Η ιδιωτικοποίηση βλάπτει σοβαρά την υγεία και την παιδεία
Το δράμα της δημόσιας υγείας συνεχίζεται. Μετά τα «απογευματινά» χειρουργεία, η διάλυση του ΕΣΥ περιλαμβάνει την είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία. Με τροπολογία του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη προβλέπεται η «συνεργασία» ιδιωτών ιατρών, όλων των ειδικοτήτων, με νοσοκομεία του ΕΣΥ για τη συμμετοχή στα εξωτερικά ιατρεία, τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις – πέραν του τακτικού ωραρίου, δηλαδή στην «απογευματινή» λειτουργία.
Στην ουσία, η κυβέρνηση παραδίδει τα κλειδιά των δημόσιων νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα. Με μια τροπολογία, το υπουργείο Υγείας «ανοίγει τις πόρτες» στις υποδομές του ΕΣΥ για τους ιδιώτες, οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες επί πληρωμή στους ασθενείς. Στη Νέα Αριστερά στεκόμαστε απέναντι, διαφωνούμε κάθετα και συνεχίζουμε να παλεύουμε για ένα πραγματικά δημόσιο και ποιοτικό σύστημα υγείας για όλες και όλους.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στη δημόσια παιδεία. Η κυβέρνηση, αφού καταπάτησε το Σύνταγμα και το Αρθρο 16, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει για τον «μη κερδοσκοπικό» χαρακτήρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Παράλληλα προετοίμασε κατάλληλα το έδαφος, θεσπίζοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και μειώνοντας τον αριθμό των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ.
Λίγες ημέρες πριν, η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιβεβαίωσε όλα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και της πανεπιστημιακής κοινότητας, εγκρίνοντας την ιδιοκτησιακή συγκέντρωση επιχειρήσεων για ίδρυση ιδιωτικής πανεπιστημιακής σχολής. Οι επιχειρήσεις είναι η «Hellenic Healthcare Holding (Cyprus) Limited» – ιδιοκτησίας του διεθνούς επενδυτικού ομίλου CVC και η εταιρεία «Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» που ελέγχεται από την «EDEX Educational Excellence Corporation Ltd». Επίσης, υπό τον έλεγχό τους τίθενται η επιχείρηση «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» που θα συσταθεί μελλοντικά για να λειτουργήσει ιδιωτική Ιατρική Σχολή, καθώς και η επιχείρηση «Vanes Limited» που δραστηριοποιείται στον κτηματομεσιτικό τομέα.
Οπως είχαμε τονίσει όταν καταψηφίζαμε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορεί να είναι μόνο κερδοσκοπικά. Αυτό επιβεβαίωσε και η σύνθεση των επιχειρήσεων που ελέγχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως τα έσοδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων απαγορεύεται να διανεμηθούν στο εσωτερικό. Οχι όμως και να μεταφερθούν στις «μητρικές» επιχειρήσεις και να διανεμηθούν στο εξωτερικό.
Πέραν της κερδοσκοπίας και της εξαπάτησης χιλιάδων υποψήφιων φοιτητών και των οικογενειών τους, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει δεκάδες φορές για το δήθεν «μπάχαλο» των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ, εκθειάζοντας τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια που σήμερα κινητοποιούνται υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και κατά της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη. Για τα πανεπιστήμια που η αμερικάνικη κυβέρνηση και αστυνομία καταστέλλουν, ασκούν βία και συλλαμβάνουν φοιτητές και καθηγητές. Για τα πανεπιστήμια που απειλούν τους καθηγητές με απόλυση και τους φοιτητές με διαγραφή. Για τα πανεπιστήμια που τους επιβάλλουν τι και πως θα το διδάσκουν με την απειλή της διακοπής της χρηματοδότησης.
Στεκόμαστε στο πλευρό τους και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους καθηγητές και τους φοιτητές των αμερικάνικων πανεπιστημίων. Ο αγώνας τους έρχεται από το παρελθόν, δείχνει το μέλλον και φωτίζει τις αντιφάσεις του παρόντος. Οχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη και την Ελλάδα.