Σε τι αποσκοπούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο δικαίωμα εισόδου και τη διαχείριση επισκεπτών στα μνημεία της χώρας;
Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς το Υπουργείο Πολιτισμού και ο ΟΔΑΠ ανακοίνωσαν μια σειρά από αλλαγές οι οποίες αλλάζουν εκ βάθρων το σύστημα δικαιωμάτων εισόδου και τη διαχείριση των επισκεπτών στα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της επικράτειας. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν οι εξής αλλαγές:
- Αύξηση της τιμής του εισιτηρίου και κατάργηση του χειμερινού μειωμένου που ισχύει σήμερα από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Για τις αυξήσεις των εισιτηρίων γνωρίζουμε μόνο την πρόβλεψη για την Ακρόπολη, όπου το εισιτήριο θα φτάσει στα 30 ευρώ για όλη τη διάρκεια του έτους. Ενώ για τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους γνωρίζουμε ότι θα ενταχθούν σε ένα σύστημα 4 ζωνών βάσει επισκεψιμότητας με το εισιτήριο να κυμαίνεται από 5 έως 20 ευρώ. Εκτός της ρύθμισης μένουν τα 5 μουσεία που στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ.
- Κατάργηση του ενιαίου εισιτηρίου όπου ισχύει σήμερα για περισσότερους του ενός χώρους όπου αυτό είναι δυνατόν.
- Ιδιωτικές ξεναγήσεις στην Ακρόπολη για μέχρι 5 άτομα και μέχρι 4 ομάδες ατόμων με αντίτιμο 5.000 ευρώ.
- Και τέλος, προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών» στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, υπηρεσία που παρέχεται μέχρι σήμερα από το φυλακτικό προσωπικό.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η κ. Υπουργός:
- Ανέθεσε το ΥΠΠΟ ή ο ΟΔΑΠ κάποια μελέτη που προβλέπει τις συνέπειες της αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής των δικαιωμάτων εισόδου και ποια είναι τα αποτελέσματά της; Με ποιον τρόπο τιμολογήθηκε η ιδιωτική ξενάγηση στο χώρο της Ακροπόλεως και σε ποιο βαθμό κάτι τέτοιο συνάδει με τις αρχές και τις αξίες που φέρει το ίδιο το μνημείο ως οικουμενική παρακαταθήκη;
- Με ποια τεκμηρίωση παραδίδεται μέρος της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιδιώτες, και μάλιστα όταν αυτή αφορά το εμβληματικότερο μνημείο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της οικουμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς; Υπάρχει μελέτη που να αιτιολογεί αυτή την απόφαση του ΟΔΑΠ και ποια είναι τα αποτελέσματά της;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νάσος (Αθανάσιος) Ηλιόπουλος