Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του Σ/Ν για την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναγνώριση τίτλων σπουδών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη, η Θεανώ Φωτίου τόνισε:
Η κυβέρνηση φέρνει τώρα προς κύρωση τη σύμβαση που δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση να κυρώσει επί 25 χρόνια, διότι πιστεύει ότι ο πραγματικός και ο πολιτικός χρόνος της το επιτρέπει. Ο πραγματικός χρόνος γιατί τα ΑΕΙ είναι κλειστά λόγω εξετάσεων, ώστε να μην έχει αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα, σπουδαστές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. Ο πολιτικός χρόνος γιατί βρισκόμαστε λίγο πριν την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου όλοι οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι ο νόμος δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και ότι το άρθρο 16 ισχύει πάντα.
Η κύρωση της σύμβασης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και δεν συνάδουν με τα αντίστοιχα των δημόσιων ΑΕΙ. Εξισώνει τα τριετή προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού με τα πτυχία 4ετούς και 5ετούς φοίτησης των ελληνικών ΑΕΙ.
Σήμερα, όταν υπάρχει τέτοιο θέμα, αναλαμβάνει ο ΔΟΑΤΑΠ απαιτώντας επιπλέον μαθήματα για να ισοτιμηθεί το πτυχίο. Ενώ με τη σύμβαση αλλάζουν πολλά, τόσο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την ισοτίμηση των πτυχίων.
Και ενώ σήμερα η Ελλάδα εφαρμόζει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις με τη δαμόκλειο σπάθη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για τους απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τώρα πλέον όσοι έχουν χρήματα θα σπουδάζουν χωρίς καμία βάση εισαγωγής, βάσει πληρωμής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Οσο για την ισοτίμηση των πτυχίων, η κύρωση καλύπτει μία «τρύπα» που υπήρχε μετά την ψήφιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι ένα δώρο στα υπό ίδρυση ιδιωτικά πανεπιστήμια και μέχρι τότε είναι ένα άμεσα εξαργυρούμενο δώρο για τα κολλέγια της χώρας που λειτουργούν ως franchise πανεπιστημίων της αλλοδαπής. Ενδεικτική είναι η διαφήμιση κολλεγίου που διαθέτει 6 παραρτήματα πανελλαδικά, όταν η ελάχιστη απαίτηση για άδεια ιδιωτικού πανεπιστημίου είναι τα 3, ότι θα δίνει πτυχία ισότιμα με του εξωτερικού.
Η υποκρισία της κυβέρνησης αποδεικνύεται από το ότι πουθενά σε όλο το νομοσχέδιο της κύρωσης δεν υπάρχει αναφορά στο άρθρο 16 όταν Πρωθυπουργός και Υπουργοί διαβεβαίωναν ότι και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ισχύει το άρθρο.
Πέραν της καταψήφισης της συγκεκριμένης κύρωσης, πρέπει να ενημερώσουμε την κοινωνία για το πόσο ανώτερο είναι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, με τις υψηλού κύρους σπουδές που παρέχει. Οι απόφοιτοι και τα πτυχία του δεν είναι «αναλώσιμα» όπως των ιδιωτικών που οι πτυχιούχοι τους θα επιμορφώνονται μια ζωή για να βρουν πρόσκαιρη και φθηνή εργασία. Καταψηφίζουμε την κύρωση.