Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς με πρωτοβουλία Θ.Φωτίου: Να δοθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζομένους των δομών φιλοξενίας αστέγων των Δήμων: Υπνωτήρια και Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας.

Με ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Οικονομίας και Οικονομικών, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς: Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος, με πρωτοβουλία της πρώτης, έφεραν στη Βουλή το θέμα της ανάγκης χορήγησης επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους των Δομών Αστέγων των Δήμων.

Οι εργαζόμενοι  όλων των ειδικοτήτων που απασχολούνται στα Υπνωτήρια και τα  Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν σε δήμους, ως δομές συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ, ασκούν αποδεδειγμένα επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία. Διότι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με άτομα που δεν τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και πάσχουν από διάφορες μεταδοτικές ασθένειες, κοινές ή  δερματικές (ψώρα, φυματίωση, ψείρες, Ηπατίτιδες Α,Β,C και HIV) και με ψυχιατρικούς ασθενείς με επιθετικές συμπεριφορές.

Με τον Ν.4483/2017 ορίσθηκε ότι  οι υπάλληλοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων των δήμων, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, μπορούν να παίρνουν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Και με το ν. 4512/2018 συστήθηκε Επιτροπή Μεταρρύθμισης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας η οποία παρέδωσε τα πορίσματά της το 2021 και 2022. Εκτοτε, εκτός από τους εργαζόμενους αρμοδιότητας του Υπ. Υγείας και του Πυροσβεστικού Σώματος κανείς υπάλληλος Δήμου δεν πήρε το επίδομα.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από την Υφυπουργό Εσωτερικών ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα εκδοθεί η  Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους εργαζόμενους των Δήμων, δεν υπάρχει όμως ενημέρωση ποιες ειδικότητες τελικά θα περιληφθούν σε αυτή.

Με βάση τα παραπάνω, και δεδομένου ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στις δομές αστέγων καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και δεν επιβαρύνουν καν τους προϋπολογισμούς των Δήμων, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ερωτούν τους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς εάν θα περιλάβουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους ΟΤΑ α’ βαθμού τους εργαζομένους κάθε ειδικότητας και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας που απασχολούνται στα Υπνωτήρια Αστέγων  και τα Κέντρα Ημέρας  για Αστέγους των Δήμων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ

13 Δεκεμβρίου  2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  • Τον Υπουργό Εσωτερικών

• Την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

• Τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Να δοθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζομένους των δομών φιλοξενίας αστέγων των Δήμων: Yπνωτήρια και Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας.

Οι εργαζόμενοι  όλων των ειδικοτήτων που απασχολούνται στα Υπνωτήρια Αστέγων και στα Κέντρα Ημέρας  Αστέγων  τα οποία λειτουργούν σε δήμους ως συγχρηματοδοτούμενες δομές του ΕΣΠΑ  ασκούν επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία. Λόγω της φύσης της δουλειάς τους οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με άτομα που δεν τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και πάσχουν από διάφορες μεταδοτικές ασθένειες, κοινές ή  δερματικές (ψώρα, φυματίωση, ψείρες, Ηπατίτιδες Α,Β,C και HIV) και ψυχιατρικούς ασθενείς με επιθετικές συμπεριφορές.

Με τον Ν.4483/2017 και ειδικότερα το άρθρο 98 προστέθηκαν ως δικαιούχοι του επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας οι υπάλληλοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου. Με την αιτιολογία ότι  οι χώροι εργασίας και η φύση της δουλειάς τους προκαλούν αυξημένη επαφή με ακαθαρσίες και μικρόβια και  δημιουργούν κίνδυνο για την υγεία.

Στη συνέχεια, βάσει του ν. 4512/2018 συστήθηκε Επιτροπή Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας η οποία παρέδωσε τα πορίσματά της το 2021 και 2022. Εκτοτε, παρόλο που έχουν περάσει δύο χρόνια, πέραν των ΚΥΑ για τους εργαζόμενους αρμοδιότητας του Υπ. Υγείας και του Πυροσβεστικού Σώματος,  δεν έχει εκδοθεί Απόφαση για άλλους τομείς του Δημοσίου.

Πρόσφατα, στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, η υφυπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα εκδοθεί η  Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στους εργαζόμενους των Δήμων. Δεν γνωστοποίησε όμως εάν στην ΚΥΑ αυτή περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι των δομών αστέγων, παρόλο που ο χώρος και η φύση της εργασίας  που παρέχουν καλύπτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Να επισημανθεί ότι οι δομές καταπολέμησης της αστεγίας είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ μέχρι και το 2025 και οι αμοιβές των εργαζομένων καλύπτονται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Μάλιστα, με δεδομένο ότι δεν περιελήφθησαν καν στη μελέτη βιωσιμότητας των υπολοίπων δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, η συνέχισή τους ως συγχρηματοδοτούμενων δομών δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. 

Επειδή οι εργαζόμενοι στα υπνωτήρια και τις δομές ημερήσιας φιλοξενίας αστέγων (ανοιχτά κέντρα ημέρας) των Δήμων, όλων των ειδικοτήτων (Φύλακες, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί υπάλληλοι, Ψυχολόγοι κλπ)  εργάζονται σε περιβάλλον και με ωφελούμενους που δημιουργούν κίνδυνο για την υγεία τους,

Επειδή επίκειται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ α’ βαθμού (δήμους)

Επειδή η μισθοδοσία των εργαζομένων στις δομές αστέγων που  συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ καλύπτεται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, συνεπώς η καταβολή επιδόματος δεν θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό των Δήμων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Θα περιλάβουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας  στους ΟΤΑ α’ βαθμού τους εργαζόμενους κάθε ειδικότητας και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας που απασχολούνται στα Υπνωτήρια Αστέγων  και τα Κέντρα Ημέρας  για Αστέγους των Δήμων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Εφη)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)

Τζανακόπουλος Δημήτριος

Μοιράσου το: