Ανακοίνωση του Δικτύου Δικαιωμάτων & Ελευθεριών και του Δικτύου Αναπηρικής Πολιτικής για την 3η Δεκέμβρη

Η 3 η  Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία» όπου ανακηρύχθηκε το 1992, με το ψήφισμα 47/3 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών καθώς και με την «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία» η οποία εγκρίθηκε το 2006 και επικυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή το 2012.
Για το 2024 το σύνθημά μας είναι : «Ενίσχυση της ηγεσίας των ανάπηρων ατόμων για ένα μέλλον βιώσιμο χωρίς αποκλεισμούς » καθώς οι εκπρόσωποι ανάπηροι/ανάπηρες μπορούν να οδηγήσουν σε ένα κόσμο δίκαιο για όλους, όλες, αντανακλώντας έτσι και το παγκόσμιο σύνθημα των αναπήρων «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς». Αναδεικνύονται έτσι οι βασικές απαιτήσεις συμμετοχής, εκπροσώπησης και ένταξης και καλούνται τα ανάπηρα άτομα να διαμορφώσουν ενεργά τις συνθήκες της ζωής τους, όχι ως υποκείμενα φιλανθρωπίας.
Ως Δίκτυα Δικαιωμάτων & Ελευθεριών και Αναπηρικής Πολιτικής της Νέας Αριστεράς οι θέσεις μας καθορίζονται από το κοινωνικό μοντέλο αναπηρίας και έχουν ως στόχο την άρση των θεσμοποιημένων αντιλήψεων και πρακτικών που μετατρέπουν τους ανθρώπους με βλάβες σε ανάπηρους. Διεκδικούμε την ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση και την ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής με ένα σύνολο υπηρεσιών, παροχών και αλλαγών στο φυσικό, δομημένο και ψηφιακό περιβάλλον, την υγεία, την παιδεία, την εργασία, τον πολιτισμό και την πολιτική ζωή. Στηρίζουμε την άποψη ότι τα ανάπηρα άτομα αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα τους ως ζήτημα δικαιωμάτων και όχι ως προσωπική τραγωδία ή ως αποτέλεσμα της βλάβης τους και ότι είναι ικανά να διεκδικήσουν τα δικαιώματα αυτά, ικανά να
λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή τους με βάση την ελεύθερη και ενημερωμένη συγκατάθεσή τους και να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας .

Για να μπορέσουν τα ανάπηρα άτομα να διεκδικήσουν το παρόν και μέλλον που τους αξίζει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η Ειρήνη.
Στη Γάζα, σύμφωνα με ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι τον Ιούλιο του 2024 υπολογίζεται πως από τους 22.500 Παλαιστίνιους τραυματίες οι 3.100 και 4.000 είναι ακρωτηριασμοί άκρων, αν και, όπως σημειώνεται, «μεμονωμένες αναφορές δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι υψηλότερος». Επίσης αναφέρει ότι υπάρχουν πιθανότατα περίπου 2.000 τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού και εγκεφαλικές κακώσεις και τουλάχιστον 2.000 εγκαύματα, τα οποία απαιτούν μακροχρόνια και εξειδικευμένη περίθαλψη που δεν είναι σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμη στη Γάζα, λόγω της συστηματικής διάλυσης του συστήματος υγείας του θύλακα από το Ισραήλ. Ο πόλεμος αναπηροποιεί, εναντιώνεται στη βιωσιμότητα όπως αυτή προτάσσεται στο σύνθημα του 2024 για ένα βιώσιμο μέλλον. Πώς θα διασφαλιστούν τα απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των Παλαιστινίων συναπήρων μας; Στεκόμαστε στο πλάι των ανάπηρων ατόμων του κόσμου ανεξαρτήτως φύλου,
φυλής, ηλικίας, εθνικότητας/εθνότητας, ταυτότητας φύλου και θρησκείας.

Οι σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για προσβασιμότητα αποτελούν σταγόνες στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που βιώνουν στην καθημερινότητα τους περίπου 1,5 εκατ. ανάπηροι και χρόνιοι/σπάνιοι ασθενείς στη χώρα. Σύμφωνα με πρόσφατη πανελλήνια έρευνα, το 78% των αναπήρων και ατόμων με χρόνιες/σπάνιες παθήσεις έχει μειώσει τις δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών, δηλαδή δαπάνες για τρόφιμα ή ρούχα, ώστε να καλύψουν τις ανελαστικές ανάγκες υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης.
Επιπλέον, η πλήρη ιδιωτικοποίηση του  ΕΣΥ και η αποδυνάμωσή του, η κατάρρευση δημόσιων/κοινοτικών υποδομών όσο και η μείωση δαπανών για το προνοιακό κράτος, η έκρηξη ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης και στις τιμές ενέργειας πλήττει και φτωχοποιεί περαιτέρω τα ανάπηρα άτομα και τις οικογένειες τους. Διευρύνει τις ανισότητες  σε βάρος τους, την ώρα που βλέπουμε μηδαμινές αυξήσεις στις συντάξεις και στα επιδόματά τους.
 
Διεκδικούμε:
 Ενίσχυση επιδομάτων και παροχών αναπηρίας και ταυτόχρονα μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, έλεγχο των καρτέλ σε τρόφιμα και ενέργεια, που πλήττουν κυρίως τα ανάπηρα άτομα και τις οικογένειες τους, το πιο φτωχοποιημένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
 Ουσιαστική υποστήριξη των αναπήρων και των οικογενειών τους στην κοινότητα με προγράμματα πρώιμης και έγκαιρης παρέμβασης, δημιουργία επιπλέον Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης (ΣΥΔ), πρόσβαση μεγαλύτερου αριθμού αναπήρων στον θεσμό του προσωπικού βοηθού, και αποϊδρυματοποίηση .
 Χορήγηση εργαλείων αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ.) χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
 Κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκου και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις.
 Αύξηση των προσλήψεων ειδικών εκπαιδευτικών και βοηθών υποστήριξης, όσο και σχολικού νοσηλευτή και ψυχολόγου, καθώς και προσαρμογή των σχολικών κτηρίων με στόχο ένα συμπεριληπτικό σχολείο. Στήριξη των αναπήρων εκπαιδευτικών στα δίκαια αιτήματα τους για πλήρη προσβασιμότητα.
 Αναβάθμιση των ΚΕΠΑ και ενίσχυση τους με περισσότερες ειδικότητες, πλήρη ψηφιακότητα σε όλες τις διαδικασίες, τήρηση του πίνακα εκτίμησης βαθμού αναπηρίας όσο και του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων και ενίσχυσής του.
 Πλήρη δικαιώματα για τους ανάπηρους  μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!

Μοιράσου το: