Επίκαιρη Ερώτηση Ε. Τσακαλώτου: Σκοπεύει η κυβέρνηση να διερευνήσει της καταγγελίες κατά του Λιμενικού Σώματος για εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών;

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής με θέμα αν η κυβέρνηση σκοπεύει να διερευνήσει της καταγγελίες κατά του Λιμενικού Σώματος για εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών.

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση προωθεί συστηματικά μια πολιτική που δεν ενδιαφέρεται για τις ανθρώπινες ζωές. Μια πολιτική που έχει αναδειχθεί από πλήθος δημοσιευμάτων στον διεθνή τύπο (όπως το BBC, οι New York Times, η γερμανική τηλεόραση), αλλά και αξιωματούχους της FRONTEX όπως ο νέος εκτελεστικός διευθυντής Χανς Λάιτενς αλλά και ο υποναύαρχος της Κένεθ Νέιγκενς.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μιλάει για τους διακινητές και το έργο του Λιμενικού Σώματος για τη σύλληψή τους, αλλά φαίνεται να αγνοεί την πραγματικότητα ότι πολλές φορές αυτοί που συλλαμβάνονται είναι στην πραγματικότητα μετανάστες οι οποίοι καταδικάζονται σε μακρόχρονες ποινές χωρίς να είναι διακινητές. Συνιστώ στην κυβέρνηση να δει το ντοκυμαντέρ του Κούλογλου 142 χρόνια.

Το μόνο που έχει να πει η κυβέρνηση σε όλα αυτά είναι ότι όποιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση υιοθετεί την ρητορική σκοτεινών κέντρων που θέλουν να πλήξουν την εικόνα της χώρας. Κανένας όμως δεν θέλει να πλήξει την εικόνα της χώρας. Η κριτική απευθύνεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση που συνειδητά εφαρμόζει μια πολιτική που εθελοτυφλεί σε αυτά που γίνονται στη θάλασσα, στηρίζεται στα pushbacks και επιλέγει συνειδητά να μην ασκήσει τον έλεγχο που οφείλει στο Λιμενικό.

Ενα είναι το συμπέρασμα που όλοι αντιλαμβάνονται. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που κάνει pushbacks απλά δεν θέλει να το πει.