Ανακοίνωση του Δικτύου Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της Νέας Αριστεράς

Οχι στη θεσμική οπισθοδρόμηση στην προστασία προσφύγων – Παλεύουμε για μια Ευρώπη αλληλέγγυα

Τρία νεκρά κοριτσάκια, ηλικίας 5, 7 και 10 ετών, είναι προς το παρόν ο θλιβερός απολογισμός ενός ακόμη ναυαγίου που έγινε κοντά στη Χίο. Υπό το βάρος αυτής της είδησης αντιμετωπίζουμε τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την υιοθέτηση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Για μια ακόμη φορά, η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να επικυρώσει ένα Σύμφωνο που περιορίζει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών αφήνοντας χωρίς πραγματική στήριξη τις χώρες πρώτης υποδοχής του Νότου, όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία.

Αν και διαφημίστηκε ως μια ριζική αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, το νέο Σύμφωνο, που προτάθηκε το Σεπτέμβριο του 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν ξεφεύγει από πολιτικές που έχουν ήδη κριθεί ως αποτυχημένες στη διαχείριση των προσφυγικών εισόδων στα ελληνικά νησιά το διάστημα 2016-2020.

Το πακέτο των πέντε νόμων που απαρτίζουν το Νέο Σύμφωνο προβλέπει:

  • Παραμονή των προσφύγων στις χώρες πρώτης εισόδου, χωρίς πραγματική αλληλεγγύη και καταμερισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ενίσχυση των προβλέψεων του αποτυχημένου κανονισμού Δουβλίνο, ενώ για τις χώρες πρώτης καταγραφής δεν προβλέπεται παρά ένα κουτσουρεμένο αντιστάθμισμα (ελάχιστη οικονομική βοήθεια ή βοήθεια σε είδος ή σε προσωπικό, ή σε απελάσεις που δεν μπορούν καν να υλοποιηθούν).
  • Υιοθέτηση εννοιών ξένων προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, όπως είναι η εργαλειοποίηση των προσφυγικών ροών, που αφενός ενισχύουν εθνικιστικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά, αφετέρου οδηγούν σε μαζικές επαναπροωθήσεις και σε τραγωδίες όπως αυτή του ναυαγίου της Πύλου.
  • Πολιτικές επιστροφής προσφύγων σε τρίτες (χαρακτηριζόμενες ως ασφαλείς) χώρες, που, από τη μια, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές (με κύριο παράδειγμα τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016), ενώ, από την άλλη οδηγούν σε απαξίωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των οικουμενικών ανθρωπιστικών αξιών.

 

Για την Ελλάδα, το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν προσφέρει λύσεις, αντίθετα επιδεινώνει τη θέση της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Για εμάς, ως Νέα Αριστερά, το βάρος των εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών που χάνονται στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν τα εμπόδια και να φτάσουν στην Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πιστεύουμε πως υπάρχουν λύσεις, αλλά απαιτείται αλλαγή πολιτικής με βάση τους παρακάτω άξονες:

  • Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη διαχείριση των προσφυγικών ροών
  • Ενίσχυση των νόμιμων οδών μετανάστευσης και διευκόλυνση των προσφυγικών ροών, όπως έπραξε με επιτυχία η Ευρωπαϊκή Ενωση στην περίπτωση της Ουκρανίας
  • Ενίσχυση των πολιτικών ένταξης (όπως το πρόσφατο παράδειγμα νομιμοποίησης μεταναστών εργατών) στις χώρες της Ευρώπης.

 

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εχθροί, είναι άνθρωποι που εμφορούνται από την ιδέα μιας δημοκρατικής και ευημερούσας Ευρώπης που υπερασπίζεται το κράτος δικαίου, κάτι που στερούνται στις πατρίδες τους.

Δίκτυο Δικαιωμάτων και Ελευθεριών – Νέα Αριστερά