνουν τη δουλειά ενώ οι καταρτιζόμενοι στο τέλος δεν αποκτούν υπαλληλική ιδιότητα.

Συμπερασματικά επισημαίνω ότι η τουριστική πολιτική της ΝΔ είναι αντιαναπτυξιακή διότι υπονομεύει την ποιότητα και άρα τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού. Αυτό συμβαίνει κυρίως μέσα από τρεις επιπλέον μηχανισμούς:

(α) Την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ που οδήγησε σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας τον ελληνικό τουρισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα 80.000 ελλείψεις προσωπικού.

(β) Την άμβλυνση της περιβαλλοντικής προστασίας που συστηματικά προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Οταν στις τουριστικές επενδύσεις δεν λαμβάνονται υπόψη οι φέρουσες ικανότητες των τουριστικών περιοχών, όταν προβλέπεται η εκμετάλλευση κάθε τετραγωνικού μέτρου γης ή θάλασσας, όπως συμβαίνει και με το παρόν νομοσχέδιο, τότε αλλοιώνεται το φυσικό τοπίο, αλλοιώνονται οι παραδοσιακοί οικισμοί, χάνεται δηλαδή η ομορφιά του ελληνικού τοπίου που είναι ο νούμερο ένα μαγνήτης τουριστών στη χώρα μας.

(γ) Κυβερνητική αδιαφορία για τα πολλά, μικρά έργα υποδομών που είναι απαραίτητα σε όλες σχεδόν τις τουριστικές περιοχές της χώρας μας ώστε να ενισχυθεί η ποιότητα του τουρισμού (αλλά και η φέρουσα ικανότητα των περιοχών αυτών).