‘Εφη Αχτσιόγλου: Αντιπροσφυγική υστερία και 5 αμείλικτα ερωτήματα για τη Γάζα προς την κυβέρνηση

Την πολιτική της κυβέρνηση στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό και τη στάση της απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα κατήγγειλε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Εφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή κυρώσεων συμφωνιών της Ελλάδας με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό τόνισε ότι «οι διεθνείς οργανισμοί εκφράζουν εντονότατες ανησυχίες για τρία κυρίως ζητήματα και θέλουμε απαντήσεις γι’ αυτά.

  • Το πρώτο είναι οι επαναπροωθήσεις, μία παράνομη πρακτική η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, μία πρακτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, μία πρακτική για την οποία η χώρα έχει καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τι λέει το Υπουργείο Εξωτερικών για τα pushbacks και για την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
  • Το δεύτερο είναι τα ναυάγια και οι ανθρώπινες απώλειες. Στο ναυάγιο της Πύλου χάθηκαν 650 άνθρωποι. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είπε ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής και ανεξάρτητη έρευνα. Η κυβέρνηση όταν έγινε το ναυάγιο λοιδόρησε όσους τολμήσαμε να πούμε ότι υπάρχει ευθύνη στη διαχείριση από ελληνικής πλευράς. Στη συνέχεια προσπάθησε να οργανώσει ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για να αλλάξει τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος διεξήγαγε ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο. Αυτή τη στιγμή, δύο χρόνια μετά, έχουμε εισαγγελική δίωξη κατά λιμενικών για το ναυάγιο και δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτοί οι λιμενικοί που διώκονται υπηρετούν ή δεν υπηρετούν ή αν έχει κινηθεί διοικητικά πειθαρχική διαδικασία.
  • Το τρίτο είναι για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Υπάρχει μία ραγδαία αύξηση το 2024 και εκφράζουν εντονότατες ανησυχίες ότι δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας. Και όχι μόνο αυτό, η Ελλάδα έχει πρόσφατα και μία ακόμα καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παράνομη κράτηση ασυνόδευτων σε μη ασφαλείς ζώνες, πέραν της προβλεπόμενης προθεσμίας, υπό συνθήκες παραβιαστικές όλων των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων. Στην κλειστή δομή της Σάμου έχουμε εικόνες ντροπής και απαράδεκτες συνθήκες, τα παιδιά δεν ταυτοποιούνται και δεν μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας, δεν έχουν υπηρεσίες υγείας, δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό, κοιμούνται στο πάτωμα, υπάρχει έξαρση μεταδιδόμενων νοσημάτων».

Πρόσθεσε, ακόμα, πως «πιθανόν η κυβέρνηση να θεωρεί αυτές τις καταγγελίες παράσημα. Γι’ αυτό επελέγη ο κ. Βορίδης για υπουργός Μετανάστευσης. Ο οποίος ξεκίνησε τη θητεία του αποσύροντας τη δυνατότητα να κάνουν οι μετανάστες αίτηση νομιμοποίησης σε ευρύτερο χρόνο και τη συνεχίζει μιλώντας για κύμα απελάσεων, προαναγγέλλοντας φυλακίσεις ως πέντε χρόνια κ.λπ. Τιμά το παρελθόν του, τιμά τις καταβολές του ο κ. Βορίδης. Βέβαια επικαλείται τη νομιμότητα, και είναι προκλητικό να μας μιλάει για προσήλωση στη νομιμότητα το ίδιο πρόσωπο που ενώ ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης γινόταν το ακραίο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Φτάσανε να δηλώνονται ποδοσφαιρικά γήπεδα ως βοσκοτόπια στη θητεία του και μιλάει για νομιμότητα. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για καμία προσήλωση στη νομιμότητα. Εδώ έχουμε ξεκάθαρη έκφραση μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας, αντιπροσφυγικής υστερίας και χάιδεμα του ακροδεξιού ακροατηρίου».

Στη συνέχεια η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη Γάζα, δηλώνοντας ότι «η γενοκτονία συνεχίζεται. Χιλιάδες μωρά πεθαίνουν λόγω λιμού. Χθες ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ σε σημείο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ράφα. Ο Νετανιάχου καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ και ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον Νετανιάχου».

Θέλουμε, επισήμανε, «απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Πρώτον, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών 17 χώρες στήριξαν τη θέση ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η Συμφωνία Συνεργασίας Ισραήλ-ΕΕ ως αντίδραση στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ. Πού ήταν η Ελλάδα; Γιατί δεν συνυπέγραψε; Η κυβέρνηση συμφωνεί με τον όρο γενοκτονία; Δεν έχω ακούσει κανέναν από την πλευρά της ΝΔ να τον χρησιμοποιεί.
  • Δεύτερον, υπάρχει μια πρωτοβουλία για επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ λόγω της γενοκτονίας που διαπράττει. Η κυβέρνηση συμφωνεί ή διαφωνεί;
  • Τρίτον, 24 χώρες έβγαλαν κοινή δήλωση και κάλεσαν σε άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Γιατί η Ελλάδα πάλι δεν ήταν μέσα σε αυτές;
  • Τέταρτον, 7 χώρες ζήτησαν από κοινού τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Η Ελλάδα γιατί απείχε ξανά;
  • Πέμπτον, θα αναγνωρίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015, το Παλαιστινιακό κράτος; Οπως έχουν πράξει 146 χώρες».

Σημείωσε, τέλος, πως «όταν αποκαλύφθηκε σε όλο της το μέγεθος η ναζιστική θηριωδία, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα ερώτημα υπήρχε σε όλη την ανθρωπότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν έβλεπαν τι γίνεται; Δεν ήξεραν τι γίνεται; Γιατί δεν μιλούσαν; Γιατί σιωπούσαν μπροστά σε αυτή τη θηριωδία; Οταν λοιπόν χιλιάδες παιδιά, άμαχοι, γυναίκες, αθώοι καταδικάζονται σε θάνατο από μια εγκληματική κυβέρνηση, το να μην μιλάς, το να σιωπάς, καταλήγει να είναι συνενοχή. Οταν προβαίνεις σε εναγκαλισμούς με καταδικασμένους εγκληματίες, καταλήγεις να είσαι συνένοχος σε αυτό το έγκλημα».

Μοιράσου το: