Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζει το κίνημα των αναπήρων μία ρεαλιστική ελπίδα για την ισότιμη, αυτόνομη και αξιοπρεπή συμπερίληψή τους, παγκόσμια και στην ελληνική κοινωνία.
Κάθε χρόνο δημιουργούνται τεχνολογικά επιτεύγματα από τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ελληνικά σχολεία για τη συμπερίληψη των αναπήρων που γκρεμίζουν την κοινωνική κατασκευή για την αναπηρία. Και μας κάνουν να κατανοήσουμε ότι και τα άτομα με πολύ βαριές βλάβες μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην εργασία τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στην κοινωνία. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, όμως κάνουμε και μία αποτίμηση των πολιτικών του κράτους για την αναπηρία και φέτος οι πολιτικές τις κυβέρνησης «εμποδίζουν» παρά «διευκολύνουν» τα άτομα με αναπηρία να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Λόγω του πληθωρισμού και των κυβερνητικών επιλογών το εισόδημα των αναπήρων έχει πληγεί βάναυσα, πάνω από 30%. Για να πάρει σήμερα ένα ΑμεΑ το επίδομα αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αναγράφεται στο χαρτί που παίρνει ότι είναι ανίκανος προς εργασία. Το 95% των αναπήρων στη χώρα μας δεν εργάζονται, γιατί δεν τους παρέχονται οι δυνατότητες. Η πολιτεία δεν τους παρέχει καν δωρεάν τα εργαλεία αξιοπρέπειας, αμαξίδια, τεχνητά μέλη, πόδια, χέρια κ.λπ., ειδικά ακουστικά κ.α.
Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας δεν ελέγχει τα νομοσχέδια και περνάνε αντιαναπηρικοί νόμοι όπως η κατάργηση της μοριοδότησης αναπήρων για εργασία Αορ. Χρόνου στο Δημόσιο ή το νομοσχέδιο για κατάργηση του αμετάθετου των στρατιωτικών με χρόνιες παθήσεις ή με σύζυγο ή παιδιά ΑμεΑ.
Η Πύλη αναπηρίας δεν έχει διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα του ΕΦΚΑ, των ΚΕΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, ούτε ενημερώνει τους ανάπηρους για τα προσβάσιμα κτίρια και χώρους. Φέτος μειώθηκαν οι εκπαιδευτικοί στήριξης των ανάπηρων παιδιών στη συμπεριληπτική εκπαίδευση, με ένα άτομο να στηρίζει 3-4 παιδιά σε διαφορετικά σχολεία. Ενώ η αποϊδρυματοποίηση δεν έχει καν ξεκινήσει, όπως αποδεικνύεται από την υπερπληρότητα των δομών ανήλικων και ενήλικων ΑμεΑ, και είναι αστείο να προβάλλεται η ίδρυση νέων ΣΥΔ, όταν μέσα σε 4 χρόνια εγκαινιάστηκαν μόνον 3 νέες.
Η Νέα Αριστερά προτείνει τα κατεπείγοντα μέτρα ουσιαστικής αρωγής και κοινωνικής ένταξης των αναπήρων:
1. Γενναία αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα.
2. Ανασχεδιασμός και επαρκής χρηματοδότηση υφιστάμενων προγραμμάτων όπως ο Προσωπικός Βοηθός Αναπήρου, όπου θα πρέπει να αρθεί το ηλικιακό όριο των 65 ετών και να καταργηθεί η κλήρωση μέσω αλγόριθμου.
3. Νέα μέτρα για την προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την πολιτιστική δημιουργία και τον αθλητισμό. Να σταματήσουν οι παρατάσεις για επίτευξη προσβασιμότητας σε νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κ.λπ. και να ορισθούν ποινές μη συμμόρφωσης. Ολη η σχετική πληροφόρηση να ανεβαίνει στην Ψηφιακή Πύλη Αναπηρίας.
4. Να προχωρήσει η συμπεριληπτική εκπαίδευση ανάπηρων και μη ανάπηρων παιδιών με χρηματοδότηση από τακτικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκούς πόρους (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ).
5. Αμεση ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων που σήμερα βρίσκονται υπό κατάρρευση με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό διότι.
6. Να ενισχυθούν τα ΚΕΠΑ με προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό ή άλλο, και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης, αλλά και να υπάρξει πραγματική διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων.
7. Να γίνει πραγματικά ψηφιακή η κάρτα αναπηρίας και να συνδεθεί με τον ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου ώστε να δίνει δικαίωμα, ανά πάσα στιγμή, στις παροχές που απαιτεί η κατάσταση του αναπήρου και η εξέλιξή της.