Ερώτηση του βουλευτή Ζ. Χουσεΐν προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος

«Μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλές πόλεις της Ελλάδας – Η περίπτωση της Ξάνθης»

Πριν από μερικές εβδομάδες δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση -για το 2023- της IQAir, οργανισμού που παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα της εν λόγω έκθεσης αναπαρήγαγαν πολλά ενημερωτικά μέσα στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σύμφωνα με τα όσα έδειξε η έρευνα, μόλις 10 χώρες και μόλις το 9% των πόλεων παγκοσμίως είχαν ποιότητα αέρα που πληρούσε τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Χαμηλές επιδόσεις στη σχετική λίστα καταγράφει και η χώρα μας, με αρκετές ελληνικές πόλεις να παρουσιάζουν κακή ποιότητα αέρα (Πάτρα, Αθήνα, Ρίο, Θέρμη κ.α.)

Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα τα μικροσωματίδια PM2,5 που αποτελούν τον πιο μικρό -αλλά και πιο επικίνδυνο- ρύπο. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκόσμια, από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση (ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τις συνδυασμένες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής και οικιακής ρύπανσης).

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα καταλαμβάνει την 79η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τον πιο μολυσμένο αέρα. Η Αθήνα, σε όλες τις περιοχές της, καταγράφει ποσοστά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, όπως και αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ανάμεσα στις περιοχές όπου παρατηρείται, σύμφωνα με την έκθεση, υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM2,5, είναι και η πόλη της Ξάνθης.

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες στην περιοχή τη Ξάνθης, ώστε να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ύπαρξη μικροσωματιδίων, που μπορούν να καταστούν επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων της;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Μοιράσου το: