Αρθρο της Θεανώς Φωτίου στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»: Ομολογία συγκάλυψης και ενοχής η απουσία του κ. Μητσοτάκη από τη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών

Κυβέρνηση και βουλευτές της ΝΔ επιχείρησαν στη Βουλή να αρχειοθετήσουν το έγκλημα των Τεμπών, όταν όλα τα στοιχεία, μαζί και το πόρισμα των 700 σελίδων της ΝΔ, «φωνάζουν» ένα πράγμα: Συγκάλυψη. Κάτι που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας. Η κυβέρνηση απουσίαζε από τα κυβερνητικά έδρανα, με μεγάλο απόντα τον ελεγχόμενο πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν ένιωσε την ανάγκη να εμφανιστεί αποδίδοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα, έστω και προσχηματικά. Δεν παρουσιάστηκε στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, που κατηγορεί τον ίδιο και το κόμμα του για συγκάλυψη. Κρύφτηκε ο κ. πρωθυπουργός, σε μια πράξη πολιτικού στρουθοκαμηλισμού, η οποία είναι ακριβώς ομολογία συγκάλυψης και ενοχής. Στον κατήφορο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης συμπαρασύρει τους βουλευτές της ΝΔ, εδώ και 4 μήνες, στη βολική πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή. Διότι οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ διατυμπανίζουν ότι θέλουν να πέσει άπλετο φως, απέκλεισαν από την Επιτροπή ουσιώδεις μάρτυρες, που θα μπορούσαν να φωτίσουν την υπόθεση. Απέκλεισαν τον κ. Κατσιούλη, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής ETCS, τον κ. Σπηλιόπουλο, πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ, τον κ. Γενιδούνια, εκπρόσωπο των μηχανοδηγών, τον κ. Τσαλίδη, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Απέκλεισαν, δηλαδή, ανθρώπους που με επιστολές, υπομνήματα και εξώδικα υπογράμμιζαν τα προβλήματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Ακόμα και τους εμπειρογνώμονες από τις οικογένειες των θυμάτων απέκλεισαν. Ετσι, οι βουλευτές της ΝΔ κατέληξαν σε ένα πόρισμα 700 σελίδων, για να κρύψουν μέσα σε αυτές τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, ρίχνοντάς τες όλες στον σταθμάρχη και στους δύο νεκρούς μηχανοδηγούς. Και δεν δίστασαν να μιλήσουν ακόμη και για «πολιτικό κανιβαλισμό», όταν οι ίδιοι έκλεισαν άρον άρον την Εξεταστική Επιτροπή μην τυχόν και προκύψουν νέα στοιχεία, όπως, π.χ., εκείνα από τις έρευνες της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας. Ως Νέα Αριστερά επαναλαμβάνουμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη. Γι’ αυτό καταθέσαμε πρόταση νόμου ώστε οι πάνω από 1.300.000 υπογραφές των πολιτών να φτάσουν στη Βουλή. Γι’ αυτό καταθέσαμε πόρισμα στο οποίο παραθέτουμε αδιάσειστα στοιχεία και καταγράφουμε αναλυτικά τις μεθοδεύσεις της ΝΔ για συγκάλυψη. Γι’ αυτό προτείνουμε περαιτέρω διερεύνηση από τη Βουλή με Προανακριτική Επιτροπή, κάτι που αρνούνται κυβέρνηση και βουλευτές της ΝΔ. Γι’ αυτό δεν θα κουραστούμε να υπογραμμίζουμε τις κυριολεκτικά εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, ότι: 

(1) Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής αδιαφορούσαν επί χρόνια για τις επανειλημμένες καταγγελίες και τα υπομνήματα επικεφαλής οργανισμών και εκπροσώπων εργαζομένων σχετικά με την άκρως προβληματική κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων. 

(2) Ενώ την περίοδο 2015 – 2018 η ΕΡΓΟΣΕ απορρόφησε για έργα περίπου 1 δισ. ευρώ, την περίοδο 2019 – 2023 απορρόφησε μόλις 250 εκατ. ευρώ. Επομένως, η απαξίωση των σιδηροδρόμων ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό, τουλάχιστον, λένε οι αριθμοί. 

(3) Ο κ. Καραμανλής δεν διασφάλισε την έγκαιρη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, καθώς από το 2019 μέχρι και το 2023 η πρόοδος των εργασιών ήταν μόλις 5% (από 72% τον Μάιο του 2019 σε 77% τον Φεβρουάριο του 2023). Επιπλέον, αντί να ελέγξει την ανάδοχο κοινοπραξία, φρόντισε να την αποζημιώσει, παρότι αυτή βρισκόταν σε καθεστώς έκπτωσης. 

(4) Ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε όλες τις δικλίδες ασφαλείας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το έγκλημα. Η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα καταστράφηκε από φωτιά τον Ιούνιο του 2019 και ο κ. Καραμανλής δεν φρόντισε να αποκατασταθεί άμεσα, παρά το ελάχιστο κόστος. Οταν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, εκτός από τον οπτικό έλεγχο, υπήρχε πάντα και δεύτερος σταθμάρχης σε όλες τις βάρδιες. Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής αδράνησε όταν έκλεισε το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου, που λειτουργούσε μέχρι το 2020. Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι θα μπορούσαν από εκεί να βλέπουν τα τρένα στις γραμμές. Ο κ. Καραμανλής ανέχτηκε την έλλειψη προσωπικού ασφαλείας στον ΟΣΕ, όπως είναι οι σταθμάρχες και οι κλειδούχοι. 

(5) Η κυβέρνηση της ΝΔ μεθόδευσε την «προδήλως παράνομη» μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη. 

(6) Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διερεύνησε πού οφειλόταν η πυρκαγιά μετά τη σύγκρουση. Αντ’ αυτού, έσπευσε να δώσει εντολή να απομακρυνθούν συντρίμμια και χώματα και κατόπιν να μπαζωθεί ο χώρος, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία. 

(7) Ακόμα και σήμερα οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι δεν είναι ασφαλείς εξαιτίας ακριβώς της συγκάλυψης, που οδηγεί σε ατιμωρησία. Ο κ. Μητσοτάκης και οι βουλευτές της ΝΔ ας μην έχουν αυταπάτες. Μπορεί οι ίδιοι να σπεύδουν να κλείσουν το έγκλημα στα Τέμπη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όμως, μόλις τώρα το ανοίγουν. Ακούσαμε την Ευρωπαία Εισαγγελέα. Παρακολουθήσαμε τη συγκλονιστική ομιλία της κ. Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει στη ΝΔ να κουκουλώσει το έγκλημα των Τεμπών.

Θ. Φωτίου στο “Π”: Ομολογία συγκάλυψης και ενοχής η απουσία του κ. Μητσοτάκη από τη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών