Η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην Επιτροπή δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης, για την επιλογή του νέου υποδιοικητή του ΕΦΚΑ για ζητήματα ΚΕΠΑ, αρχικά διερωτήθηκε για τη σχέση του υποψηφίου με το αντικείμενο του ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με το βιογραφικό που παρουσίασε ο κ. Ιωάννης Δελακουρίδης, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την κοινωνική ασφάλιση και την αναπηρία, καθώς είναι απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακά στην «πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών» του ΕΚΠΑ και στις «Διεθνείς σχέσεις και πολιτικές» του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου. Ως προς την εργασιακή του εμπειρία, δεν υπάρχει καμία σύνδεση των αντικειμένων που χειρίζονταν ως διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού (2019-2025) και ταυτόχρονα ως Αντιπρόεδρος του Οργανισμού ΙΝΕΔΙΒΙΜ του Υπουργείου Παιδείας (2019-2023) με το έργο του Οργανισμού.
Ομως το έργο της διοίκησης του ΕΦΚΑ, ενός ιδιαίτερα σημαντικού φορέα που η εύρυθμη ή προβληματική λειτουργία του έχει άμεσες επιπτώσεις εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, είναι κομβικής σημασίας για σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού. Η έλλειψη προσωπικού και η υποστελέχωση, οι ανεπάρκειες σε υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα συνεχή προβλήματα στα μηχανογραφικά συστήματα, δημιουργούν μια εκρηκτική συνθήκη που έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρές δυσλειτουργίες και συνεχή προβλήματα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
H κ. Φωτίου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της θέτοντας τρία ερωτήματα προς τον υποψήφιο, ώστε ο τελευταίος να αποδείξει έστω το ενδιαφέρον του και τη στρατηγική που έχει για τον Οργανισμό. Δυστυχώς, ο κ. Δελακουρίδης δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του τέθηκαν, ενώ η κ. Υπουργός θεώρησε ότι πρέπει να απαντήσει αντί αυτού. Τελικά, η συνεδρίαση έκλεισε άρον άρον και ο κ. Δελακουρίδης ψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ προφανώς η Νέα Αριστερά ψήφισε κατά.