Το ερώτημα αν το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών συνεχίζει να εξαιρεί τη Hellenic Train από την εφαρμογή ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών έθεσε στον αρμόδιο Υπουργό η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης.
Η Π. Πέρκα αναφέρθηκε στις διαδοχικές εξαιρέσεις που έχουν δοθεί από το Υπουργείο στη σιδηροδρομική εταιρία, με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (ΥΑ) το 2009, το 2014 και το 2019, για 5 χρόνια έκαστη, από πολύ σοβαρές υποχρεώσεις που θεσπίζει ο Κανονισμός 1371/2007, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να στερούνται βασικών δικαιωμάτων τους.
Με βάση τις εν λόγω αποφάσεις, η Hellenic Train εξαιρείται, μεταξύ άλλων, από τα εξής: την ευθύνη για καθυστερήσεις, απώλειες ανταπόκρισης και ακυρώσεις∙ την υποχρέωση επιστροφής χρημάτων και επαναδρομολόγησης∙ την υποχρέωση παροχής γευμάτων και καταλύματος, σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 60 λεπτών∙ την υποχρέωση καταβολής εντός 15 ημερών προκαταβολής του ποσού που απαιτείται για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών, σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού επιβάτη.
«Είναι γεγονός ότι το δικαίωμα για εξαίρεση παρέχεται από τον ίδιο τον Κανονισμό στα κράτη μέλη και εκτός από την Ελλάδα έχουν κάνει κι άλλες χώρες χρήση του εν λόγω δικαιώματος. Η ΕΕ όμως επισημαίνει ότι «οι εθνικές εξαιρέσεις θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά, ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου και η απαραίτητη συνέχεια» και ότι η εκάστοτε εξαίρεση πρέπει να δίδεται «μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα». Μάλιστα, οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι εφαρμόζουν τον Κανονισμό στο ακέραιο στην Ιταλία και μόνο στην Ελλάδα κάνουν χρήση του δικαιώματος της εξαίρεσης», τόνισε.
«Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα των 5 ετών έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2024. Οπότε κύριε Υπουργέ, σάς ερωτώ αν το Υπουργείο ενέκρινε την 4η κατά σειρά εξαίρεση στη Hellenic Train. Και σε περίπτωση που έγινε αυτό, ακολουθήσατε τη νόμιμη διαδικασία, η οποία προβλέπει ενημέρωση της ΕΕ από το Υπουργείο, σε σχέση με τους λόγους που ζητείται η εξαίρεση και για τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του Κανονισμού όταν λήξει η εξαίρεση;».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, σε ειρωνικό τόνο, αφού ‘εγκάλεσε’ τη Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ότι είναι δήθεν ανενημέρωτη, απάντησε ότι η εξαίρεση της Hellenic Train έχει καταργηθεί ήδη από το Μάιο του 2022 από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Δήλωσε μάλιστα ότι καταθέτει και το σχετικό έγγραφο στα πρακτικά.
Οπως προκύπτει όμως, αυτός που είναι ανενημέρωτος για τα του Υπουργείου του είναι ο κ. Κυρανάκης. Το έγγραφο που κατέθεσε είναι πράγματι η από 02.06.2022 απόφαση της ΡΑΣ, η οποία, με αφορμή την καταγγελία μιας επιβάτιδος κατά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρει ότι «η ΡΑΣ, σε εφαρμογή του άρθρου 28§11 του ν.3891/2010, παρακολουθεί και ελέγχει, χωρίς εξαιρέσεις, την τήρηση και την εφαρμογή του συνόλου των διατάξεων του ΕΚ 1371/2007». Ζητά επίσης η εν λόγω απόφαση να κοινοποιηθεί στις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, στο διαχειριστή υποδομής, αλλά και στο αρμόδιο Υπουργείο, «για τυχόν περαιτέρω ενέργειες ιδίως της αρμόδιας Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Προφανώς λοιπόν, η ΡΑΣ ‘τράβηξε το αυτί’ του Υπουργείου για το ζήτημα των διαδοχικών εξαιρέσεων της Hellenic Train, το οποίο για χρόνια στερεί τους επιβάτες από βασικά τους δικαιώματα.
Το θέμα είναι ότι είτε ο κ. Κυρανάκης δεν γνωρίζει ότι για να ανακληθεί η ΥΑ της 27ης Δεκεμβρίου 2019 δεν αρκούν οι παραινέσεις, ακόμα και οι αποφάσεις της ΡΑΣ, αλλά απαιτείται νέα ΥΑ και παράλληλα ενημέρωση της ΕΕ, είτε παρουσιάστηκε ψευδόμενος συνειδητά στο ελληνικό κοινοβούλιο, για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Δεν είναι σίγουρο ποιο από τα δύο είναι χειρότερο!
Από όλα τα επίσημα έγγραφα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δεν προκύπτει ότι το Υπουργείο προχώρησε σε ανάκληση της απόφασης εξαίρεσης της Hellenic Train. Πιθανότατα, όταν αυτή έληξε, στο τέλος του 2024, δεν προχώρησε σε νέο αίτημα εξαίρεσης προς την ΕΕ. Μήπως αυτό συνέβη επειδή δεν μπορούσε να ζητήσει κι άλλη εξαίρεση; Είχαν ήδη προηγηθεί 3 αιτήματα και 15 χρόνια εξαιρέσεων.
Για όλα αυτά, ο κ. Κυρανάκης δεν είπε λέξη, κι ας είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Οπως επίσης, δεν έδωσε καμία απάντηση για τα υπόλοιπα ζητήματα που έθιξε η Π. Πέρκα στη δευτερολογία της:
Για το ότι οι 700 περίπου επιβάτες της Hellenic Train που ταλαιπωρήθηκαν κατά την κακοκαιρία Ελπίς, δεν μπόρεσαν να αποζημιωθούν όπως έπρεπε, ακριβώς λόγω των εξαιρέσεων που απολάμβανε η εταιρία.
Για τις αποζημιώσεις που στερούνται καθημερινά επιβάτες της Hellenic Train, από τις καθυστερήσεις, ακόμα και ακυρώσεις δρομολογίων. «Παράδειγμα η περιοχή μου, όπου μάλιστα επί κυβέρνησης ΝΔ, η Φλώρινα δεν έχει καν τρένα – οι συρμοί φτάνουν μέχρι την Εδεσσα. Η Hellenic Train αποζημιώνεται για τις άγονες γραμμές με 50 εκατομμύρια το χρόνο και δεν εκτελεί τα δρομολόγια», είπε χαρακτηριστικά.
Για το ότι τις επόμενες μέρες στη Φλώρινα, στο Αμύνταιο και σε περίπου άλλους 30 σταθμούς ανά την Ελλάδα, θα κλείσουν τα εκδοτήρια των εισιτηρίων. «Κύριε Κυρανάκη, ήδη πριν από το Πάσχα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να σάς δουν μήπως βρεθεί κάποια λύση, κι εσείς τους αγνοήσατε».
Για την ‘ασυλία’ που παρέχει η κυβέρνηση στη Hellenic Train, ήδη από το 2019.
- Με την παραχώρηση του μονοπωλίου της κρατικής επιχορήγησης των άγονων γραμμών για 15 χρόνια – πρωτοφανές διάστημα ευρωπαϊκά για μη κρατική σιδηροδρομική εταιρία.
- Με τις ‘εξαφανισμένες επενδύσεις 600-750 εκατομμυρίων από τη σύμβαση για τις άγονες γραμμές του 2022, σε σχέση με το Μνημόνιο Συνεργασίας του 2019 – φυσικά μαζί ‘εξαφανίστηκε’ και η υποχρέωση του δημοσίου να ολοκληρώσει τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας.
- Με την πρόσφατη συμφωνία Μητσοτάκη – Μελόνι, με την οποία η Hellenic Train συμφώνησε να πραγματοποιήσει επενδύσεις 360 εκατομμυρίων ευρώ – δηλαδή τουλάχιστον 240 εκ. λιγότερα σε σχέση με το Μνημόνιο του 2019.
- Με το να συμπεριλαμβάνονται και μη ζημιογόνες γραμμές στα δρομολόγια των άγονων γραμμών.
- Με το ότι η Hellenic Train δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για το έγκλημα των Τεμπών – φυσικά με την ανοχή της κυβέρνησης γι’ αυτό.
- Με το ότι η εταιρία δεν ανέλαβε καμία ευθύνη ούτε για το ότι δεν χρησιμοποιεί ακόμα το GSM-R, που τελείωσε το 2018, πιστοποιήθηκε, έστω με καθυστέρηση, το 2022 και θα μπορούσε να έχει αποτρέψει το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Η Π. Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, όταν σήμερα στη Μ. Βρετανία ξεκίνησε και επίσημα η επανακρατικοποίηση των σιδηροδρόμων, με την πρώτη σιδηροδρομική εταιρία (South Western Railway) να επιστρέφει υπό δημόσιο έλεγχο. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες, κάθε μια με τη λήξη της σύμβασής της, ή και νωρίτερα, σε περίπτωση κακοδιαχείρισης, και θα ενσωματωθούν σε έναν νέο ενιαίο φορέα με την ονομασία Great British Railways. Κι εμείς εδώ έχουμε μια κρατική ιταλική εταιρία να απολαμβάνει το μονοπώλιο των επιβατικών μεταφορών, και δεν έχουμε ελληνική κρατική σιδηροδρομική επιχείρηση».
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/0bEo6bZTXD0