Δελτίο Τύπου του Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Φροντίδας της Νέας Αριστεράς για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

8η Απρίλη 2024: Η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά σήμερα ζητά ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ και ΙΣΟΤΗΤΑ

Πριν 34 χρόνια, στις 8 Απρίλη 1990 στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, που έλαβε χώρα στην Πολωνία, αποφασίστηκε να καθιερωθεί η 8η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά. Οι Ρομά ενώ αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονοτική κοινότητα της Ευρώπης με πληθυσμό που ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια σε χώρες μέλη της Ε.Ε, ενώ έχουν σημαντική ιστορία στην πορεία της Ευρώπης και του κόσμου και αποτέλεσαν από τα κύρια θύματα του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη, μαζί με τους Εβραίους και τους κομμουνιστές, παρόλα αυτά συνεχίζουν σήμερα να αντιμετωπίζονται στην καθημερινότητά τους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Δυστυχώς στην Ελλάδα οι Ρομά στερούνται ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας, στέγη και απασχόληση. Η ΝΔ, πιστή στις ακραία συντηρητικές ιδεοληψίες της, υψώνει ένα ανυπέρβλητο τοίχο κοινωνικού αποκλεισμού για τους Ρομά. Συνεχίζει να τους εμπαίζει υποβαθμίζοντας τις πραγματικές τους ανάγκες και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Μάλιστα η αδιαφορία της πολιτείας και πρωτίστως των Κυβερνήσεων της ΝΔ, αποτυπώνεται και στην παντελή έλλειψη προσπάθειας να αλλάξει η κουλτούρα της κοινωνίας απέναντι στους Ρομά, κάτι που δημιουργεί τρομερά προβλήματα στην καθημερινότητα της ζωής τους, αφού χωρίς την κοινωνική  ευαισθητοποίηση, είναι αδύνατη η ένταξή τους.

Παράλληλα κρίσιμοι θεσμοί της πολιτείας όπως η αστυνομία και η δικαιοσύνη αντί να πρωτοπορούν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των διακρίσεων και της ρατσιστικής βίας εις βάρος των Ρομά, ακόμα και παιδιών, εντούτοις με τις πράξεις, απαξιώνουν την ίδια της αξία της ζωής τους. Ιδιαίτερα οι δολοφονίες τριών Ρομά, των Νίκου Σαμπάνη, Κώστα Φραγκούλη, Νίκου Μιχαλόπουλου μέσα σε τρία χρόνια από αστυνομικά πυρά είναι ενδεικτικές του «αντιτσιγγανισμού» που επικρατεί στην ελληνική αστυνομία. Η Δικαιοσύνη οφείλει να καταδικάσει τους δολοφόνους και να δείξει σε όλη τη χώρα ότι πράγματι υπάρχει ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ για όλους και όλες.

Εμείς ως Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Φροντίδας της Νέας Αριστεράς είμαστε παρούσες και παρόντες σε αυτόν τον αγώνα και διεκδικούμε σεβασμό και ένταξη για τους συμπολίτες μας Ρομά.

Καλούμε την Πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα προγράμματα για:

  • Εξασφάλιση πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
  • Διευκόλυνση και εξασφάλιση της απρόσκοπτης  φοίτησης των παιδιών Ρομά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους ενήλικες.
  • Προώθηση των Ρομά σε θέσεις εργασίας ή προγράμματα αυτοαπασχόλησης.
  • Δημιουργία και μετεγκατάστασή τους σε ανθρώπινους οικισμούς.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη και εξασφάλιση της λειτουργίας Κέντρων Ρομά με διαμεσολαβητές οι οποίοι να γνωρίζουν τη γλώσσα Ρομανή