Η κυβέρνηση της ΝΔ υποβαθμίζει συστηματικά την Επιθεώρηση Εργασίας και τους εργαζόμενους σε αυτή με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας και να αυξάνονται συνεχώς τα εργατικά ατυχήματα

Η βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών Θεανώ Φωτίου παραβρέθηκε σήμερα στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασία ως ένδειξη συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματά τους. Διότι η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, με πρόσχημα τη δήθεν αναβάθμιση σε ανεξάρτητη αρχή, στην πραγματικότητα προωθεί συστηματικά την υποβάθμιση και απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας.
Γι’ αυτό το λόγο η Επιθεώρηση Εργασίας παραμένει αποδεκατισμένη από την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (πχ λειτουργεί με απαρχαιωμένο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα) αλλά και από προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί ούτε καν για την Αττική, πόσο μάλλον για όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες της χώρας.

Επιπλέον, παρόλο που οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας βρίσκονται εκτεθειμένοι σε απειλές και κίνδυνο της ζωής τους κατά τους ελέγχους, ειδικά στους πιο παραβατικούς κλάδους, αφενός δεν λαμβάνουν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, και αφετέρου υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στη νομική υποστήριξη των υπηρεσιών και τη νομική προστασία των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό για την απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας είναι και το γεγονός ότι η υπηρεσία δεν υποστηρίζεται από Γιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας, όπως είναι απαραίτητο, παρόλο που οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας ελέγχουν την ύπαρξή τους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και επιβάλουν σχετικές κυρώσεις!

Υπογραμμίζουμε ότι η κυβερνητική πολιτική συστηματικής απαξίωσης και υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας αφενός πλήττει τους εργαζόμενους στην υπηρεσία για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και γιατί με τα κυβερνητικά επικοινωνιακά τερτίπια τίθενται δήθεν φιλόδοξοι στόχοι που ουδεμία σχέση έχουν με ελέγχους ενώ τα μπόνους που δικαιούνται οι εργαζόμενοι τα υφαρπάζουν τα golden boys της ΝΔ. Αφετέρου, πλήττονται οι μισθωτοί εργαζόμενοι στο σύνολό τους καθώς ούτε καν οι καταγγελίες τους δεν είναι πλέον δυνατόν να ελεγχθούν με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται συνεχώς οι συνθήκες εργασίας και να αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα.

Ως Νέα Αριστερά ζητάμε την επιστροφή της Επιθεώρησης στο Υπουργείο Εργασίας, και την ουσιαστική και διαρκή αναβάθμισή της με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και επαρκές και καλά αμειβόμενο προσωπικό.