Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς

Θεωρούμε αυτονόητο ότι και μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, η δικαιοσύνη στην υπόθεση για την τραγωδία στο Μάτι οφείλει να κινηθεί με τη δέουσα ταχύτητα προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.

Το γενικευμένο αίσθημα αδικίας και η οργή των συγγενών και των επιζώντων είναι απολύτως δικαιολογημένα.

Είναι απορίας άξιο, πράγματι, γιατί απορρίφθηκε το αίτημα του ανακριτή για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακουργηματική θανατηφόρα έκθεση για στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Το κυριότερο, η πολιτεία δεν έμαθε τίποτα από την τραγωδία.

Ακόμα και σήμερα, έξι χρόνια σχεδόν μετά, σε συνθήκες έντασης της κλιματικής καταστροφής, η χώρα, οι άνθρωποί της και το φυσικό περιβάλλον παραμένουν ανοχύρωτα.

Η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή είχε μοναδική έγνοια τη μικροκομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας και την τυμβωρυχία διαρκείας.

Η Ν.Δ. συνεχίζει και σήμερα να πολιτεύεται με ψέματα ότι για τις ποινές-χάδι ευθύνονται οι Ποινικοί Κώδικες. Η κυβέρνηση λέει συνειδητά και χωρίς ντροπή ψέματα. Το κατηγορητήριο στήθηκε στη βάση του άρθρου 302 του ΠΚ για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, το οποίο δεν έχει αλλάξει.

Αντί για ψέματα και μικροπολιτικούς τακτικισμούς, ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ., οφείλουν απαντήσεις: Γιατί αναβαθμίστηκαν, με το “καλημέρα” της ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων το 2019, υπηρεσιακά στελέχη της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που είχαν κεντρικό ρόλο στην υπόθεση του Ματιού; Θα σχολιάσουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στην αναβάθμιση υπευθύνων για την τραγωδία έπαιξαν ρόλο εξωτερικοί παράγοντες όπως ο γνωστός για την υπόθεση των υποκλοπών κ. Λαβράνος;