Αρθρο του Ακη Σακισλόγλου, υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς στο corfupress.com & oladeka.com

Γιατί έχει αξία η ψήφος στη Νέα Αριστερά

Θα αναρωτιέται εύλογα κάποιος που διαβάζει το συγκεκριμένο άρθρο γιατί ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος μετά από 25 χρόνια πορείας στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, εντάσσεται στη Νέα Αριστερά και κατεβαίνει υποψήφιος στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω.

Εντάχθηκα στη Νέα Αριστερά από την πρώτη στιγμή της γέννησής της. Από την ανεξαρτητοποίηση των 11 βουλευτών και τη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση. Η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία ή ξαφνική. Επί σειρά εβδομάδων πριν την «κίνηση των 11», ένα μεγάλο κύμα αποχωρήσεων είχε ήδη ξεκινήσει από τη νεολαία και τα απλά στελέχη και είχε φτάσει σε γραμματείς οργανώσεων, πρώην βουλευτές και πολιτευτές. Την ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών την «προκάλεσε» αυτό το μαζικό μέτωπο της βάσης. Τη Νέα Αριστερά την δημιούργησαν οι αριστερές φωνές που αναζήτησαν μια έξοδο από την εσωστρέφεια και μια επιστροφή στην ουσία της πολιτικής, χωρίς εντυπωσιασμούς, ιδεολογικές ακροβασίες και μιμητισμούς. Δεν θα μπορούσα να λείπω αυτή τη «δύσκολη γέννα».

Ξέρετε, το εύκολο για όσους δημιουργήσαμε τη Νέα Αριστερά θα ήταν να… περιμένουμε τις νέες ήττες, τις νέες συντριβές. Ομως χρόνος δεν υπάρχει ούτε περιθώριο λαθών κι έτσι ακολουθήσαμε τον δύσκολο δρόμο της δημιουργίας νέου κόμματος από την αρχή και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο ως την πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία του Ιουνίου. Μέσα σε τέσσερις μήνες στήθηκαν οργανώσεις κυριολεκτικά σε όλη την Ελλάδα, προκλήθηκαν ανοιχτές συνελεύσεις, έγινε η ιδρυτική συνδιάσκεψη στο ΣΕΦ, ορίστηκε προσωρινό συντονιστικό όργανο που θα οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές και το φθινόπωρο στο πρώτο μας συνέδριο. Προσωπικά και από την εμπειρία μου στο ρεπορτάζ, τολμώ να πω ότι όλα αυτά αποτελούν μια μικρή «πολιτική κοσμογονία» την οποία θα επιβραβεύσει το εκλογικό σώμα στις 9 Ιουνίου.

Τι επιζητούμε σε αυτές τις εκλογές; Ενα ισχυρό ποσοστό που θα μας στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο και θα μας δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε την ιδεολογική κυριαρχία της δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα που η Νέα Αριστερά στα έδρανα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα διατρανώνει τις αριστερές προοδευτικές θέσεις της και θα δίνει μάχες για το περιβάλλον, για την ελευθερία του Τύπου, για την ισότητα, στο εσωτερικό θα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί στην πολιτική αυτή δύναμη που θα εγγυηθεί την ενότητα του προοδευτικού χώρου και την ουσιαστική αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ότι θα λειτουργήσουμε ενωτικά και με σύμπνοια, εμείς το αποδείξαμε μόλις πρόσφατα με την πρόταση μομφής που «κατέβασε» το ΠΑΣΟΚ. Κι ας ήμασταν εμείς οι πρώτοι που θέσαμε το ζήτημα της πρότασης μομφής αλλά δεν εισακουστήκαμε. Ο μετριοπαθής αλλά ουσιαστικός λόγος των βουλευτών μας, ο «έλεγχος» των πεπραγμένων αυτής της κυβέρνησης μέσα στη Βουλή και η διείσδυση των στελεχών μας μέσα στην κοινωνία, θα εγγυηθούν σε βάθος χρόνου τη δημιουργία μιας στέρεης πολιτικής πρότασης που θα συντελέσει στο να κυβερνήσει σύντομα και πάλι η αριστερά την χώρα. Δώστε μας τη δύναμη να παλέψουμε για να πάρουμε πίσω τη ζωή που μας αξίζει.