Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς για το πρόβλημα λειψυδρίας στα νησιά

Τον κίνδυνο της λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά όσο κορυφώνεται η τουριστική σεζόν επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters.

Ο υπερτουρισμός, η εκτός ελέγχου δόμηση σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση που έχει οδηγήσει στο πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί και σε ένα από τα πιο άνυδρα έτη της ιστορίας, σημαίνουν κόκκινο συναγερμό για τα νησιά και τους κατοίκους τους.

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ ,στη Νάξο οι δεξαμενές νερού περιέχουν μόνο το ένα τρίτο του περσινού επιπέδου. Κάτοικοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση ενώ μεγάλη είναι και η επιβάρυνση στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πίσω από τα ρεκόρ του τουρισμού κρύβεται η καταστροφή του ίδιου του “τουριστικού προϊόντος”. Η Αθήνα μετατρέπεται σε μια πόλη με γειτονιές χωρίς κατοίκους και τα νησιά σε προορισμούς για τους ξένους τουρίστες που πληρώνουν.

Αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα ελέγχου, περιορισμός του υπερτουρισμού και προσαρμογή της τουριστικής βιομηχανίας στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης και με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το φυσικό περιβάλλον, σε λίγο καιρό τα νησιά θα θυμίζουν έρημους και κατεστραμμένους τόπους.