Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με πρωτοβουλία του βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη στήριξη των μελισσοκόμων του Εβρου και της Ροδόπης

Απογοήτευση, πίκρα, αναβρασμός και έντονες διαμαρτυρίες επικρατούν στους μελισσοκόμους του Εβρου και της Ροδόπης, που καταστράφηκαν τα μελίσσια τους από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, για την στάση της Κυβέρνησης.

Οπως καταγγέλλουν, μετά την καταστροφή των κυψελών που κάηκαν και τα σμήνη μελισσών που χάθηκαν, όλους αυτούς τους μήνες δεν υπάρχει τροφή για τα μελίσσια, αφού η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μερίμνησαν σχετικά. Η μόνη παροχή ήταν η αποζημίωση που δικαιούνταν για τις κατεστραμμένες κυψέλες από τον ΕΛΓΑ και αυτή σε ποσοστό 80%, ήτοι για κάθε κυψέλη έλαβαν το ποσό των 68 ευρώ, που, όπως λένε οι ίδιοι, δεν καλύπτει ούτε το ένα τρίτο της καταστροφής που έπαθαν. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των Μελισσοκόμων Εβρου, δεν έχει γίνει τίποτα ούτε και για την αποκατάσταση του μελισσοκομικού πάρκου της περιοχής, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι φόβοι μας την Ανοιξη να μην υπάρχουν μελίσσια είναι όχι πια υπαρκτοί, αλλά είναι και πολύ πιθανοί».

Για τους λόγους αυτούς ετοιμάζουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, με συγκέντρωση την 1η Φεβρουαρίου στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή.

 

Επειδή, οι μελισσοκόμοι αδυνατούν λόγω των συνθηκών να καλύψουν το κόστος εκτροφής των μελισσών, με κίνδυνο πολλοί από αυτούς να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον κλάδο.

Επειδή, το ελληνικό μέλι «χτυπιέται» και από τις ανεξέλεγκτες «ελληνοποιήσεις».

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να χαράξει και υλοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης της μελισσοκομίας στις καμένες περιοχές, όπως ζητούν οι μελισσοκόμοι;

 

  1. Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση ώστε να στηρίξει τον χειμαζόμενο κλάδο της μελισσοκομίας;

 

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση στην κατεύθυνση της μείωσης κόστους παραγωγής;

 

  1. Σε πόσους ελέγχους και με ποια αποτελέσματα έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμοί του Υπουργείου για την καταπολέμηση της νοθείας στο ελληνικό μέλι;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Αναγνωστοπούλου Σία

Αχτσιόγλου Εφη

Ηλιόπουλος Νάσος

Πέρκα Θεοπίστη

Φερχάτ Οζγκιούρ

Φωτίου Θεανώ