Εφη Αχτσιόγλου: Πολλαπλή ζημιά των φορολογουμένων από την πολιτική της ΝΔ στις τράπεζες

Σημεία ομιλίας της Εφης Αχτσιόγλου, βουλεύτριας Δυτικού Τομέα Αθηνών, ως Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της Νέας Αριστεράς, στην Ολομέλεια της Βουλής

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιβιώνει σήμερα χάρη στη στήριξη του Δημοσίου: τρεις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις συνολικού ύψους €31 δις, αναβαλλόμενος φόρος ύψους 14,4 δις, εγγυήσεις Δημοσίου ύψους 18,7 δις στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετοχές ΤΧΣ στις τράπεζες, επενδύσεις τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, πάνω από 25 δις”, τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Υπογράμμισε πως“το τραπεζικό σύστημα εισφέρει ελάχιστα στην παραγωγική λειτουργία της χώρας, με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να παραμένουν σχεδόν στο σύνολό τους αποκλεισμένες από  χρηματοδότηση, την τρομακτική επιβάρυνση των δανειοληπτών και την απουσία στήριξης των καταθετών” και συνέχισε τονίζοντας πως “η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να εμφανίζουν τεράστια κερδοφορία, μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, εις βάρος των χιλιάδων δανειοληπτών που επωμίζονται το κόστος”. Ενώ εξήγησε πως η εξέλιξη αυτή είναι απότοκο της διαφοράς επιτοκίου χορηγήσεων και καταθέσεων – το τρίτο υψηλότερο επιτοκιακό περιθώριο στην ευρωζώνη. Υπογραμμίζοντας πως “έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα που επιβιώνει χάρη στη στήριξη του ελληνικού δημοσίου και των φορολογούμενων, ενώ δεν επιτελεί ούτε στοιχειωδώς το ρόλο του- δηλαδή να στηρίζει την πραγματική οικονομία”.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε πως “η ΝΔ τα τελευταία πέντε χρόνια ακολουθεί μία στρατηγική που έχει ως στόχο την απουσία κάθε δημόσιας παρέμβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μεριμνά μόνο για την ωφέλεια μεγαλοεπενδυτών.

Συγκεκριμένα:

1. Νομοθετήσατε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας.

2. Νομοθετήσατε και δεύτερη ασυλία στα στελέχη του ΤΧΣ ώστε να πωλούν μετοχές του ελληνικού δημοσίου σε τιμή κάτω κι από τη χρηματιστηριακή τους αξία.

3. Σε σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς, προκαλέσατε απολύτως συνειδητά ζημία στο ελληνικό δημόσιο και τους μικροκαταθέτες, την ώρα που συγκεκριμένοι επενδυτές εξασφάλιζαν υπερκέρδη και τον έλεγχο της τράπεζας.

4. Μειώσατε τη φορολογία για εισόδημα που προέρχεται από stock options, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένη τράπεζα.

5. Ανοίξατε τη δυνατότητα χορήγησης χρυσών μπόνους στα τραπεζικά στελέχη.

6. Νομοθετήσατε την πλήρη μετάβαση των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία προστασία του Δημοσίου.

7. Αποψιλώσατε τα ειδικά δικαιώματα του Δημοσίου στα ΔΣ των τραπεζών”.

Παράλληλα, αναφορικά με τη συμφωνία που κυρώνεται σήμερα στη Βουλή, σχολίασε πως ακολουθεί ακριβώς την ίδια λογική και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό, καθώς, πρόκειται για “μια συμφωνία στην οποία το Δημόσιο βάζει 475 εκ. και μειώνει το σημαντικά – μέχρι χθες – πλειοψηφικό του μερίδιο στην τράπεζα στο 35%, χάνει δηλαδή την τράπεζα και ο ιδιώτης επενδυτής βάζει 200 εκ – λιγότερα κι από τα μισά δηλαδή – και παίρνει το 58% της τράπεζας, παίρνει δηλαδή την τράπεζα”. 

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό επιχείρημα για τη στήριξη αυτής της συμφωνίας. “Ποια είναι τα επιχειρήματα της ΝΔ: 1. Η κινδυνολογία: Αν δεν υιοθετηθεί αυτή η λύση, θα γίνει bank run, θα υπάρξει εκροή καταθέσεων, διαλυτικές επιπτώσεις στη σταθερότητα όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ.ο.κ. Μια αδιανόητη καταστροφολογία για να δικαιολογήσετε μια συμφωνία η οποία καταφανώς προκαλεί μια τεράστια απώλεια στο δημόσιο. 2. Λέτε ότι θα δημιουργηθεί 5ος πυλώνας και θα εξυγιανθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών. Αλλο ένα έωλο επιχείρημα. Ο ανταγωνισμός δεν δουλεύει με τέσσερις τράπεζες αλλά θα δουλέψει με πέντε; Και τελικά για εσάς υπάρχει καρτέλ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών;” διερωτήθηκε και συνέχισε, “τελικά επιχαίρετε για την κερδοφορία τους ή δέχεστε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα απληστίας και επιβάρυνσης των πολιτών από τις εναρμονισμένες πρακτικές που εφαρμόζουν; Και αν το παραδέχεστε ότι συμβαίνει αυτό, γιατί δεν κάνετε κάτι; Δεν γίνεται να λέτε και τα δύο”.

Κλείνοντας, η κ. Αχτσιόγλου έκανε σαφή την κάθετη αντίθεση της Νέας Αριστεράς με το σχέδιο νόμου τονίζοντας ότι ¨σε αυτή την επιλογή διπλής ζημίας των φορολογούμενων, δεν βάζουμε πλάτη. Καταψηφίζουμε ισχυρά αυτή τη συμφωνία όπως και τη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα. Αντιλαμβάνεστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως πεδίο κερδοφορίας, απληστίας είτε των μεγαλομετόχων των τραπεζών, είτε λίγων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με αποκλεισμούς για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους αγρότες.”