Πέντε Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα, κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων (AKE) για τη Μαρίνα Καλαμαριάς. Ζητούν από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και τουρισμού να απαντήσουν αν η κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για τη Μαρίνα Καλαμαριάς παρά τις αντιρρήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της κοινωνίας. Ταυτόχρονα αιτούνται να κατατεθούν στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο130 του Κανονισμού της Βουλής, όλα τα Οικονομικά στοιχεία της λειτουργίας της Μαρίνας από το 2012 που έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς και τα Οικονομικά στοιχεία με βάση τα οποία προκύπτει ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η παραχώρηση της μαρίνας σε ιδιώτες και με την δυνατότητα/υποχρέωση κατασκευής πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και τουριστικών κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ):
Θέμα: «Η κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για τη Μαρίνα Καλαμαριάς παρά τις αντιρρήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της κοινωνίας»
Η Μαρίνα Καλαμαριάς κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70 με στόχο την εξυπηρέτηση των θαλαμηγών της εποχής που προσέγγιζαν στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στη δημοφιλή παραλιακή προαστιακή περιοχή αναψυχής της Καλαμαριάς. Εν συνεχεία επεκτάθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ‘80 και είναι μέχρι σήμερα η μοναδική εν λειτουργία εγκατάσταση εξυπηρέτησης τουριστικών σκαφών στο παραλιακό μέτωπο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (οι υπόλοιπες εξυπηρετούν ναυταθλητικούς ομίλους).
Με την υπ’ αριθμ. 218/13.08.2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (Φ.Ε.Κ. Β/2322/13.08.2012), μεταβιβάστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) A.E. το δικαίωμα να παραχωρεί σε τρίτους το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της κινητής και/ή ακίνητης περιουσίας εντός της χερσαίας και/ή της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας.
Η κυβέρνηση παρά τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμαριάς στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της Μαρίνας Αρετσούς (που παρουσίασε το ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2019), προχώρησε στην εισήγηση και έκδοση του από 26/1/2023 Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την «έγκριση του γενικού σχεδιασμού Μαρίνας Καλαμαριάς (Αρέτσου) (ΦΕΚ 95 Δ’/10-2-2023), απορρίπτοντας πλήρως τις αντιρρήσεις αυτές και υιοθετώντας την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ.
Το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε πρόσφατα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της «αξιοποίησης» της Μαρίνας Καλαμαριάς, επαναφέροντας αυτούσια τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σχεδιάζοντας την ανάπτυξη εντός του χερσαίου χώρου της μαρίνας, και μάλιστα μετά από επιπλέον πρόσχωση, ξενοδοχειακής μονάδας, παραθεριστικών κατοικιών και ανοικοδόμηση συνολικής κάλυψης 15000 τ.μ., με στόχο την παραχώρηση της Μαρίνας σε ιδιώτες. Μια παραχώρηση που θα συμπεριλαμβάνει και τοπόσημα της πόλης, όπως Remezzo, Προποντίδα, Καφενείο του Ψαρά, αφού και αυτά παραχωρούνται στον ιδιώτη για τις ανάγκες του νέου “οικισμού”, που θα δημιουργηθεί στο χώρο της μαρίνας.
Η ΜΠΕ βασιζόμενη σε παρωχημένα στοιχεία, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά προτείνει την μακροχρόνια παραχώρηση της μαρίνας σε ιδιώτες, στους οποίους παρέχει τη δυνατότητα αυξημένης δόμησης, στην οποία περιλαμβάνονται, εκτός των απαραίτητων θαλάσσιων και χερσαίων υποδομών για την αξιόπιστη λειτουργία της μαρίνας και ξενοδοχειακής πολυτελούς μονάδας (και μάλιστα επί νέας επίχωσης που προτείνεται στον κεντρικό προβλήτα), αλλά και άλλων τουριστικών υποδομών, με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας νέας οικιστικής κοινότητας επί του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς.
Στην ΜΠΕ γίνεται εκτίμηση ότι ο κατά προσέγγιση προϋπολογισμός κατασκευής των έργων της Μαρίνας Καλαμαριάς, συμπεριλαμβανομένων λιμενικών έργων, έργων χερσαίας ζώνης και Η/Μ εγκαταστάσεων και δικτύων, ανέρχεται σε 33.480.000 €, χωρίς άλλη λεπτομερέστερη αναφορά και χωρίς παράθεση των δυνατοτήτων που έχει η ίδια η μαρίνα, αφού δεν υπάρχει κανένα οικονομικό στοιχεία από την έως τώρα διαχείριση της μαρίνας που αποτελεί ευθύνη της ΕΤΑΔ-ΤΑΙΠΕΔ.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της πρότασης ΤΑΙΠΕΔ παρά τις αντιρρήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της κοινωνίας της Καλαμαριάς;
Αίτηση Κατάθεσης εγγράφων
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως κατατεθούν στη Βουλή, εντός της προθεσμίας των 30 ημερών που προβλέπεται στην παρ. 3 του Αρθρου 130 του Κανονισμού της Βουλής, τα κάτωθι έγγραφα:
1. Οικονομικά στοιχεία της έως τώρα λειτουργίας της Μαρίνας και ειδικότερα από το 2012 που έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
2. Οικονομικά στοιχεία με βάση τα οποία προκύπτει ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η παραχώρηση της μαρίνας σε ιδιώτες και με την δυνατότητα/υποχρέωση κατασκευής πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και τουριστικών κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
3. Τα υπ’ αριθμ. 272/09.01.2020 και 277/01/03.2022 πρακτικά της συνεδρίασης τουριστικών λιμένων
4. Τα υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/115438/7595/01/12/2020 και ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/18150/1178/ 22.03.2021 έγγραφα της ΔΙΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα
Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου
Μερόπη Τζούφη
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Θεανώ Φωτίου