Επίσκεψη κλιμακίου με επικεφαλής τη Μ. Τζούφη στο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας» και το Κέντρο Υγείας Γλυφάδας

Με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για τη διάσωση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας

Την Τετάρτη 10 Απριλίου, κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς από τις γειτονιές μας (Γλυφάδα, Ελληνικό – Αργυρούπολη και Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη) επισκέφθηκε, με επικεφαλής τη βουλευτή της Νέας Αριστεράς και υπεύθυνη υγείας Μερόπη Τζούφη, το Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας» και το Κέντρο Υγείας Γλυφάδας. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Σταμάτης Βαρδαρός, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, γιατροί, υγειονομικοί – μέλη του Δικτύου Υγειονομικών της Νέας Αριστερά, καθώς και μέλη των οργανώσεων των Δήμων μας.

Στις συναντήσεις με τους υπευθύνους και το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας αναδείχθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες και προσωπικό στην ΠΦΥ για την περιοχή των δήμων Γλυφάδας – Ελληνικού, με πληθυσμό μεγαλύτερο από 150.000 κατοίκους. Κυρίως εκφράστηκε η αγωνία τους για την ενίσχυση του ΚΥ ώστε να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης λειτουργία του. Ως Νέα Αριστερά επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση σε προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό τονίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη υπηρεσιών δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στην περιοχή Ανω Γλυφάδας – Ελληνικού.

Στις συναντήσεις με τη διοίκηση και με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας», το οποίο αποτελεί τη μοναδική νοσοκομειακή μονάδα για όλη τα Νότια Αθήνα και την Ανατολική Αττική, διαπιστώθηκε πως οι ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονες υποδομές ταλανίζουν για χρόνια την ιδιαίτερα νευραλγική νοσοκομειακή μονάδα του Ασκληπιείου και υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε πάνω από 1 εκατ. μόνιμους και εποχιακούς κατοίκους της περιοχής. Ιδιαίτερα, η κατάσταση χειροτερεύει δραματικά τα τελευταία χρόνια με τις αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού και τα εξουθενωτικά ωράρια του ελλιπούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κυρίως με τις πολιτικές εγκατάλειψης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την υπολειτουργία ή την απουσία ολόκληρων τμημάτων και κλινικών από το νοσοκομείο, το οποίο δε λειτουργεί πλήρως ως γενικό νοσοκομείο, καθώς δεν υφίσταται γυναικολογική – μαιευτική κλινική, πνευμονολογική, αιματολογική, γαστρεντερολογική κλινική, ενώ απουσιάζει κρίσιμος εξοπλισμός, όπως μαγνητικός τομογράφος και είναι ανενεργές 7 από τις 16 χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την υγεία των πολιτών έχοντας σκοπό την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας με πολιορκητικό κριό την υποβάθμιση και διάλυση όλων των δομών του ΕΣΥ, τόσο των Τοπικών Μονάδων Υγείας όσο και των Νοσοκομειακών Μονάδων. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, προωθεί την πιο βάναυση αντιμεταρρύθμιση του ΕΣΥ, στοχεύοντας στο «σκληρό πυρήνα» της δημόσιας περίθαλψης που είναι η ισότιμη φροντίδα των πολιτών μέσα από το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Από την άλλη, οι ασφαλιστικές εταιρείες «τρίβουν τα χέρια τους» καθώς βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τον υπουργό Υγείας για να επεκτείνουν τις υποδομές τους, να αυξήσουν τα τιμολόγια για τους ασθενείς και τα κέρδη τους.

Μετά την επίσκεψη, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη δήλωσε:

«Επισκεφθήκαμε σήμερα δομές υγείας στα νότια προάστια της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε φάση διαρκούς συρρίκνωσης και υποβάθμισης.  Είναι το αποτέλεσμα της υποστελέχωσης, τόσο στην στην περιφέρεια όσο και στα αστικά κέντρα. Οι επιβαρύνσεις των ασθενών πολλαπλασιάζονται, ενώ τα δύο καίρια χτυπήματα στη δημόσια περίθαλψη είναι τα απογευματινά χειρουργεία και η ανατροπή στην εργασιακή σχέση των γιατρών ΕΣΥ. Τα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές μετά το πρωινό ωράριο, με χειρουργικές επεμβάσεις που θα γίνονται με τιμοκατάλογο. Την ίδια στιγμή, η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών αποτελεί την ταφόπλακα στο ΕΣΥ, όπως το γνωρίσαμε. Η Νέα Αριστερά στέκεται δίπλα στους υγειονομικούς και στις τοπικές κοινωνίες για να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και το ΕΣΥ να μείνει όρθιο».

Ως εδώ με την ανοχή και την αδιαφορία! Ολες και όλοι μαζί, εργαζόμενοι του ΕΣΥ, ασθενείς και κοινωνία στη μάχη για:

  • τη διάσωση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας
  • την αξιοπρέπεια υγειονομικών και ασθενών
  • το καθολικό δικαίωμα στην Υγεία