Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την στάση των κομμάτων στην πρόταση δυσπιστίας

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε μια συγκεκριμένη και πολύ καθαρή πρόταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Η Νέα Αριστερά κάλεσε την αντιπολίτευση- πλην ακροδεξιάς- να υπερασπιστεί στην πράξη το Σύνταγμα και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Τι θα σήμαινε η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας; Διακοπή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός θα ερχόταν απολογούμενος, η συζήτηση θα αφορούσε την παραβίαση του Συντάγματος και η συζήτηση για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημόσιου Πανεπιστημίου θα ερχόταν στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης. Ενώ θα έφερνε στο προσκήνιο τον δίκαιο αγώνα του φοιτητικού κινήματος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε με γελοίες δικαιολογίες είτε με την σιωπή τους αρνήθηκαν το αυτονόητο: Το μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημοσίου Πανεπιστημίου.

Το συμπέρασμα είναι απλό. Η συναινετική αντιπολίτευση δεν απειλεί την κυριαρχία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτή η αντιπολίτευση που απορρίπτει η κοινωνία και απογοητεύει τους πολίτες.

Η Νέα Αριστερά θα αναλάβει την ευθύνη και θα επιτελέσει τον ρόλο της ως αριστερή, σοβαρή, αξιόπιστη και μαχητική αντιπολίτευση. Η παραβίαση του Συντάγματος δεν θα περάσει. Θα σταθούμε δίπλα στον αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών για την υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Η πλειοψηφία της ΝΔ θα υπερψηφίσει την παραβίαση του Συντάγματος, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα μείνει στα χαρτιά, στην πράξη.