Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου

 Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε με πλειοψηφία 49 υπέρ έναντι 13 κατά και 20 αποχών ότι το περιεχόμενο του ψηφίσματος που ενέκρινε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο- πλην δεξιάς και ακροδεξιάς- είναι “αστήρικτο, αόριστο, ατεκμηρίωτο, μεροληπτικό και αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη”. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την ταχύτητα με την οποία διεξήχθη η συνεδρίαση και, κυρίως, εκδόθηκε η απόφαση.

Εν έτει 2024 η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα τίθεται εν αμφιβόλω. Οι Αρεοπαγίτες δικαστές και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σπεύδουν να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και να υποκαταστήσουν την εκτελεστική εξουσία η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να δώσει απαντήσεις στις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου που συνιστά ένα θεσμικό- πολιτικό όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάτι που γίνεται, όπως ενημερώνει επισήμως ο Αρειος Πάγος για να μην “εγκατασταθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας της διαφθοράς, που διακατέχει το σύνολο των κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστικού σώματος”.

Πρόκειται για μια κίνηση πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά. Ο Αρειος Πάγος να εμπλέκεται στην πολιτική αντιπαράθεση καθώς προστρέχει προς υπεράσπιση της κυβέρνησης. Το μόνο που επιτυγχάνει όμως είναι να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που καταγράφονται στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου και τις βεβαιότητες της ελληνικής κοινωνίας.