Αποχαιρετούμε τον Βαγγέλη Πισσία, τον Αλεξανδρινό μαχητή των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων της εποχής του. Στην Ελλάδα αλλά και στον διεθνή χώρο, στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή και πάνω απ’ όλα στη “δεύτερη πατρίδα του” την Παλαιστίνη! Επιστήμονας-ερευνητής ξεχωριστής επάρκειας, πολύγλωσσος λαϊκός κοσμοπολίτης, μαχητής του αντιδικτατορικού αγώνα, στέλεχος στη νιότη του του μαρξιστικού-λενινιστικού πολιτικού ρεύματος, ανήσυχος “προμηθέας” της επερχόμενης οικολογικής κρίσης με διορατική επιστημονική και κινηματική ενασχόληση με τα ζητήματα κερδοσκοπικής κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων και δάσκαλος μοναδικός στα Τ.Ε.Ι. με συγγραφικό έργο. Πρωτοπόρος στους αγώνες για την κοινωνική, πολιτική και εθνική χειραφέτηση και την ελευθερία των λαών, αλλά και για τη μεταξύ τους αλληλεγγύη. Ανήσυχος, ακαταπόνητος, πεισματάρης. Αδιάλλακτος, αλλά άκρως διαλεκτικός. Αποφασιστικός αλλά και ρεαλιστής. Στοχαστικός αλλά και αυθόρμητος. Σοβαρός με χιούμορ. Αυστηρός και ταυτόχρονα τρυφερός. Κριτικός χωρίς “στρογγυλέματα” και ταυτόχρονα μεγάθυμος απέναντι στην αντίθετη άποψη και πολιτική ακόμα και των αντιπάλων.
Ο Βαγγέλης Πισσίας εμπνεύστηκε, οργάνωσε και συντόνισε την αξεπέραστη πρωτοβουλία “ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ”, έμπρακτη “αποκοτιά” για την άρση του βάρβαρου αποκλεισμού της Γάζας από το κράτος του Ισραήλ. Πρωτοβουλία ενταγμένη στο παγκόσμιο κίνημα διεθνιστικής αλληλεγγύης στον λαό της Γάζας και ολόκληρης της Παλαιστίνης “FREE GAZA MOVEMENT”! Κι όμως, στο πρώτο ταξίδι, με τα δύο νησιώτικα ψαροκάικα από τις Σπέτσες και την Εύβοια, ο Δαυίδ τα κατάφερε απέναντι στον βάρβαρο Γολιάθ! Τα δύο καΐκια έφτασαν στη Γάζα, παρά την απειλητική κινητοποίηση του Ισραηλινού ναυτικού και της αεροπορίας. Ανάμεσα στα “πληρώματα” αγωνιστές και αγωνίστριες από την Ελλάδα, τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, διανοούμενοι, εργαζόμενοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί, ακτιβιστές. Ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής αποστολής ο αξέχαστος Τάσος Κουράκης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα Αντιπρόεδρος της Βουλής. Πρώτος μεταξύ ίσων ο Βαγγέλης Πισσίας, που καταφέρνει να παρασύρει με τον ενθουσιασμό του ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές εμπειρίες, σε ένα στόχο, να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη από την θαλάσσια οδό. Υποδοχή ηρώων από το λαό της Γάζας!
Το εγχείρημα αυτό αγκαλιάστηκε. Εγιναν συνολικά πέντε προσπάθειες, όπου άπλωσε, κέρδισε σε περισσότερα καράβια, Καναδικά, καράβια από Σκανδιναβικές χώρες κτλ. Ενας στολίσκος, “ o στόλος της Ελευθερίας” με κόσμο από παντού, από την Alice Walker στο Αμερικανικό πλοίο, μέχρι και τον Σουηδό συγγραφέα, Henning Mankell. Συμμετείχαν ακόμα Δανοί, Βέλγοι, Αυστραλοί , για να μην αναφερθούμε στην προσπάθεια των Ελλήνων που ήταν από κινηματικοί, ακτιβιστές, βουλευτές, καπετάνιοι, ναύτες και πολλές- πολλοί άλλοι από τα νησιά από όπου πέρασαν ( Κρήτη, Κύπρο, Καστελόριζο κτλ).
Οι προσπάθειες αυτού του «Στόλου της Ελευθερίας» δεν είχαν θετική κατάληξη και ο Βαγγέλης βασανίστηκε δυο φορές άγρια από τον ισραηλινό στρατό.
Αυτή την περίοδο που στη Γάζα συντελείται γενοκτονία και εθνοκάθαρση και μόνο τα παιδιά που έχουν χάσει την ζωή τους είναι πάνω από 17.000, τιμώντας τη μνήμη του Βαγγέλη Πισσία ξαναπιάνουμε το νήμα των αγώνων του, ονειρευόμαστε το μικρό καράβι της Ελευθερίας να γίνει μεγάλο και διεκδικούμε να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα και να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη.
Εκφράζουμε την οδύνη μας για την απώλεια του Βαγγέλη Πισσία και απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στους ανθρώπους του.