Ανακοίνωση του Δικτύου Φεμινιστικής Πολιτικής

Η βαθιά σεξιστική και μισογύνικη προτροπή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κυριαζίδη προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αναδεικνύει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ακραίο συντηρητισμό και συνειδητή υπονόμευση των δικαιωμάτων των γυναικών και μάλιστα εντός ενός χώρου που όφειλε να είναι θεματοφύλακας και εγγυητής τους: την ελληνική Βουλή. Το γεγονός επαναλαμβάνεται για μια ακόμα φορά και προβάλει εκείνες τις προκαταλήψεις που υπονομεύουν την ισότητα των φύλων και περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς τις προσεγγίζουν αποκλειστικά με βάση την αναπαραγωγική ικανότητά τους , που για τον συγκεκριμένο σεξιστή βουλευτή, και όχι μόνο, παραμένει μοναδικός προορισμός και πετρωμένο τους.

Προφανώς η Βουλή και η δημόσια σφαίρα της ζωής ανήκει δικαιωματικά κατά τον ανεκδιήγητο σεξιστή αποκλειστικά στους άντρες και η εμφάνιση των γυναικών σε αυτήν αποτελεί παραβίαση μιας διαχρονικής «κανονικότητας». Δεν μας ξαφνιάζει η συγκεκριμένη προσέγγιση. Εχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί από τις πιο αναχρονιστικές δυνάμεις (αρκεί να θυμηθούμε το ναζιστικό «παιδιά, κουζίνα κι εκκλησία») για να δικαιολογήσει τον έλεγχο στα σώματα των γυναικών και ιδιαίτερα τον έλεγχο των αναπαραγωγικών τους δυνάμεων. Ερχεται δε να συναντήσει τις διακηρυγμένες πρόσφατες τραμπικές απόψεις και ενέργειες που προωθούν τον παραδοσιακό ρόλο της γυναίκας ως μητέρας και φροντίστριας περιορίζοντας την αυτονομία της.

Καλούμε όλες τις γυναίκες και πρώτες τις βουλεύτριες να καταδικάσουν απόψεις σαν αυτές του σεξιστή Κυριακίδη. Να διαφυλάξουν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Τις καλούμε να διεκδικήσουν την αντιμετώπιση αυτού του είδους μισογύνικης ρητορικής στη βάση του φεμινιστικού οράματος ενός κόσμου όπου η διαφορετικότητα και ισότητα θα αποτελούν θεμελιώδεις αξίες του. Να συμπαραταχθούν με τον φεμινισμό και τα κινήματά του στην υπεράσπιση της έμφυλης ισότητας, αναπόσπασπαστου μέρους του αγώνα για την εξάλειψη της Πατριαρχίας και την κατάκτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μοιράσου το: