Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς

Αποστάσεις Γεραπετρίτη από τη Νέα Δημοκρατία για Μπελέρη και Κόσοβο


Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σίας Αναγνωστοπούλου προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, με την οποία ζητούσε απαντήσεις για το ποια είναι σήμερα η στρατηγική της χώρας για τα Δυτικά Βαλκάνια, σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή, με τις πολύ εύθραυστες καταστάσεις που διαμορφώνονται και στα Δυτικά Βαλκάνια με την ψήφιση για ένταξη του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Συμφωνία των Πρεσπών να βρίσκεται «στον αέρα» και τις σχέσεις με την Αλβανία σε άγονο αποπροσανατολισμό.

Δυστυχώς, δεν γίναμε σοφότεροι από τις απαντήσεις του κ. Γεραπετρίτη όσον αφορά τη στρατηγική, το όραμα και τους σκοπούς της κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το μόνο που επιβεβαιώθηκε είναι, η πλήρης διάσταση θέσης (τόσο στην υπόθεση Μπελέρη, όσο και στην υπόθεση του Κοσσόβου) του Υπουργείου Εξωτερικών με το κυβερνών κόμμα.

Ειδικότερα για το θέμα του Κοσόβου ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην ένταξη του Κοσσόβου», κρατώντας απόλυτα αποστάσεις από την υπερψήφιση της Εκθεσης Μπακογιάννη από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας το πρωτοφανές: «το τι έπραξε ο κάθε βουλευτής, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ένα θέμα και κοινοβουλευτικής ανεξαρτησίας».

Για το θέμα του κ. Μπελέρη ο υπουργός Εξωτερικών επίσης… ένιψε τας χείρας του,: «το ζήτημα της συμπερίληψης στο ψηφοδέλτιο του κ. Μπελέρη είναι κάτι το οποίο αφορά το κόμμα και δεν αφορά την κυβέρνηση», είπε θέλοντας να μη μπει στο κάδρο της απόφασης ένταξης του συγκεκριμένου υποψηφίου στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών δε, για ακόμη μία φορά η εφαρμογή της μετατέθηκε σε άγνωστο πολιτικά χρόνο, που θα κρίνει η κυβέρνηση.

Μένει να απαντηθεί, ποιός τελικά ασκεί εξωτερική πολιτική, το Υπουργείο Εξωτερικών ή κάποιοι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας;