Δευτερολογία της Θεανώς Φωτίου στην ολομέλεια επί του Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2041 για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό

Κατά τη δευτερολογία της στην ολομέλεια της βουλής, επί του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και τον κατώτατο μισθό, η Θεανώ Φωτίου τόνισε:

  • Η Υπουργός μέχρι χτες αμφισβητούσε  τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις νέες θέσεις εργασίας Σήμερα το πρωί καταχειροκροτούμενη αποθέωσε την ΕΛΣΤΑΤ που δίνει για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο την ανεργία στο 9% από 9,8% που είχε το προηγούμενο τρίμηνο. Ξεχάσε όμως  να διαβάσει  τη μηνιαία έρευνα της  ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο, ένα μήνα μετά, που ξαναέφερε την ανεργία στο 9,8% και έκρυψε ότι ο αριθμός των εργαζόμενων το τρίτο τρίμηνο  που η ανεργία πήγε στο 9% μειώθηκε αντί να αυξηθεί.
  • Συνιστά υποτίμηση  της νοημοσύνης  του ελληνικού λαού, η διαρκώς επαναλαμβανόμενη ερώτηση της υπουργού, γιατί να μην νομοθετείται ο κατώτατος ως ελάχιστος δείκτης προστασίας και μετά, αν θέλουν οι κοινωνικοί εταίροι να συμφωνούν κάτι καλύτερο για τους εργαζόμενους:

    -Γιατί  η κυβέρνηση έχει δώσει όλα τα μέσα στους  εργοδότες ώστε να μην προσέρχονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και κάθε λόγο να μην το κάνουν  ακόμα και αν ήθελαν, καθώς η όποια συμφωνία  δεν θα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις.

    -Γιατί  η κυβέρνηση  έχει αφαιρέσει από τα συνδικάτα κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα με την κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, με τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και την ποινικοποίηση των απεργιών.

    -Γιατί έχει  νομοθετήσει την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων με την κατάργηση της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
  • Στη συνέχεια η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς απάντησε στο επιχείρημα της υπουργού ότι αποδέχθηκε αιτήματα των κοινωνικών εταίρων θυμίζοντας ότι  όλοι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, με την εξαίρεση των εκπροσώπων των βιομηχάνων, τάχθηκαν με τον καθορισμό του κατώτατου από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Αναφέρθηκε στην υποτίμηση της νοημοσύνης των εργαζομένων στο δημόσιο σχετικά με την υποτιθέμενη εξομοίωση των κατώτατων αποδοχών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που ξεχνά ότι στο δημόσιο υπάρχουν 12 μισθοί και όχι 14 και δίνει αντί για 13ο-14ο μισθό, αύξηση 20 ευρώ  το μήνα μικτά.
  • Θύμισε  τα έργα και τις ημέρες της κας Κεραμέως στο Υπουργείο Παιδείας., όταν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής δημιουργούσε πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια και προετοίμαζε το έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και όταν ποινικοποιούσε τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια.

Και η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς κατέληξε:

  • Η Υπουργός υπηρετεί  μια βίαια αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Μια πολιτική που από την μια μεριά έχει υπερπενταπλασιάσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη έχει φτωχοποιήσει την κοινωνία όπως φαίνεται  σε όλους τους σχετικούς δείκτες και όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα.
  • Αυτή είναι η πολιτική της μιζέριας και της φτώχειας για τους πολλούς, απέναντι στην οποία αγωνίζεται η Αριστερά, απέναντι στην οποία αγωνίζεται η Νέα Αριστερά.

     

Ακολουθεί η δευτερολογία της Θ. Φωτίου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2041 για τις συλλογικές συμβάσεις  και τον κατώτατο μισθό.

 Κυρία Υπουργέ, προχτές μας ανακοινώσατε υπερηφάνως τα προγράμματα της ΔΥΠΑ για 1000 θέσεις εργασίας αναπήρων σε Δήμους. Ξέρετε καλά ότι είναι προγράμματα με ημερομηνία λήξης, 18 μήνες, και δεν ανανεώνονται.

Αντίθετα, χτες μάθαμε ότι απειλούνται να χάσουν τη δουλειά τους ανάπηροι που ήδη εργάζονται. Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς πιέζει ανάπηρους υπαλλήλους να αποχωρήσουν εθελουσίως από την υπηρεσία τη στιγμή που δεν υπάρχει σε εξέλιξη τέτοιο πρόγραμμα και ούτε οι ίδιοι οι ανάπηροι δήλωσαν τέτοια επιθυμία.

Είναι η Τράπεζα που αναμένεται μέχρι τέλος του 2024 να έχει κέρδη 1,3 δις.

Πρόκειται για μια παράνομη και απάνθρωπη τακτική και περιμένουμε να δούμε αν η «ευαίσθητη» κυβέρνησή σας θα παρέμβει στην τράπεζα Πειραιώς.

Κα υπουργέ

Γενικά, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι ο λαϊκισμός και η λαθροχειρία σας δεν έχει όρια.

Μέχρι χθες αμφισβητούσατε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις νέες θέσεις εργασίας και αντιπαραθέτατε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για στις 500.000 θέσεις εργασίας που δήθεν δημιούργησε ο Μητσοτάκης. Σήμερα το πρωί καταχειροκροτούμενη αποθεώσατε την ΕΛΣΤΑΤ που δίνει για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο την ανεργία στο 9% από 9,8% που είχε το προηγούμενο τρίμηνο.

Μόνο που ξεχάσατε να διαβάσετε στους ενθουσιώδεις βουλευτές σας τη μηνιαία έρευνα της  ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο, ένα μήνα μετά, που ξαναέφερε την ανεργία στο 9,8% διότι υπάρχει η εποχική ανεργία. Εκεί λοιπόν ήταν και παραμένει η ανεργία, στο 9.8%. Κρύψατε όμως και κάτι  πολύ ανησυχητικό που λέει η ΕΛΣΤΑΤ. Οτι ο αριθμός των εργαζόμενων το τρίτο τρίμηνο  που η ανεργία πήγε στο 9% μειώθηκε αντί να αυξηθεί. Κατά 0,1% μεν αλλά μειώθηκε. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι άνεργοι έπαψαν να ψάχνουν για δουλειά και δεν καταγράφηκαν ως άνεργοι.

Υποτιμάτε τη νοημοσύνη των συναδέλφων σας βουλευτών αλλά και του ελληνικού λαού, όταν ρωτάτε και ξαναρωτάτε γιατί να μην νομοθετείται ο κατώτατος ως ελάχιστος δείκτης προστασίας και μετά, αν θέλουν οι κοινωνικοί εταίροι, μπορούν να συμφωνήσουν κάτι καλύτερο για τους εργαζόμενους.

 Σοβαρά κ. Υπουργέ;  Δεν γνωρίζετε ότι έχετε δώσει όλα τα μέσα στους εργοδότες ώστε να μην προσέρχονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και κάθε λόγο να μην το κάνουν  ακόμα και αν ήθελαν, καθώς αν  συμφωνήσουν σε καλύτερους μισθούς αυτοί δεν θα ισχύουν για όλες  τις επιχειρήσεις και θα έχουν πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού; 

Δεν ξέρετε ότι ή κυβέρνησή σας έχει αφαιρέσει από τα συνδικάτα κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα με την κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, με τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και την ποινικοποίηση των απεργιών;

Δεν γνωρίζετε ότι έχετε  νομοθετήσει την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων με την κατάργηση της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Θέλετε να μας πείσετε ότι δεν γνωρίζετε τους νόμους της κυβέρνησής σας;

Λέτε ότι ακούσατε  τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και μάλιστα αποδεχτήκατε και κάποιες.

Μιλάτε σοβαρά; Είμασταν σε άλλη αίθουσα όταν  ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ, επαναλαμβάνω ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ οι εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων στη συζήτηση με τους φορείς τάχθηκαν με τον καθορισμό του κατώτατου από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; Οπως και κάποιοι εκπρόσωποι εργοδοτών; Μόνο οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων στήριξαν τη θέση σας – ή ορθότερα τη δική τους θέση που εσείς προωθείται – για νομοθέτηση του κατώτατου μισθού. Αφήστε λοιπόν τους λαϊκισμούς κ. Υπουργέ.

Δεν ακούσατε τι σας είπε ο εκπρόσωπος  της ΑΔΕΔΥ  και συνεχίζετε να κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους στο δημόσιο που μας ακούν, μιλώντας για την δήθεν εξομοίωση των κατώτατων αποδοχών του δημοσίου τομέα με τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα και να αναφέρεστε σε μια αύξηση 20 ευρώ το μήνα – καθαρά 12- και να κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι οι αποδοχές υπολογίζονται σε ετήσια βάση; ΄Η μήπως δεν ξέρετε ότι οι μισθοί στο δημόσιο είναι 12 το χρόνο και όχι 14;

Και μη νομίζετε ότι οι πολίτες λησμονούν τα έργα και τις ημέρες σας στο Υπουργείο Παιδείας. Τότε δηλαδή που με την ελάχιστη βάση εισαγωγής πετάγατε έξω από τα πανεπιστήμια  χιλιάδες παιδιά το χρόνο, δημιουργώντας πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια και προετοιμάζοντας το έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η τότε που ποινικοποιούσατε τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, σέρνοντας στα δικαστήρια τους εκπροσώπους τους;

Η αλήθεια κ. Υπουργέ είναι ότι επί χρόνια κι εσείς προσωπικά υπηρετείτε μια βίαια αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Μια πολιτική που από την μια μεριά έχει υπερπενταπλασιάσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη έχει φτωχοποιήσει την κοινωνία όπως φαίνεται  σε όλους τους σχετικούς δείκτες του ΟΟΣΑ αλλά και όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα.

Αυτή είναι η πολιτική της μιζέριας και της φτώχειας για τους πολλούς, η πολιτική που εκπροσωπείτε, απέναντι στην οποία αγωνίζεται η Αριστερά, απέναντι στην οποία αγωνίζεται η Νέα Αριστερά.

Ως προς την τροπολογία: κατά την προσφιλή λαϊκίστικη τακτική σας φέρνετε σε μια τροπολογία  ρυθμίσεις θετικές, αλλά και άλλες απαράδεκτες για να καταγγέλλετε μετά ότι δεν την ψηφίσαμε. Αυτό κάνατε και με την παραμονή στην εργασία αναπήρων που παίρνουν αναπηρική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ. Ενώ το στηρίξαμε και είπαμε να επεκταθεί και σε όσους παίρνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ και βρίσκουν δουλειά, είχατε άλλο άρθρο τόσο αρνητικό για το ΕΣΥ, ώστε δεν υπερψηφίσαμε γενικά.

Για σήμερα: Στο άρθρο 1, παρατείνετε το όριο για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στην επικουρική σύνταξη των προ του 2019 συνταξιοδοτηθέντων της Εθνικής Τράπεζας (από  1/1/2025 σε 1/1/2028). Συμφωνούμε, είχαμε κάνει κι εμείς σχετική ερώτηση. Ομως διατηρείτε το  ν. 4680/20 του κ. Βρούτση που βάζει καταληκτική ημερομηνία στην προσωπική διαφορά και απαλλάσσει την ΕΤΕ από την καταβολή μέρους των συντάξεων αυτών στον e–ΕΦΚΑ. Σήμερα που η ΕΤΕ παρουσιάζει υπερκέρδη, αυτή η απαλλαγή δεν έχει νόημα. Πρέπει να επανέλθουμε στο νόμο 4618/19. 

Στο 2ο άρθρο δίνετε απόλυτη αυτονομία στο Ταμείο Κεφαλαιοποιητικής Επικουρικής Ασφάλισης, το ΤΕΚΑ,  να αποφασίζει μόνο του για τις επενδύσεις του παρακάμπτοντας το νόμο για δημόσιο έλεγχο μέσω του Υπ. Εργασίας και Κοιν. Ασφάλιση. Επομένως, ολοκληρώνετε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Στο άρθρο 3, για 3 τοις χιλίοις στα ακαθάριστα έσοδα της ιδιωτικής τηλεόρασης για την εκπαίδευση των τυφλών, 4 για παράταση μέχρι 13/12/2026 της προθεσμίας πληρωμής από τον ΟΔΑΠ μη τακτικών αμοιβών  προσωπικού μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, στο 5 για τη συμπερίληψη υποστρατήγων στις έκτακτες κρίσεις και στο 6 για τη νομιμοποίηση δαπανών φύλαξης και καθαρισμού των αρχείων του κράτους είμαστε θετικοί. Μάλιστα θεωρούμε ότι στο άρθρο 3 θα έπρεπε να προστεθούν και άλλοι πόροι και άλλοι φορείς εκπαίδευσης και φροντίδας των τυφλών.

Με αυτά τα δεδομένα γενικά στην τροπολογία ψηφίζουμε παρών.

Βίντεο εδώ

Μοιράσου το: