Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ακραία δημαγωγική τοποθέτηση του στην Βουλή, επιχείρησε να συνδέσει τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, με την αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Η πραγματικότητα όμως, με την οποία φαίνεται να έχει σοβαρό πρόβλημα ο πρωθυπουργός, είναι ότι στα Τέμπη, με τραγικό τρόπο, φάνηκε η γύμνια του επιτελικού κράτους που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μένοντας πιστή στο αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο σχέδιο απορρύθμισης της πολιτείας μας, έφερε με τυμπανοκρουσίες.
Ο πρωθυπουργός ξεχνά πως οι σιδηροδρομικές εταιρείες (ΟΣΕ και Hellenic Train) κόμπαζαν για την «αξιολόγηση» που εφάρμοζαν από πιστοποιημένες εταιρείες. Το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησής του το 2019 ήταν το διαβόητο «επιτελικό κράτος», με αλλεπάλληλα συστήματα «αξιολόγησης» και «στοχοθεσίας» που δεν αποσκοπούσαν στην καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου. Αντιθέτως, συνεχίστηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις, η υποστελέχωση και η εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Στην πραγματικότητα, σήμερα το ελληνικό κράτος έχει καταρρεύσει σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτά είναι οι μεταφορές, είτε το δημόσιο σύστημα υγείας, είτε η εκπαίδευση. Παράλληλα, έχουν μεταχειριστεί το κράτος ως λάφυρο με στρατιές μετακλητών, προσλήψεις “ημετέρων”, προαγωγές με καθαρά κομματικά κριτήρια και ρεκόρ απευθείας αναθέσεων. Κάθε μηχανισμός προστασίας δημοσίου συμφέροντος έχει συρρικνωθεί, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά μας και οξύνοντας τις ανισότητες υπέρ λίγων ολιγαρχικών συμφερόντων.
Ο πρωθυπουργός πρέπει να σταματήσει να μεταθέτει τις ευθύνες του στους άλλους και να απαντήσει στα αγωνιώδη ερωτήματα όλων μας. Γιατί αγνοήθηκαν τα εξώδικα των Σωματείων των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο που προειδοποιούσαν για τα κενά ασφαλείας; Γιατί συκοφαντήθηκαν και απειλήθηκαν όσοι ενημέρωναν το επιβατικό κοινό; Πώς το «αναποτελεσματικό κράτος» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κατάφερε τάχιστα να εξαφανίσει κρίσιμα στοιχεία από το χώρο του δυστυχήματος;
Ο λαός έχει αξιολογήσει τον πρωθυπουργό διαδηλώνοντας σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και γωνιά του κόσμου, δείχνοντάς του την έξοδο. Την επόμενη ημέρα μετά την λαίλαπα του επιτελικού κράτους, οφείλουμε να χτίσουμε ένα κράτος από την αρχή, ένα κράτος που θα παρέχει δικαιοσύνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε όλους μας, ένα αναπτυξιακό δημοκρατικό κράτος.