Να προστατευθεί ο κάθε πολίτης, ημεδαπός και αλλοδαπός, που απευθύνεται στην Αστυνομία
Το περιστατικό του αλλοδαπού πατέρα στη Νίσυρο που κατάγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση του ίδιου του ανήλικου παιδιού του στην Αστυνομία, για να βρεθεί κρατούμενος υπό απέλαση για χαρτιά, είναι ένα ακόμη επεισόδιο αστυνομικής βαρβαρότητας απέναντι σε ανθρώπους που ζητούν προστασία από την Αστυνομία.
Ο αλλοδαπός πατέρας αναγκάστηκε να πάει με το παιδί του από τη Νίσυρο στην Κω για να καταγγείλει το συμβάν, καθώς το τοπικό αστυνομικό τμήμα έδινε προτεραιότητα στο να μην προκληθεί αναστάτωση στο νησί.
Κατά την επιστροφή του όμως από την Κω στη Νίσυρο συνελήφθη και κρατήθηκε στο Αστυνομικό τμήμα, καθώς δεν διέθετε άδεια διαμονής, ξεσηκώνοντας έτσι δίκαιες αντιδράσεις από όλη την τοπική κοινωνία[1]. Μπροστά στις αντιδράσεις αυτές, η Αστυνομία χορήγησε προθεσμία 25 ημερών τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων του. Η προθεσμία αυτή χορηγείται με βάση το άρθρο 22 του ν. 3907/2011, κατόπιν έκδοσης απόφασης επιστροφής (κοινώς απέλασης από τη χώρα), η οποία ακολουθεί την, κατά την πάγια τακτική της, αυτόματη σύλληψη και κράτηση του αλλοδαπού χωρίς χαρτιά.
Είναι ακόμη ένα επεισόδιο βαρβαρότητας απέναντι σε ανθρώπους χωρίς χαρτιά που βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα και μάλιστα ακόμη και όταν τα παιδιά τους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, φοιτούν σε Ελληνικά σχολεία.
Η όλη διαδικασία απέλασης και κράτησης για το σκοπό αυτό μεταναστών που για διάφορους λόγους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα είναι απάνθρωπη και πρέπει να τροποποιηθεί, καθώς εκθέτει τη χώρα μας. Δεν είναι πολύ παλιά τα περιστατικά του Αλβανού εργάτη στην Κίσσαμο Χανίων, που για κάποιον γραφειοκρατικό λόγο βρέθηκε χωρίς χαρτιά, συνελήφθη για απέλαση, για να προτιμήσει να αυτοκτονήσει στο κελί του αστυνομικού τμήματος,[2] όπου κρατούνται χιλιάδες αλλοδαποί, παρά τις συνεχείς δυσμενείς εκθέσεις των αρμόδιων επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης[3]. Ούτε αυτή του τυφλού υπερήλικα Σουδανού που φώναξε την Πυροσβεστική για πυρκαγιά στο σπίτι του, για να βρεθεί και αυτός κρατούμενος ως χωρίς χαρτιά στο Αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου, παρά το ότι τα παιδιά του είχαν πάρει την Ελληνική υπηκοότητα.[4]
Το 2021, η κυβέρνηση της ΝΔ, είχε την ευκαιρία να τροποποιήσει τις απολύτως ανεπιεικείς και απάνθρωπες αυτές διατάξεις, καθώς προχώρησε σε αναμόρφωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου με το ν. 4825/2021 «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων». Ομως οι πολιτικές προτεραιότητες ήταν άλλες: «αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών»[5].
Μικρές δε ευνοϊκές τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί επιστροφών (απελάσεων) που έγιναν με το άρθρο 10 του ν. 4336/2015, κάλυψαν το παιδί – θύμα της σε βάρος του εγκληματικής πράξης, καθώς φοιτά σε σχολείο, όπως και τις περιπτώσεις θυμάτων ρατσιστικής βίας, για τις οποίες προβλέφθηκε η αναστολή έκδοσης απόφασης επιστροφής (απέλασης). Δεν αρκούν όμως για να καλύψουν τον δύσμοιρο πατέρα στο προκείμενο περιστατικό, παρά το ότι η περίπτωσή του αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία.
Σχετικές δε προβλέψεις περί χορήγησης αδείας διαμονής σε ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών πράξεων[6], που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην προκείμενη χαρακτηριστική περίπτωση, έχουν ήδη υποβιβαστεί με τον τελευταίο Κώδικα Μετανάστευσης ν. 5038/2023, σε μία κατεξοχήν διακριτική ευχέρεια του αρμόδιου Υπουργού Μετανάστευσης με βάση το ισχύον άρθρο 134 αυτού.
Μέχρι να κινητοποιηθεί ο Υπουργός Μετανάστευσης, ο δύσμοιρος πατέρας θα ψάχνει πρόθυμο εργοδότη για να τακτοποιήσει την παραμονή του στη χώρα (πιθανότατα με βάση την τελευταία διαδικασία νομιμοποίησης του άρθρου 193 του ν. 5078/2023), για να μπορέσει να συνεχίσει τη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης για το έγκλημα σε βάρος του γιου του.
Τρία είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από το περιστατικό αυτό:
- Θα προστατεύσει επιτέλους η Αστυνομία τον κάθε πολίτη, αλλοδαπό και ημεδαπό, που απευθύνεται για προστασία σε αυτήν?
- Θα σταματήσει η αυτόματη κράτηση όποιου αλλοδαπού στερείται χαρτιά και η θέση αυτού σε διαδικασία απέλασης, ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετους λόγους που επιτάσσουν την τακτοποίηση της παραμονής του στη χώρα?
- Θα χορηγηθεί άδεια διαμονής στον πατέρα ως ουσιώδης μάρτυρας εγκληματικής πράξης από τον αρμόδιο Υπουργό?
[1] https://www.in.gr/2024/04/18/greece/nisyros-apeileitai-apelasi-pateras-pou-katiggeile-aselgeia-sto-paidi-tou-sto-pleyro-tou-oi-katoikoi/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR15AJBzZCX3Ur1DiJ_lXNj89Zz-OHe2Tz7BUeJv69ry1DUBL__QoEW6bxY_aem_AdPhnoboElEf6MtDN42DhJnt-QE09f2kpspRRekVM6B0C8w_voxjLNoZ0sdNgynwvdLALFruebTPr1iQAyQxkVnH
[2] https://www.news247.gr/ellada/aftoktonise-me-kouverta-sto-astinomiko-tmima-kissamou/
[3] https://www.coe.int/el/web/cpt/-/anti-torture-committee-undertakes-rapid-reaction-visit-to-greece-to-examine-treatment-of-migrants
[4] https://www.facebook.com/marianna.sanni/posts/pfbid023zYmJWRyEH1XPubUbYmeDfKsxCjMrWm8DhTzZoQw7nT4omEyypdnf9zujvFZfddHl
[5] https://migration.gov.gr/katatethike-to-schedio-nomoy-gia-tin-aystiropoiisi-ton-diadikasion-apelaseon-kai-epistrofon-politon-triton-choron/
[6] Που αρχικά προβλέφθηκαν με την ΚΥΑ 30651/2014 για να ενσωματωθούν ως άρθρο 19Α στον ισχύοντα τότε Κώδικα Μετανάστευσης ν. 4251/2014 με το άρθρο 8 του ν. 4332/2015.