Πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα πληρωμής όσον αφορά το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πρόκειται για ποσό 2,3 δισ. ευρώ, που αφορά αποκλειστικά προχρηματοδότηση. Με βάση το αίτημα και τα στοιχεία που παρουσίασε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παπαθανάσης είναι φανερό ότι η εκταμίευση για το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ ανέρχεται μόλις στο 20%.
Κι αν αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Ταμείου (2026), το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό αφορά τη λογιστική μόνο απορρόφηση των πόρων εντείνει ακόμα παραπάνω τις ανησυχίες και χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου. Αναφερόμαστε σε λογιστική απορρόφηση γιατί η πραγματική απορρόφηση, τα χρήματα δηλαδή που φτάνουν τελικά στην αγορά, κινείται σε μονοψήφιο μόλις ποσοστό (περίπου στο 7%).
Η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία να μιλάει για «γραφειοκρατία» στις αδειοδοτήσεις ή άλλες διοικητικές διαδικασίες που προηγούνται πριν την έναρξη υλοποίησης της κάθε επένδυσης. Τις διοικητικές διαδικασίες τις γνώριζαν ή όφειλαν να τις γνωρίζουν από πριν και να σχεδιάσουν την υλοποίηση ανάλογα.
Στο σκέλος των επιχορηγήσεων μάλιστα αφαίρεσαν κρίσιμα έργα, ακόμα και αντιπλημμυρικά, με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι «καθυστερούν οι απαλλοτριώσεις» και στο σκέλος των δανείων αναφέρονται σε «γραφειοκρατία».
Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει πλήρως όσα από την αρχή επισημάναμε περί αδιαφάνειας και προχειρότητας και μεροληψιας υπέρ των ισχυρών στον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση.
Τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής τις πληρώνει για άλλη μια φορά η πραγματική οικονομία.