Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας

Ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψη του στο υπουργείο υγείας δήλωσε ότι οι πολίτες θα δουν σύντομα τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ.

Αυτό που βλέπουν και βιώνουν οι πολίτες πάντως είναι οι ατελείωτες λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο, απογευματινά χειρουργεία που πληρώνουν από την τσέπη τους, εικόνες χάους στις εφημερίες, το κόστος για τον ασθενή να αυξάνεται διαρκώς, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αυτό που βλέπουν και βιώνουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είναι οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίες, το burnout, η κατάρρευση, την παραίτηση. Ζουν και εργάζονται σε ένα ΕΣΥ που έχει 9.000 λιγότερους υγειονομικούς σήμερα σε σχέση με την αρχή διακυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019.

Είναι εύλογο να πανηγυρίζει ο Πρωθυπουργός αφού οι δομές υγείας οι οποίες ανακαινίζονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να καταστούν εκμεταλλεύσιμες μέσω ΣΔΙΤ από τον ιδιωτικό τομέα.

Ενα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας απαιτεί ουσιαστική στήριξη, επένδυση από το κράτος, με γενναία ενίσχυση της χρηματοδότησης, απαιτεί 20.000 μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αυξήσεις στους μισθούς. Το δημόσιο νοσοκομείο και η καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείες για όλους και όλες είναι δικαίωμα.