Ερώτηση με πρωτοβουλία της Πέτης Πέρκα: «Νέες καταγγελίες για χειραγώγηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Νέες καταγγελίες για χειραγώγηση των τιμών ρεύματος φέρνουν στη Βουλή έξι (6) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς με ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ, Πέτης Πέρκα.

Αυτή τη φορά η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), με επιστολή της στις 14.05.2025 προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) καταγγέλλει ότι το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης αναμένεται να ξεπεράσει το ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ για το έτος 2025, με το ήμισυ της αύξησης, δηλαδή τα 500 εκατ. ευρώ να οφείλονται σε ενέργεια λόγω ανακατανομής.

Καταγγέλλει ειδικότερα, πως η αύξηση αυτή οφείλεται στο ότι σχεδόν καθημερινά και μέρες με χαμηλή ζήτηση όταν έχει ηλιοφάνεια, και άρα υψηλή παραγωγή από φ/β, θερμικές μονάδες (λιγνίτης, ορυκτό αέριο) αμείβονται με υψηλότερες τιμές, βάσει της τιμής προσφοράς (pay as bid) από την αγορά εξισορρόπησης (re-despatching) και όχι από το χρηματιστήριο ενέργειας που οι τιμές εκείνες τις ώρες, λόγω παραγωγής ΑΠΕ, είναι κοντά στο μηδέν.

Αυτή η πρακτική υπερδηλώσεων αυξάνει αφενός, τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από συμβατικές μονάδες και αφετέρου, δεν επιτρέπει στις σχεδόν μηδενικές τιμές των ΑΠΕ να «ρίξουν» τις τιμές για τους καταναλωτές.

Οπως σημειώνουν οι Βουλευτές, ο υπερδιπλασιασμός του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης και ειδικά του κόστους για ενέργεια εκτός του σκοπού εξισορρόπησης, ενέργεια λόγω ανακατανομής (re-despatching), όπως αυτό αποτυπώνεται στον Λογαριασμό Προσαύξησης 3 (ΛΠ-3), φαίνεται και στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Ειδικά στις εβδομαδιαίες αναφορές για την περίοδο Ιουνίου- Νοεμβρίου 2024 και την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2025. Και τα ετήσια στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση. Χαρακτηριστικά ενώ το κόστος για τον ΛΠ-3 για το έτος 2023 ήταν στα 7,880 ευρώ/Kwh, το 2024 έφτασε στα 10,792 ευρώ/Kwh ενώ, ο μέσος όρος για το έτος που διανύουμε, μόνο για τους τέσσερις (4) μήνες του 2025 είναι ήδη στα 24,028 ευρώ/Kwh.

Η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει στην επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ τέλος, να υιοθετηθεί και στην ελληνική αγορά η πρακτική προαγοράς δυναμικότητας εξισορρόπησης-εφεδρειών από τον ΑΔΜΗΕ σε ξεχωριστούς διαγωνισμούς στο πλαίσιο της αγοράς επόμενης ημέρας, πρακτική που, όπως αναφέρει, ακολουθείται από πολλούς διαχειριστές στην Ευρώπη, καθώς και ότι ο ΑΔΜΗΕ ανάρτησε σχετική πρόταση προς διαβούλευση τον Ιανουάριο, η οποία ανακλήθηκε όμως την ίδια μάλιστα ημέρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς ζητούν να μάθουν: Πού οφείλεται ο υπερδιπλασιασμός του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης και ειδικά του κόστους για ενέργεια εκτός του σκοπού εξισορρόπησης, ενέργεια λόγω ανακατανομής (re-despatching), ποια είναι η γνώμη του ΑΔΜΗΕ και ποια η γνώμη της ΡΑΑΕΥ, πώς απαντούν στα όσα καταγγέλλει η ΕΒΙΚΕΝ τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και η ΡΑΑΕΥ, εάν ισχύουν τα περί στρατηγικής εκ μέρους των καθετοποιημένων προμηθευτών με τις υπερδηλώσεις φορτίων ώστε, να αυξάνουν πλασματικά τη ζήτηση, όπως προκύπτει από τις εβδομαδιαίες αναφορές του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο Ιουνίου- Νοεμβρίου 2024 και την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2025 και εντοπίζονται τις ώρες ηλιοφάνειας για να συγκροτήσουν τις τιμές λόγω χαμηλής ζήτησης και υπερπαραγωγή των ΑΠΕ, καθώς και αν όχι πώς αυτό τεκμηριώνεται από τον ΑΔΜΗΕ και την ΡΑΑΕΥ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σε συνέχεια της αποκάλυψης για υπερδηλώσεις φορτίων εκ μέρους κάποιων προμηθευτών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υψηλότερων τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) απέστειλε στις 14.05.2025 επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που ζητά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εξισορρόπησης.

Σημειώνεται ότι η Νέα Αριστερά κατέθεσε σχετική γραπτή ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου υπ’ αριθμ. 4775 με ημερομηνία κατάθεσης 17.04.2025 και τίτλο: «Νέα «παιχνίδια» στις πλάτες των καταναλωτών ενώ ο Πρωθυπουργός δηλώνει ανήξερος για το πώς λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Στη δε απάντησή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβεβαιώνει ότι τρία (3) και πλέον έτη μετά από αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές χονδρικής και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η έρευνα για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δηλώνει ακόμη ότι έχουν περιέλθει εις γνώση της οι καταγγελίες για τις υπερδηλώσεις φορτίων και πως,  σε περίπτωση που κατά την προκαταρκτική αξιολόγηση της Υπηρεσίας προκύψει ότι οι αναφερόμενες πρακτικές εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Υπηρεσία θα επέμβει άμεσα.

Σε πρόσφατη επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ, η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρεται σε υπερδιπλασιασμό του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης και ειδικά του κόστους για ενέργεια εκτός του σκοπού εξισορρόπησης, ενέργεια λόγω ανακατανομής (re-despatching), όπως αυτό αποτυπώνεται στον Λογαριασμό Προσαύξησης 3 (ΛΠ-3).

Τον υπερδιπλασιασμό αυτό επιβεβαιώνουν και τα σχετικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΑΔΜΗΕ. Ειδικά οι εβδομαδιαίες αναφορές του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο Ιουνίου- Νοεμβρίου 2024. Οι υπερδηλώσεις ξεκίνησαν ξανά οι οποίες ξεκίνησαν πάλι την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2025 και εντοπίζονται τις ώρες ηλιοφάνειας για να συγκροτήσουν τις τιμές λόγω χαμηλής ζήτησης και υπερπαραγωγή των ΑΠΕ. Και τα ετήσια στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση. Χαρακτηριστικά ενώ το κόστος για τον ΛΠ-3 για το έτος 2023 ήταν στα 7,880 ευρώ/Kwh, το 2024 έφτασε στα 10,792 ευρώ/Kwh ενώ, ο μέσος όρος για το έτος που διανύουμε, μόνο για τους τέσσερις (4) μήνες του 2025 είναι ήδη στα 24,028 ευρώ/Kwh.

Οπως καταγγέλλει η ΕΒΙΚΕΝ, το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης αναμένεται να ξεπεράσει το ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ για το έτος 2025, με το ήμισυ της αύξησης, δηλαδή τα 500 εκατ. ευρώ να οφείλονται σε ενέργεια λόγω ανακατανομής. Καταγγέλλει ειδικότερα, πως η αύξηση αυτή οφείλεται στο ότι σχεδόν καθημερινά και μέρες με χαμηλή ζήτηση όταν έχει ηλιοφάνεια, και άρα παραγωγή από φ/β, θερμικές μονάδες (λιγνίτης, ορυκτό αέριο) αμείβονται με υψηλότερες τιμές, βάσει της τιμής προσφοράς (pay as bid) από την αγορά εξισορρόπησης (re-despatching) και όχι από το χρηματιστήριο ενέργειας που οι τιμές εκείνες τις ώρες, λόγω παραγωγής ΑΠΕ, είναι κοντά στο μηδέν.

Αυτή η πρακτική αυξάνει αφενός, τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από συμβατικές μονάδες και αφετέρου, δεν επιτρέπει στις σχεδόν μηδενικές τιμές των ΑΠΕ να «ρίξουν» τις τιμές για τους καταναλωτές.

Η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει επιπλέον, να υιοθετηθεί και στην ελληνική αγορά η πρακτική προαγοράς δυναμικότητας εξισορρόπησης-εφεδρειών από τον ΑΔΜΗΕ σε ξεχωριστούς διαγωνισμούς στο πλαίσιο της αγοράς επόμενης ημέρας, πρακτική που, όπως αναφέρει στην εν λόγω επιστολή, ακολουθείται από πολλούς διαχειριστές στην Ευρώπη.

Η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει τέλος, πως ο ΑΔΜΗΕ ανάρτησε σχετική πρόταση προς διαβούλευση τον Ιανουάριο, η οποία ανακλήθηκε όμως την ίδια μάλιστα ημέρα.

Επειδή υπάρχει αδιαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Επειδή οι καταναλωτές (νοικοκυριά, επαγγελματίες) δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Επειδή ουδείς δεν γνωρίζει στη βάση ποιων κανόνων λειτουργεί η αγορά ρεύματος

Επειδή τα όσα καταγγέλει η ΕΒΙΚΕΝ δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα

Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  1. Πού οφείλεται ο υπερδιπλασιασμός του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης και ειδικά του κόστους για ενέργεια εκτός του σκοπού εξισορρόπησης, ενέργεια λόγω ανακατανομής (re-despatching);
  2. Ποια είναι η γνώμη του ΑΔΜΗΕ και ποια η γνώμη της ΡΑΑΕΥ;
  3. Πώς απαντούν στα όσα καταγγέλλει η ΕΒΙΚΕΝ τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και η ΡΑΑΕΥ;
  4. Ισχύουν τα περί στρατηγικής εκ μέρους των καθετοποιημένων προμηθευτών με τις υπερδηλώσεις φορτίων ώστε, να αυξάνουν πλασματικά τη ζήτηση, όπως προκύπτει από τις εβδομαδιαίες αναφορές του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο Ιουνίου- Νοεμβρίου 2024 και την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2025 και εντοπίζονται τις ώρες ηλιοφάνειας για να συγκροτήσουν τις τιμές λόγω χαμηλής ζήτησης και υπερπαραγωγή των ΑΠΕ; Αν όχι πώς αυτό τεκμηριώνεται από τον ΑΔΜΗΕ και την ΡΑΑΕΥ;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Τζανακόπουλος Δημήτριος

Τζούφη Μερόπη

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Μοιράσου το: