Η Θ. Φωτίου στη Βουλή για την κύρωση Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Υγείας της Ελλάδας και της Αιγύπτου στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης: Δεν συναινούμε στο μνημόνιο συνεργασίας των Υπουργείων Υγείας Ελλάδας και Αιγύπτου

Το σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη από τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον ομόλογό του, στις 23 Σεπτεμβρίου 2023, δηλαδή ένα περίπου χρόνο πριν, και έρχεται στη Βουλή για κύρωση, αποτελεί ένα φιλόδοξο πλάνο συνεργασίας των δύο χωρών για θέματα υπηρεσιών υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης.  Βέβαια δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο υπουργός της Αιγύπτου στην επίσκεψή του εδώ πρόλαβε να συνάψει μνημόνια συνεργασίας με μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, διαγνωστικούς και νοσοκομειακούς.

Εμείς γενικά ως Νέα Αριστερά, βεβαίως, χαιρετίζουμε τις διεθνείς συνεργασίες, οι οποίες κινούνται εντός νομικών πλαισίων των κρατών και των διεθνών υποχρεώσεων. Εδώ όμως έχουμε ένα κράτος που δεν σέβεται ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα και που βρίσκεται στα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας.

Πρέπει να πω ότι σε μία πρώτη ανάγνωση εντοπίζω τα εξής ουσιαστικά ως προς το προχώρημα αυτού του μνημονίου. Αυτό που λέει στο άρθρο 3 για την συνεργασία σχετικά με την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας και που μπορεί να σημαίνει δημιουργία ειδικού πλαισίου για την δραστηριοποίηση ένθεν και ένθεν της φαρμακοβιομηχανίας στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. Να πούμε εδώ ότι το ζήτημα του φαρμάκου είναι μία πονεμένη υπόθεση και αφορά το πώς θα κερδίζουν οι φαρμακευτικοί όμιλοι των δύο κρατών χωρίς αυτό να αφορά τους λαούς τους.

Το δεύτερο που θέλω να πω αφορά την περιβόητη μεταφορά τεχνογνωσίας της Ελλάδας προς την Αίγυπτο για την λειτουργικότητα του συστήματος υγείας, ιδιαίτερα αν πάρουμε υπόψη  όσα ξέρουμε και όσα λέμε αυτές τις μέρες με αφορμή το  νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό  ως προς το ΕΣΥ. Σε τι κατάσταση λοιπόν βρίσκεται το ΕΣΥ και ειδικά  αν το δει κανείς  όπως αναφέρει η κυβέρνηση στο επίπεδο των μεγάλων “assets” της στην υγεία, το ΟΔΙΠΥ και την ψηφιοποίηση;

Ειδικά  με την ψηφιοποίηση, λόγω των στρεβλώσεων στο στήσιμο του συστήματος (Συνταγογράφηση-Σύστημα Ηλεκτρονικής συνταγογράφης- φάκελος  κλπ)  και τη λειτουργία του, αξίζει να επισημανθoύν τα εξής:

Στο Υπ. Υγείας δεν υπάρχει αρμόδια για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΣΗΣ) οργανική μονάδα, ούτε στην ορθή ιατρική πρακτική συμβάλλει , ούτε στη συλλογή  στρατηγικά αξιοποιήσιμων δεδομένων, λόγω της κακής ποιότητας της πληροφορίας . Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν πολύ περιορισμένη εφαρμογή , ενώ διαγνωστικοί κανόνες δεν εφαρμόζονται – τουλάχιστον για τα πιο συχνά συμπτώματα της κοινότητας.  

Ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας (ΑΗΦΥ) παραμένει σε εμβρυακή κατάσταση ως προς την έκταση εφαρμογής του. Με την αρχιτεκτονική που έχει σήμερα, αν δεν υπάρξουν σημαντικές διορθώσεις, θα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά θα λύνει  σε σχέση του προσωπικού γιατρού με τον ειδικό, στη συνέχεια στη φροντίδα κλπ.  Δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα επικοινωνίας , της διαλειτουργικότητάς του με άλλα συστήματα (μητρώα – μηδενική πρόοδος σε αυτά- νοσοκομειακός φάκελος, διαχείριση χειρουργείων κλπ).

Και το πιο σημαντικό. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το ΣΗΣ προηγείται του ΑΗΦΥ , αντί να συμβαίνει το αντίθετο. Αυτή τη τεχνογνωσία σκοπεύουμε να  μεταφέρουμε στην Αίγυπτο;

Το σύστημα ραντεβού είναι απαράδεκτο, αποτελεί πηγή ταλαιπωρίας και απαιτείται πλήρης αναμόρφωση. Παίρνεις τηλέφωνο για ραντεβού και σου κλείνουν ραντεβού για το πότε να ξαναπάρεις τηλέφωνο! Να σημειωθεί πως καμία από τις αναγκαίες διορθώσεις των ψηφιακών συστημάτων δεν έχει επισημανθεί από τους αρμοδίους και δεν έχει ενταχθεί στο σχέδιο Ελλάδα 2.0, που χρηματοδοτεί την ψηφιοποίηση της Υγείας με  περισσότερα από 250 εκ ευρώ.

Τέλος, για τον ΟΔΙΠΥ (οργανισμός διασφάλισης ποιότητας). Θετικό μέτρο αποτελεί η δημιουργία του, αλλά δεν έχει να επιδείξει – μέσα στα 4 χρόνια λειτουργίας του -κάποια δραστηριότητα που να σχετίζεται με την αξιολόγηση των υπηρεσιών,  ενώ τα δεδομένα που αντλούνται μέσω του ΒΙ είναι  αναξιόπιστα , κακής ποιότητας- σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης , ή ανά τύπο δομής κλπ . Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Ψυχική Υγεία είναι έξω από τις αρμοδιότητες του ΟΔΙΠΥ.

Νομίζω ότι αν δούμε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε λόγους να υπογράψουμε αυτό το μνημόνιο. Για αυτό εμείς, ως Νέα Αριστερά ψηφίζουμε ΠΑΡΩΝ.

 

Μοιράσου το: