Εφη Αχτσιόγλου: «Προϋπολογισμός σταθερότητας στην αδικία, την ανισότητα, τη λιτότητα»

Σημεία ομιλίας της Εφης Αχτσιόγλου, βουλεύτριας Δυτικού Τομέα Αθηνών και ειδικής εισηγήτριας της Νέας Αριστεράς, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για τον Προϋπολογισμό του 2025

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο Προϋπολογισμός της είναι Προϋπολογισμός σταθερότητας. Πράγματι ο Προϋπολογισμός αυτός εγγυάται τη σταθερότητα. Τη σταθερότητα στην αδικία, την ανισότητα και τη λιτότητα. Εγγυάται τη σταθερότητα στην αντίστροφη αναδιανομή και τον πλουτισμό των λίγων», τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2025.

«Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την υποκειμενική φτώχεια, η Ελλάδα έρχεται μακράν πρώτη, με δύο στους τρεις Ελληνες να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες με το εισόδημά τους. Το ποσοστό μας είναι υπερδιπλάσιο της δεύτερης χειρότερης Βουλγαρίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «ο πραγματικός μέσος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση των ευρωπαϊκών χωρών στον ΟΟΣΑ, το πραγματικό ωρομίσθιο στην τελευταία θέση στην ΕΕ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης στην προτελευταία θέση της ΕΕ».

Την ίδια ώρα, επισήμανε, «τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών έχουν υπερπενταπλασιαστεί την τελευταία πενταετία και το μερίδιο των κερδών στο ΑΕΠ είναι διπλάσιο από το μερίδιο των μισθών».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, «θα περίμενε κανείς να δει στον Προϋπολογισμό του 2025 μια εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία από τα υπέρογκα κέρδη που έχουν συγκεντρωθεί σε μια σειρά κλάδους -ενέργεια, διυλιστήρια, τράπεζες, σούπερ-μάρκετ- ώστε να υπάρξει στήριξη του εισοδήματος και ελάφρυνση των πολιτών που κυριολεκτικά φυτοζωούν. Ομως συμβαίνει το αντίστροφο. Τα έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των πολιτών συνεχίζουν να αυξάνονται συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη συμπιεσμένο εισόδημα, ενώ τα υπέρογκα κέρδη προστατεύονται απολύτως».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «από το 2021 έως το 2025 οι πολίτες θα έχουν πληρώσει πάνω από 20 δισ. περισσότερα σε φόρους. Αυτή είναι φοροεπιδρομή και ο κ. Μητσοτάκης “πουλάει” λιγότερους φόρους στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το 2025 τα έσοδα από φόρους θα αυξηθούν κατά 2,5 δισ. και πάνω από τα μισά θα είναι από τον ΦΠΑ. Από τον κατ’ εξοχήν άδικο φόρο που πλήττει δυσβάσταχτα τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα θα είναι από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα έσοδα του οποίου αυξάνονται κατά 880 εκ. και μόλις 120 εκ. είναι από τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων. Δηλαδή, η αύξηση στα έσοδα από φόρο εισοδήματος των πολιτών είναι σχεδόν 7,5 φορές μεγαλύτερη από την αύξηση στα έσοδα από φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων σε μία εποχή ασύδοτης κερδοφορίας».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «από το 2021 τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50%, διαλύοντας κυριολεκτικά το εισόδημα της μέσης οικογένειας κάθε φορά που καταναλώνει ακόμη και τα στοιχειώδη για την καθημερινή επιβίωση. Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξάνονται λόγω της ακρίβειας, και επιβαρύνουν το εισόδημα των νοικοκυριών. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη αναλογία έμμεσων-άμεσων φόρων στην Ευρωζώνη, πάνω από 60% οι έμμεσοι, κάτω από 40% οι άμεσοι φόροι. Τα έσοδα των έμμεσων φόρων στη χώρα μας είναι μακράν τα μεγαλύτερα ως ποσοστό του ΑΕΠ σε όλο τον ΟΟΣΑ, ενώ η Ελλάδα είναι πρώτη στην ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση του πλούτου. Αυτά τα δύο δεδομένα αποτελούν τον ορισμό της κοινωνικής αδικίας».

Για τους μισθούς και το εισόδημα τόνισε ότι «η ΝΔ πάγωσε νομοθετικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να μην υπάρχει στην πραγματικότητα μηχανισμός αύξησης των μισθών σε όλα τα επίπεδα. Κράτησε καθηλωμένο για πάνω από δυο χρόνια τον κατώτατο μισθό, ενώ η αύξησή του είναι χαμηλότερη του πληθωρισμού στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη να επιδεινώνονται», επίσης, «το 2025 προβλέπεται αύξηση μόλις 20 ευρώ μεικτά στους μισθούς των δημοσιών υπαλλήλων και η νομοθετημένη από το 2017 υποχρεωτική αύξηση των συντάξεων».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση καθηλώνει στη φτώχεια εργαζόμενους και συνταξιούχους την ώρα που συνεχίζεται ο χορός δισεκατομμυρίων στα κέρδη για λίγους και εκλεκτούς» και πρόσθεσε πως «οι αυξήσεις στις συντάξεις (400 εκατ.) και στους μισθούς (143 εκατ.) για το 2025, δεν φτάνουν ούτε στο μισό της αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ (1,33 δισ.)».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι 125 εκατ. ενώ η επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης είναι πολλαπλάσια και εκτιμάται ότι πληρώνουν επιπλέον φόρο της τάξης των 600-700 εκατ. ευρώ».

Για το σκέλος των δαπανών επισήμανε πως «το κράτος αποσύρεται από τις βασικές του ευθύνες και πριμοδοτεί με κάθε τρόπο τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων αγαθών, εις βάρος των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Το ΕΣΥ αβοήθητο προσπαθεί να λειτουργεί σαν σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι μακράν οι πρώτες σε όλη την Ευρώπη. Στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία η Ελλάδα είναι τελευταία στον ΟΟΣΑ και αυτές μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2025. Τμήματα συγχωνεύονται και καταργούνται, στη δυτική Αθήνα, στη Μακεδονία, στην περιφέρεια και οι νεοεισερχόμενοι εκπαιδευτικοί ταπεινώνονται με μισθό 760 ευρώ το μήνα. Την, ίδια ώρα, συνεχίζεται η κούρσα εξοπλισμών με δαπάνες 5 δισ. μέσα σε δύο χρόνια».

Κλείνοντας η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο Προϋπολογισμός είναι κοινωνικά άδικος. Για να υπάρξει μια άλλη προοπτική απαιτείται συνολική στρατηγική αντιπαράθεση με τη ΝΔ, την οποία δεν μπορούν να κάνουν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή. Μια αντιπαραθετική στρατηγική με βασικές προτεραιότητες την ουσιαστική αύξηση των μισθών με πλειοψηφική κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την παρέμβαση στην αγορά με κανόνες και πλαφόν, τη μόνιμη φορολόγηση κερδών και πλούτου και τη χρήση αυτών των κρατικών εσόδων για επένδυση στη δημόσια υγεία, στη δημόσια παιδεία και στην παροχή προσιτής κατοικίας».

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το: