Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς

Η εξωτερική πολιτική της Ν.Δ. γίνεται στη βάση τακτικισμών και μικροκομματικών ισορροπιών

Ντόρα Μπακογιάννη, 8:38 π.μ. εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ:

“Τα μνημόνια [σ.σ. τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών] πρέπει να τα ψηφίσουμε. Μπορούσαμε να το έχουμε κάνει νωρίτερα”.

Μάκης Βορίδης, 10:54 π.μ., εκπομπή “Αταίριαστοι” στον ΣΚΑΪ:

“Δεν την κυρώνουμε (σ.σ. τη Συμφωνία των Πρεσπών) εδώ και 5 χρόνια και δεν θα την φέρουμε προς κύρωση γιατί είναι κατασκευαστικά προβληματική. Τώρα αμφισβητείται αυτή η συμφωνία, η αντιπολίτευση ζητάει να τη φέρουμε προς κύρωση. Οχι, δεν θα το κάνουμε, δεν θα απεμπολήσουμε και τον μοναδικό μοχλό πίεσης”.

Πρώτα ήρθε η ομολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι τα μνημόνια συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών σκοπίμως δεν ήρθαν προς κύρωση εδώ και πέντε χρόνια.

Σήμερα, σε λιγότερες από δύο ώρες, στο ίδιο ακριβώς τηλεοπτικό πλατό, δυο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., η πρώην υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, και ο υπουργός Επικρατείας του κ. Μητσοτάκη αποκάλυψαν αυτό που όλοι έχουν πλέον αντιληφθεί.

Η εξωτερική πολιτική της Ν.Δ. γίνεται στη βάση τακτικισμών και μικροκομματικών ισορροπιών. Θα ήταν για γέλια εάν δεν επρόκειτο για μια πρακτική επικίνδυνη για τη χώρα και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο εγκλωβισμός του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον σαφής. Οι ευθύνες του είναι αδιαμφισβήτητες. Θα το επαναλάβουμε: Καλά ξεμπερδέματα κύριε Μητσοτάκη.

Οι εσωκομματικές και εκλογικές ισορροπίες του δεν αφορούν τη χώρα. Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Η κύρωση των μνημονίων, όπως ζητά η κυρία Μπακογιάννη, ή η αμφισβήτηση της Συμφωνίας και η μη κύρωση, όπως εισηγείται ο κύριος Βορίδης; Τη θέση δηλαδή των εθνικιστών του VMRO, του αδερφού κόμματος της ΝΔ στη Βόρεια Μακεδονία.

Κι επειδή ο κ. Μητσοτάκης αρέσκεται στο να προβάλλεται ως διεθνής παίκτης τελικά σε αυτό το θέμα συμφωνεί με τους διεθνείς εταίρους και συμμάχους της χώρας ή με το εθνικιστικό VMRO, η στάση του οποίου έχει καταδικαστεί από την ΕΕ μέχρι τις ΗΠΑ;

Ο πρωθυπουργός οφείλει να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών άμεσα.