Ερώτηση  Ο. Φερχάτ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αμεση έγκριση και ολοκλήρωση των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών αντιπλημμυρικών έργων στην ΠΕ Ροδόπης. 

Εχουμε φτάσει στους εφτά μήνες από τότε που η πύρινη λαίλαπα έκαψε δάση, οικισμούς και δασικές εκτάσεις του Δημόσιου Δασικού Συμπλέγματος Πολυάνθου Σώστη -Ληνού-Μέγα Πιστού, και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αδιαφορία τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά και βρίσκονται στο έλεος των πλημμυρικών και ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 έχει εγκριθεί από τη Δ/νση Δασών Ροδόπης και έχει αποσταλεί με το αριθμ. πρωτ. 487233/14-9-2023 αίτημα χρηματοδότησης προς το υπουργείο σας, η οριστική ειδική δασοτεχνική μελέτη «Αντιδιαβρωτικών έργων σε δάση και δασικές εκτάσεις του Δημόσιου Δασικού Συμπλέγματος Πολυάνθου – Σώστη – Ασωμάτων που κάηκαν από δασική πυρκαγιά στις 21 Αυγούστου 2023» προϋπολογισμού 11.581.521,27€ (συμπεριλαμβανομένουΦΠΑ). 

Επίσης είναι υπό έγκριση:  Η οριστική μελέτη «Κατασκευής τριών (3) φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στα χειμαρρικά ρέματα του οικισμού Πολυάνθου Κ.Α. 14.06.01», προϋπολογισμού 180.000.00€ (συμπεριλαμβανομένουΦΠΑ).  Και η οριστική μελέτη «Κατασκευή πέντε (5) φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στα χειμαρρικά ρέματα των οικισμών Σώστη-Ληνού Κ.Α. 14.06.01», προϋπολογισμού 100.000.00€ (συμπεριλαμβανομένουΦΠΑ). 

Από το Νοέμβριο του 2023 και συγκεκριμένα με το αριθμ. πρωτ. Α5158/24-11-2023 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής προστασίας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποτύπωσης των περιοχών που κάηκαν, έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις κήρυξής τους ως αναδασωτέες, οι προβλεπόμενες δασικές αστυνομικές διατάξεις και η αναγκαιότητα κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων και φραγμάτων συγκράτησηςφερτώνυλών στις ορεινές λεκάνες απορρόφησης των ρεμάτων. Παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις των κυβερνητικών στελεχών για άμεσες ενέργειες αποκατάστασης των τραγικών συνεπειών μιας τόσο μεγάλης πυρκαγιάς και παρά τις προσπάθειες επίσπευσης των διαδικασιών, τόσο από πλευράς κατοίκων όσο και από τη Δ/νση Προστασίας Δασών Ροδόπης, το υπουργείο σας σιωπά και επιδεικνύειπαντελή αδιαφορία! Επειδή οι πυρκαγιές του Αυγούστου έχουν καταστρέψει δάση και δασικές εκτάσεις της ΠΕ Ροδόπης.

 Επειδή οι κάτοικοι είναι στο έλεος πλημμυρικών και ακραίων καιρικώνφαινομένων. Επειδή δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις προθέσεις σας σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και διαβίωσης. Επειδή είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση και η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η στήριξη της τοπικής παραγωγής και οικονομίας. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός 

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες και πότε, προκειμένου να προχωρήσουν τα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα και να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι έχουν καταστραφεί δάση και δασικές εκτάσεις τηςΠΕ Ροδόπης; 
  2. Προτίθεστε να πάρετε άμεσα μέτρα αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος, δρομολογώντας τις απαραίτητες ενέργειες για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων;

Ο Ερωτών Βουλευτής 

Οζγκιούρ Φερχάτ