Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς για τη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου

Ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη στον δεύτερο βαθμό των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, τον Σεπτέμβριο του 2018, στην οδό Γλάδστωνος. Ο κοσμηματοπώλης Σπ. Δημόπουλος και ο μεσίτης Αθ. Χορταριάς κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι και κατόπιν αναγνώρισης ελαφρυντικών τούς επιβλήθηκαν ποινές 5 και 6 ετών αντίστοιχα. Ο πρώτος θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ο δεύτερος οδηγήθηκε στη φυλακή.
Κάπως έτσι μοιάζει να κλείνει η αυλαία ενός από τα πιο φρικτά, ρατσιστικά και ομοφοβικά εγκλήματα των τελευταίων χρόνων, του σε κοινή θέα λυντσαρίσματος του ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh και της επαναλαμβανόμενης ηθικής δολοφονίας και απαξίωσής του εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, κυρίως δε μέσω των ΜΜΕ. Η απόφαση του δικαστηρίου φάνηκε να αποσκοπεί στον κατευνασμό· οι κατηγορούμενοι έπρεπε κάπως να πληρώσουν για το έγκλημά τους.
Το τραύμα όμως παραμένει ανεπούλωτο, από την πρωτόδικη απαλλαγή των αστυνομικών μέχρι τις μικρές ποινές προς τους δύο πολίτες δολοφόνους, από την αναγνώριση ελαφρυντικών μέχρι την προηγηθείσα αποφυλάκιση για κοινωνικούς λόγους του μεσίτη, η αίσθηση που υπήρχε και σε κάποιον βαθμό παραμένει είναι πως κανείς δεν τιμωρήθηκε πραγματικά και αναλογικά για αυτή την άγρια δολοφονία.
Αυτό φώναζαν με δάκρυα στα μάτια έξω από τη δικαστική αίθουσα οι συγκεντρωμένοι πολίτες ακόμη και μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Η δικαίωση του Ζακ Κωστόπουλου / της Zackie Oh είναι ακόμη ένα ανικανοποίητο αίτημα. Η Νέα Αριστερά επαναφέρει την πρόταση που έχει κατατεθεί και στο παρελθόν στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας από την Ανοιχτή Πόλη και άλλες δημοτικές παρατάξεις, δηλαδή τη μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh, ως μια χειρονομία δικαίωσης, επούλωσης του τραύματος και ολοκλήρωσης του πένθους, ως μια ρητή δήλωση πως η φασιστική κτηνώδης βία που οδήγησε στο θάνατο ενός νέου ανθρώπου δεν είναι ανεκτή ούτε στην Αθήνα, ούτε πουθενά.